Ada Ciganlija - belehradské more

Ada Ciganlija - belehradské more

Srbsko síce nemá more, avšak aj v Belehrade, hlavnom meste krajiny ležiacom prakticky v jej srdci, nájdete miesto, ktoré ho pripomína. Zamierte na Ada Ciganlija. Kedysi to bol ostrov, ktorý sa zmenil na polostrov a dnes leží na mieste (4 km od centra), kde sa rieka Sáva vlieva do Dunaja. Názov ostrova vznikol kombináciou keltských slov singa (ostrov) a lia (ponorená zem)..

Ada Ciganlija bola ocenená ako nezvyčajný prírodný zdroj už v časoch Karađorđeho a kniežaťa Miloša Obrenoviča. V roku 1821 ju vyhlásili za verejnú doménu, čím si tento status zachovala dodnes. V roku 1967 vybudovali na oboch cípoch ostrova priehrady, čím Belehrad získal unikátne 4,2 km dlhé jazero s priemernou šírkou 200 m a hĺbkou 4-6 m. Počas leta chodí na toto miesto takmer 300 000 ľudí plávať alebo sa venovať iným rekreačným aktivitám.

Ada Ciganlija zahŕňa aj menší ostrov Ada Međica a okolité vody, má rozlohu 800 hektárov. Je nepochybne jedným z centrálnych ekologických bodov, pretože vďaka blahodárnej kombinácii účinkov vodných plôch a komplexov lesov má nezvyčajne špecifickú mikroklímu, ktorá sa vyznačuje zvýšenou vlhkosťou vzduchu a o niečo nižšími letnými dennými teplotami v porovnaní s ostatnými časťami mesta. Hlavnými vegetáciami Ady, ktoré spôsobujú takúto klímu, sú dubové a brezové lesy. V polovici minulého storočia bol výrazne obohatený o nové rastliny amerického topoľa a jaseňov mannových. Zo živočíchov tu nájdete hlavne množstvo vtákov, najmä divých kačíc a čajok chocholavých, ale aj bažantov a sliepok.

Poloha, kvalita vody, existujúce vybavenie a dĺžka jazera z neho robia ideálne miesto pre špičkové súťaže na pokojných vodách. Jazero je vhodné na plávanie, veslovanie, kajak, vodné pólo, vodné potápanie, preteky v plachtení a konalo sa tu niekoľko národných a medzinárodných majstrovstiev. Na Ada Ciganlija nájdete celkovo vyše 50 rôznych športovísk pod holým nebom, medzi ktorými sú napr. golfové ihrisko a vlek na vodné lyžovanie. Nachádza sa tu futbalové ihrisko, tenisové kurty, ihriská na tímovú hádzanú, volejbal, basketbal, ako aj ihriská na bejzbal, rugby a pozemný hokej. K dispozícii sú aj ihriská na plážový volejbal a vodný futbal a extrémne športy.

Ada Ciganlija má tiež obchody, piknikové priestory, bowlingové dráhy, minigolfové ihriská, konské povozy, turistický vláčik, vodné bicykle a kanoe, ako aj ekologický čln na elektrický pohon. Určite zamierte na toto miesto pri prehliadke Belehradu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Kosovo, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Čierna Hora, Chorvátsko, Severné Macedónsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

1695
Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria

Dovolenka v Chorvátsku je špecialitou Slovákov dlhé roky. Mnohí však čoraz častejšie vyhľadávajú aj relax pri mori v Albánsku či Čiernej Hore,…

Viktor Háber 10 min. čítania
Belehrad - dokonalý návrat v čase Belehrad

Belehrad Belehrad - dokonalý návrat v čase

Pre turistov zo zámoria, ktorí chcú vidieť Európu, určite nebude Belehrad na najvyšších miestach rebríčku miest, ktoré treba navštíviť. Je však…

Viktor Háber 21 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: