Zemetrasenie v Turecku - následky

Zemetrasenie v Turecku - následky

Juhovýchod Turecka, teda oblasť na hranici so Sýriou, zasiahlo v pondelok v noci tesne po 4.00 h silné zemetrasenie s magnitúdiou 7,8. Pri silných otrasoch zeme zomrelo podľa BBC už viac ako 1 000 ľudí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že počet obetí je nateraz 912. Zranených je ďalších vyše 5 000 ľudí. Očakáva sa, že oba číselné údaje budú naďalej stúpať aj preto, že túto oblasť zasiahlo v obedných hodinách ďalšie zemetrasenie - tentoraz s magnitúdou 7,5.

Epicentrum zemetrasenia bolo pri meste Gaziantep, ktoré navštevujeme na zájazde do Kurdistanu ako poslednú zastávku a slávne gastronomické mesto. V tomto kúte sveta sa nachádza najstaršia pamiatka sveta Göbekli Tepe, ale aj mnoho ďalších pod patronátom UNESCO. Mnohé budovy sa totiž následkom zemetrasenia zrútili a situáciu riešia záchranné tímy v Turecku aj Sýrii. Hľadajú preživších pod obrovskými hromadami sutín.

Sýrske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v provinciách Aleppo, Latakia, Hama a Tartus zomrelo 326 ľudí. Zemetrasenie pocítili aj ľudia v Libanone, Izraeli či na Cypre.

Turci zase hlásia, že medzi zničenými pamiatkami je aj hrad Gaziantep, historická pamiatka, ktorá stála viac ako 2 000 rokov. Twitterom sa šíria viaceré videá, ktoré, žiaľ, potvrdzujú kolaps tejto nádhernej pamiatky (aj na titulnej foto článku). Zrútili sa bašty a na cestu sa rozsypali trosky. Železné zábradlia okolo hradu skončili na okolitých chodníkoch a zrútil sa aj oporný múr.

Turecko leží v jednej z najaktívnejších seizmických oblastí na svete. V roku 1999 zahynulo viac ako 17 000 ľudí po silnom zemetrasení na severozápade krajiny. BUBO vyjadruje Turecku úprimnú sústrasť za všetkých zomretých počas pondelkového zemetrasenia.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

1420 2185€
K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1526 2180€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

3 dní

Trvanie

850
Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: