Desať zaujímavostí o Kapskom Meste

Desať zaujímavostí o Kapskom Meste

1. Jedno z najkrajších miest na svete sa nachádza v Južnej Afrike. Kapské Mesto založil Jan Van Riebeeck s Holandskou východoindickou spoločnosťou (VOC) v roku 1652 - krátko po tom, ako bol vyslaný na misiu založenia zásobovacej stanice pre lode plaviace sa do východnej Ázie. Jeho príchod a činnosť sú často považované za začiatok európskej kolonizácie tejto oblasti a začiatok dlhodobej a komplexnej histórie apartheidu.

2. Klimatické pásmo Kapského Mesta je približne rovnaké ako pásmo v Kalifornii. Zima sa začína v máji a končí v septembri, v tomto období je zároveň aj sezóna dažďov a vetra (deň = 12 - 17 °C / noc = 4 - 8 °C). Klimatické podmienky ponúkajú slnečné podmienky približne 300 dní v roku. Leto sa začína v novembri, končí v apríli a je charakteristické vysokými teplotami (občas aj 40 °C), suchom a vetrom, ktoré rozháňa mraky. Priemerná letná teplota je medzi 24 až 30 °C. Nie je však novinkou, že v Kapskom Meste zažijete za jeden deň všetky štyri ročné obdobia. Za najteplejší mesiac sa považuje február. 

3. Hrad dobrej nádeje (HDN) v Kapskom Meste je najstaršou budovou postavenou Európanmi v Južnej Afrike. Postavený bol práve VOC so začiatkom výstavby v roku 1666. Dokončili ho v roku 1679. HDN má tvar hviezdy s piatimi cípmi. Bol postavený tak, aby vojaci mohli chrániť hradby z viacerých smerov. Bastióny (cípy hviezd) boli pomenované podľa titulov Williama III. (holandský aristokrat a protestantský princ Holandska), ktorý sa neskôr stal anglickým kráľom. Preto má každý z cípov konštrukcie hviezdy svoj vlastný názov. 

4. V&A Waterfront (nový, moderný a zrekonštruovaný prístav) je najnavštevovanejšou destináciou Kapského Mesta. Dokonca je navštevovanejší ako Stolová hora (1,7 milióna ľudí za rok 2023). Prístav je najstarším na južnej pologuli, nájdete tam viac ako 450 obchodov a viac ako 80 reštaurácií. Pomenovaný je podľa Princa Alfreda, ktorý začal výstavbu prístavu v roku 1860 a jeho matky - kráľovnej Viktórie (Britská kráľovská rodina).

5. Cape Floral Kingdom (Kapské kvetinové kráľovstvo) je najmenším kvetinovým kráľovstvom na svete spomedzi šiestich známych. Na južnom pobreží Juhoafrickej republiky nájdete viac ako 9 000 rôznych druhov kvetov, z ktorých viac ako 6 000 spadá do Fynbosovho biómu a sú endemické. Nájdete ich len v tomto kúte Zeme. Podobne sa tu veľmi darí aj národnému kvetu protea kráľovská. 

6. Vrch Lions Head (Levia hlava) má síce v názve mačku, ale nevidela leva už viac ako 200 rokov. Posledný známy kapský lev bol zabitý v roku 1858. Nachádzala sa tu kolónia špecifických levov, ktoré sú dnes už len smutnou spomienkou. Levia hlava má 669 metrov, patrí medzi stredne ťažké výstupné kopce, má zriadený chodník s reťazami a ponúka perfektné panoramatické výhľady na mesto. Svoje pomenovanie dostala podľa tvaru aj v kombinácii s blízkym kopcom Signal Hill pripomínali tieto kopce búrskym farmárom ležiaceho leva.

7. Tučniaky africké okuliarnaté nájdete len v Kapskom Meste. Sú to takzvaní jackass tučniaci, ktorí prišli na dnes veľmi známu Boulders Beach (Simon's Town) v roku 1986, kedy sa už začalo vytrácať množstvo vtedy ešte početných predátorov, ktorí by ich mohli ohroziť. Zakotvili tu, vytvorili kolóniu, ktorá je dnes už chránenou. Kedysi ich vajíčka používali na varenie, dnes už je to zakázané. V kolónii ich je viac ako 2 200. Sú malí, rýchli a určite vás milo prekvapia aj svojim charakteristickým “híkaním”.

8. Prvá úspešná transplantácia srdca prebehla priamo v Kapskom Meste - 3. decembra 1967. Bola to významná historická udalosť a významný prelom pre lekársku vedu. Uskutočnil ju so svojím tímom doktor Christiaan Barnard v Groote Schur Hospital, ktorú určite neprehliadnete po ceste z letiska do centra mesta. Dnes je časť z nemocnice múzeom. Srdce bolo darované mladou ženou, ktorú deň predtým zrazilo auto a odumrel jej mozog. Louisa Washkanského, pred operáciou doktor upozornil, že transplantácia má 80-percentnú šancu na úspech. Operácia sa podarila, Louis sa prebral, mohol hovoriť s novinármi a manželkou, avšak 18 dní na to umrel.

9. Kapské Mesto je jedným z troch hlavných miest JAR. Hlavné mesto je Pretória, pričom Kapské Mesto a Johannesburg sú významnými centrami obchodu a turizmu. Johannesburg s pestrou históriou je najľudnatejším mestom v krajine (5,6 milióna obyvateľov). Krajina má tri hlavné mestá - Kapské Mesto, kde sa nachádza parlament (4,6 milióna obyvateľov), Bloemfontein, sídlo najvyššieho súdu (600 000 obyvateľovi) a Pretória, ktorá slúži ako administratívne centrum (2,7 milióna obyvateľov).

10. Stolová hora je dominantou Kapského Mesta. Hora by mala byť podľa informácií staršia ako 450 miliónov rokov, je 1 086 metrov (konkrétne vrchol Maclear's Beacon) vysoká a nachádza sa na nej jedna z troch rotačných lanoviek sveta (JAR, Švajčiarsko, Kalifornia). Výstup trvá približne dve hodiny, no lanovkou to vystúpite za približne päť minút. Na jej vrchol vedie približne 350 rôznych ciest a ponúka výhľad nielen na celé mesto či prístavy, ale aj na 12 apoštolov a za dobrej viditeľnosti uvidíte až po oblasť Mysu dobrej nádeje.

Kapské Mesto si spolu pozrieme na populárnom BUBO zájazde 3x naj Afriky.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3464 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: