Zmrzlina: Chladná pochúťka s horúcou históriou v Číne

Zmrzlina: Chladná pochúťka s horúcou históriou v Číne

Hoci si dnes zmrzlinu vychutnávame v letných mesiacoch po celom svete, jej pôvod siaha ďaleko do histórie a spája sa s rôznymi kultúrami. Čína, s bohatou kulinárskou tradíciou siahajúcou tisíce rokov dozadu, zohrala v tomto príbehu dôležitú úlohu.

Legenda hovorí, že zmrzlinu vynašiel čínsky cisár Tchang z dynastie Šang (1600-1046 pred n. l.). Trpel horúčavami a túžil po osviežujúcom dezerte. Jeho kuchári mu preto pripravili zmes snehu a mlieka ochutenú ovocím a medom. Táto legenda, hoci pútavá, nie je celkom pravdivá. Historické záznamy o zmrzline v Číne siahajú až do 2. storočia pred n. l., kedy sa ľad zmiešaval s ovocím a sirupmi a konzumoval sa ako luxusný dezert medzi elitou. Zaujímavosťou je, že ľad sa v tom čase získaval ťažbou z jazier a riek a jeho skladovanie bolo náročné. Vynález mliečnej zmrzliny, ktorá je bližšia tej, akú poznáme dnes, sa pripisuje mongolským nomádom. V 13. storočí používali na jej výrobu smotanu a snehu, čím dosiahli jemnejšiu konzistenciu a lahodnejšiu chuť. Táto zmrzlina sa neskôr rozšírila do Číny a na Blízky východ a ovplyvnila vývoj zmrzliny v Európe.

Marco Polo, slávny cestovateľ z 13. storočia, vraj zohral dôležitú úlohu pri šírení receptu na zmrzlinu do Európy. V jeho zápiskoch sa spomína mliečna zmrzlina ochutená ovocím a korením, ktorá si rýchlo získala popularitu medzi európskou šľachtou. Postupom času sa výroba zmrzliny zdokonalila a stala sa dostupnejšou aj pre bežných ľudí.

Čínska zmrzlina sa vyznačovala nielen jemnou konzistenciou a používaním rôznych príchutí, ale aj zdokonalenými technikami chladenia a skladovania. Číňania vynašli ľadové vane a používali na chladenie zmrzliny aj liadok. Vďaka týmto inováciám sa zmrzlina stala dostupnou pre širšie vrstvy obyvateľstva a jej konzumácia sa rozšírila aj do teplejších oblastí. Na zájazdoch po Číne nikdy neopomenieme túto chladivú pochúťku.

Dnes je zmrzlina globálnou pochúťkou s nespočetnými príchuťami a formami. Od klasickej vanilky a čokolády cez exotické ovocie až po slané variácie, zmrzlina uspokojí chute každého.

Čínska zmrzlina zohrala dôležitú úlohu v jej vývoji a ovplyvnila zmrzlinárske tradície po celom svete. Čínska zmrzlina sa nazývala "shēng xiāo" (doslovne "ľadový dezert"). V Číne sa zmrzlina konzumovala aj v zime, pretože sa verilo, že má liečivé vlastnosti.

Existuje mnoho rôznych legiend a príbehov o pôvode zmrzliny v Číne. Niektoré legendy spájajú jej vznik s bohyňou mesiaca Chang'e, iné s cisárom Taizongom z dynastie Tang. Aj keď mýtus o cisárovi Tchangovi nie je úplne pravdivý, odráža bohatú kulinársku tradíciu Číny a jej vplyv na svetovú gastronómiu. Čínska zmrzlina bola priekopníkom v používaní mlieka a rôznych príchutí.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Ázia  

Čína


náročnosť

14 dní

Trvanie

4336 5420€
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

3641
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: