Kostol sv. Sávu v Belehrade

Kostol sv. Sávu v Belehrade

Kostol svätého Sávu je impozantnou pamiatkou a dominantou Belehradu. Symbol hlavného mesta Srbska je bezpochyby jednou z najúžasnejších stavieb na celom Balkáne. V médiách sa objavilo aj prirovnanie Sagrada Familia východnej Európy. Patrí dokonca medzi najväčšie pravoslávne kostoly sveta.

Kostol je zasvätený jednej z najvýznamnejších osobností srbskej histórie – zakladateľovi srbskej cirkvi sv. Sávovi (rod. Rastko Nemanjič). Ako tínedžer sa vzdal titulu srbského kráľa a v noci utiekol na grécku horu Athos. Tam sa stal mníchom, rozhodol sa žiť v skromnosti a prijal novú identitu prijatím mena Sáva. S. Sávu si pamätali za to, že celý svoj život zasvätil srbskej cirkvi a ľuďom a ich blahu.

História neobyzantského kostola, ktorý mu zasvätili, je pomerne dlhá a búrlivá. Stojí na mieste, kde má byť pochovaný sv. Sáva. Srbsko bolo pod tureckou nadvládou asi päť storočí, počas ktorých sa Srbi neustále snažili vzdorovať okupácii. V roku 1595, po povstaní v severnom Srbsku, sa turecký veľkovezír Koca Sinan Pasha rozhodol poslať správu srbskému ľudu. Ako krutý čin požiadal o prevoz relikvií sv. Sávu do Belehradu z kláštora Mileševa. Potom ich verejne spálil na tom istom mieste, kde sa dnes nachádza kostol. Pre srbských pravoslávnych kresťanov to prináša ešte väčší zmysel a sentimentálnosť.

Základný kameň kostola položili v roku 1935. Ani potom nebola cesta k jeho vzniku vôbec ľahká, pretože po nej nasledovala druhá svetová vojna a problémy socialistickej Juhoslávie. Po vonkajšej stránke kostol dokončili v roku 1989 a detailmi ho skompletizovali v roku 2006. Fasáda kostola je pokrytá hladkým bielym mramorom a žulou a zakončená niekoľkými medenými kupolami. Je veľkolepý, ale, na prekvapenie mnohých, stále nedokončený - najmä jeho exteriér.

Kostol sv. Sávu, pripomínajúci Hagiu Sofiu z Istanbulu, ktorá ho pri výstavbe inšpirovala, sa nachádza v samom centre mesta Belehrad - na náhornej plošine Vračar. Jeho hlavná kupola kostola je vysoká 134 metrov a na jej vrchole je 12-metrový zlatý kríž. Na menších kupolách je aj ďalších 18 krížov. Celkovo je tu 49 kostolných zvonov. Najväčší zvon váži neuveriteľných 6 ton a počuť ich počas poludnia, kedy sa sem oplatí prísť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Kosovo, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Čierna Hora, Chorvátsko, Severné Macedónsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

1441 1695€
Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria

Dovolenka v Chorvátsku je špecialitou Slovákov dlhé roky. Mnohí však čoraz častejšie vyhľadávajú aj relax pri mori v Albánsku či Čiernej Hore,…

Viktor Háber 10 min. čítania
Belehrad - dokonalý návrat v čase Belehrad

Belehrad Belehrad - dokonalý návrat v čase

Pre turistov zo zámoria, ktorí chcú vidieť Európu, určite nebude Belehrad na najvyšších miestach rebríčku miest, ktoré treba navštíviť. Je však…

Viktor Háber 21 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: