Zytglogge v Berne

Zytglogge v Berne

Zytgloogle je veža, ktorá bola postavená ako súčasť mestských hradieb v 13. storočí a slúžila ako brána do mesta. Samotná veža mala hlavne obrannú úlohu, a tak jej štruktúra zohľadňovala tento účel, ale zahŕňala aj väzenie, a to hlavne ženské väzenie, v ktorom väznili ženy, ktoré sa zaplietli nejakým spôsobom s kňazmi. Vo vtedajšej dobe to bolo tak, že žena bola vinná, pretože ona zviedla kňaza k hriechu.
 
V roku 1405 postihol Bern veľký požiar, ktorý spôsobil značné škody, vrátane jej poškodenia. Po tomto požiari bola veža obnovovaná a renovovaná, čím sa jej vzhľad menil, pretože Mesto Bern si zakladalo na tom, že táto historická stavba zostane zachovaná pre budúce generácie.

V priebehu rokov prešla viacerými rekonštrukciami a modernizáciami. Bola prerobená na ORLOJ a na dnešnú podobu. Boli jej pridané komplikované hodiny, ktoré sa stali jej charakteristickým znakom.

Na veži Zytglogge je niekoľko ciferníkov:

  • Astronomický ciferník: Tento ciferník ukazuje astronomické informácie, ako sú polohy hviezd na nočnej oblohe, pohyb slnka a mesiaca a iné astronomické údaje. Je to jeden z najkomplexnejších ciferníkov na Zytglogge.
  • Ciferník s hodinami: Hlavný ciferník s hodinami ukazuje čas s hodinovým a minútovým ukazovateľom. Tento ciferník je viditeľný na veži a slúži na bežné meranie času
  • Ciferník so zvieratami: Ďalší ciferník ukazuje figurky zvierat, ako je medveď, vták ktoré sa pohybujú a vydávajú zvuky a tancujú. Toto predstavenie je jedným z najväčších klenotov Zytglogge.

O veži sa dokonca hovorí aj to, že Albert Einstein, ktorý žil neďaleko, sa inšpiroval pohybom hodin na Zytglogge pri vytváraní svojej teórie relativity.
 
Zytglogge je nielen historickým artefaktom, ale aj fascinujúcim mechanickým divadlom a symbolom hrdosti mesta Bern na jeho bohatú históriu. Veža je súčasťou historického centra mesta, ktoré ako celok je zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO a vidieť ho môžete na zájazde Alpská päťka.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

1812 2265€
Najscestovanejší Švajčiar: V Uzbekistane ma replika pušky dostala pred súd Blog

Blog Najscestovanejší Švajčiar: V Uzbekistane ma replika pušky dostala pred súd

Thomas Büchler je najscestovanejším mužom zo Švajčiarska a celkovo podľa webu NomadMania 13. najscestovanejším človekom na Zemi. Už ako študent…

Viktor Háber 18 min. čítania
Moje najkrajšie cesty planétou Blog

Blog Moje najkrajšie cesty planétou

Vybrať si jednu, dve, či zopár tých naj ciest zo všetkých možných, ktoré BUBO ponúka naprieč svetom, nie je vôbec jednoduché. Osobne som pochodil s…

Najkrajšie miesta Álp s BUBO Blog

Blog Najkrajšie miesta Álp s BUBO

Alpy ponúkajú more úžasných, rozprávkových miest. Nepreháňam ani len trochu. Azda každý vrchol (a len tých sa tam nájdu tisíce), stena, hrebeň,…

František Kekely 4 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: