Novak Djokovič bol dnes súdom oslobodený

Novak Djokovič bol dnes súdom oslobodený Klady a zápory najlepšieho tenistu sveta

Srb Novak Djokovič, rodák z mesta Belehrad, bol dnes súdom v Melbourne oslobodený. Kde je pravda a aký je v skutočnosti?

Djokovič je nenávideným tenistom- teda ak čítate anglosaské médiá. Tento Slovan nelezie dole krkom mnohým a je to opozit poslušnému Federerovi a Nadalovi. Hrám tenis od štyroch rokov, je to rodinný šport, ktorý hral závodne už môj dedo. Pamätám si boje zurvalcov, Johna McEnroea a Jimmiho Connorsa, kde bol Slovan Ivan Lendl síce lepší, ale nudný, a srdcia fanúšikov nevyhrával. Dnes je akosi všetko inak a Djokoviča považujú za arogantného a nadutého a srdcia fanúšikov patria iným. Vo finále Wimbledonu v roku 2019 to bolo okaté. Djoko síce vyhral, ale diváci tlieskali Rogerovi. Dnes treba byť poslušný, nasledovať všetko módne, bezpohlavné a rockeri sú zatratení.

Djokovič veľmi trpel počas dvoch nezabudnuteľných rokov covidu, kedy si médiá hľadajú tých zlých do svojich rozprávok ešte húževnatejšie. Kto hrávate tenis viete, že vyhodenie z US Open 2020 bolo totálne neprávom. Ničili ho za Adria Tour a ešte zopár razy. Možno to ho zatvrdilo nedať sa zaočkovať? „Nech idú do riti“, povedal si. Djokovič má zrejme Crohnovú chorobu a očkovanie by ju mohlo (teoreticky) zhoršiť a je mladý a silný a tak sa dá povedať, že očkovanie nepotrebuje. Áno, ja za vakcináciu som, lebo som vedel, že to pôjde smerom povinného zaočkovania viď 3 dávky v Rakúsku, viď. Austrália atď.. Preto bolo BUBO prvou firmou SR, ktorá podporila očkovanie a preto aj ja osobne očkujem, aj svojich zamestnancov teraz tretiou dávkou. Aj zajtra očkujem =)

Dobrých je veľa, ale sem-tam do článkov treba aj zlý charakter. Srb, ktorý sa nerád skláňa, je ideálnym tipom.Teraz vraj občania Austrálie nadávajú, že Novak dostal výnimku, aby mohol účinkovať na AO. Ja by som s tým bol OK, keby mu zakázali vstup. Má byť zaočkovaný a hotovo. No lenže on víza dostal, ako aj výnimku, a tak som 6. januára písal, že toto je politikárčenie a vrchol hodný dnešných západných populistických politikov. Vtedy so mnou mnohí nesúhlasili -videl som to aj na reakciách na Instagrame.

Austrália mala jeden z najtvrdších lockdownov na svete a môj názor je nemenný a  jasný, lockdown je hlúposť. Ten má byť lokálny, silný a krátky. Austrália za túto hlúposť ešte iba trpieť bude a ešte len najťažšiu vlnu covidu zažije. Chcú to dnes zvaliť na zlého tenistu? Pritom princípom nadácie Novaka Djokoviča sú dobré úmysly a robí naozaj veľa dobrého. No to, čo ľudia naozaj robia, médiá nezaujíma, ich zaujímajú keci a vytváranie charakterov. Rozmýšľate? O to horšie. 

Djokovič je hrdinom Srbska, taktiež západom zatratenej krajiny, a Novak doma buduje predškolské zariadenia a podporuje vzdelávanie učiteľov s cieľom poskytnúť deťom z chudobných oblastí šancu učiť sa a hrať sa v bezpečnom, kreatívnom a výchovnom prostredí. Ako malý zažil bombardovanie Belehradu a vie, čo je to ťažký život. Ten chlapec išiel nie z nuly, ale z mínusu. Mnohí naši športovci sa na reprezentáciu Slovenska v posledných rokoch vykašľali. Djokovič aj tu ide príkladom a hranie za národný tím popri grandslamových turnajoch považuje za svoje najdôležitejšie športové ciele. 

Novak rozdáva tenisové rakety mladým fanúšikom a rozdal ich mnoho. Možno je to pre Vás drobnosť, ale ja si doteraz pamätám na svoju prvú kevlarovú raketu, ktorú mi otec kúpil, keď som mal asi dvanásť rokov. Dovtedy som hrával s drevenými raketami s malou hlavou a zrazu prišiel ten technologický zázrak. Otec za ňu dal viac než bol jeho mesačný plat (vedca v SAV) a kúpil mi ju zhodou náhod od Djokovičovho trénera Mariána Vajdu. Pre chlapcov z chudobných pomerov je kvalitná raketa nedosiahnuteľná a mať raketu od Djokoviča...uuuuuh. Ja tú od Vajdu mám doteraz. 

Djokovič je vysoko duchovný človek, ktorý cvičí jogu, medituje a je minimálne vegetarián a aj čosi „horšie“. So svojou manželkou trekuje v horách na päťdňovom treku. Boris Becker o ňom raz povedal, že „neviete prinútiť ľudí mať vás rád“, ale tento človek s rozbitým osobným životom  toho veľa v poslednej dobe nakecal. Za ten čas, čo je Djokovič na športovom výslní, viete, keď chcete, vybrať zopár zlých vecí, zlých vyjadrení, vytrhnúť z kontextu, a to novinári robia a takto štylizujú Novaka do zlého svetla. 6. januára na ortodoxné Vianoce som sa Novaka Djokoviča zastal. Všetky médiá boli proti nemu a ľudia, mysliac si, že majú názor, ich iba papagájovali. Je minimum samorastov, ktorých poznám, schopných samostatne myslieť. Väčšina z nich sú bohatí ľudia. No pravda, nie príliš v spoločnosti populárni =) 

Slovanský charakter je pre anglosasov zvláštnosťou, nemajú nás radi, podceňujú nás a asi vcelku oprávnene. Veď sme prakticky nikdy nič nedokázali... No mám jednu príhodu z terajšieho Silvestra. Bol som lyžovať v Rakúsku v Bad Kleinkirchheim a zhodou okolností som býval u slovinského podnikateľa. Ten tu žije, a tak navrhol na novoročnú oslavu reštauráciu, ktorú vedie Marína- Srbka. Bolo nás 22, ale Marína navarila pre 222 ľudí, to sa nedalo zjesť. Keď som išiel platiť celý ten cech, tak práve začala hrať akási srbská nacionalistická skladba. Marínu peniaze prestali zaujímať, zdvihla ruky a začala tancovať. Spoločne s ňou zdvihli ruky moji slovinskí priatelia a tak aj ja, a tak sa tancovalo a srdcia plesali a nikto neriešil to najdôležitejšie. No a sme u toho. Naozaj sú peniaze tým najdôležitejším. Podľa mňa v tomto sa s anglosasmi nechápeme a u nás je to láska a Kusturicove nelogické nechanie sa unášať životom. Makať o dušu, vyhrávať, ale potom sa nechať trošku unášať, pustiť temperament na divokú jazdu a schybiť, potknúť sa a vstať. Chyby nás Slovanov bavia a baví nás ich napravovať. Je to určite nedôslednosť, je to zrejme chyba, ale viac sa smejeme ako vo Švajčiarsku a podľa mňa sa aj viac milujeme. Viac žijeme. 

Djokovi držím palce. Je to bojovník proti anglosaskému establišmentu, ktorý dnes ovláda naše médiá, a to je strašná nuda, nuda, ktorej my Slovania neveríme. Tým agendám, ktorým nerozumieme .... Djokovič a ja sme určite menší rasisti ako slovenskí novinári, ktorí sa búšia do pŕs pre hastag BLM ( blacklivesmatter). No ja sa neskloním a Djoko tiež. Djoko je veľkým vzorom a ja verím, že história mu dá za pravdu. Veľmi by som mu prial, aby tento Australian Open vyhral- nariek tomu, že mu nedovolili trénovať. Napriek toľkým podrazom. Pred dvoma rokmi som tam (na Australian Open v Melbourne) bol a teraz by som tiež chcel byť a kričať proti všetkým „Džokooooo“, prekričať ten zblbnutý ovplyvnený dav. Djoko, drž sa a hraj a vyhraj! Ukáž, že aj Slovan sem-tam vie zamakať a udržať svoj hnev na uzde. Drž sa, lebo keď nie, tak je tu hneď balkánska vojna a tá je zničujúca.

Virtus et honor - Sila a česť !

PS: myslím si, že vojna ešte nie je vyhratá a prídu ďalšie podrazy. Pre psychiku Novaka to bude ťažké


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Kosovo, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Čierna Hora, Chorvátsko, Severné Macedónsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

1441 1695€
Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria

Dovolenka v Chorvátsku je špecialitou Slovákov dlhé roky. Mnohí však čoraz častejšie vyhľadávajú aj relax pri mori v Albánsku či Čiernej Hore,…

Viktor Háber 10 min. čítania
Belehrad - dokonalý návrat v čase Belehrad

Belehrad Belehrad - dokonalý návrat v čase

Pre turistov zo zámoria, ktorí chcú vidieť Európu, určite nebude Belehrad na najvyšších miestach rebríčku miest, ktoré treba navštíviť. Je však…

Viktor Háber 21 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: