Adamov vrch - najobľúbenejšia turistika na Srí Lanke

Adamov vrch - najobľúbenejšia turistika na Srí Lanke

      Ak máte radi turistiku a nevydržíte počas voľných dní na zájazde nečinne oddychovať, na Srí Lanke Vám určite odporúčam navštíviť tzv. Adamov vrch, alebo ako ho volajú domáci - Srí Pada. So svojou výškou 2 243 metrov môže tento druhý najvyšší vrch v krajine konkurovať našim tatranským štítom, napriek tomu, že sa nachádza na ostrove a sneh by ste tu ťažko hľadali.

      Okrem toho, že je Adamov vrch cieľom turistov pre krásne výhľady, je zároveň aj významným pútnickým miestom pre miestnych vyznávačov budhizmu, hinduizmu, moslimov aj kresťanov. Budhisti veria, že skalný útvar v blízkosti vrcholu je stopa Budhu - presnejšie odtlačok jeho ľavej nohy, ktorý tu zanechal, keď opúšťal tento svet. Tamilskí hinduisti stupaj považujú za stopu pána Šivu, jedného z hinduistickej „svätej trojice“ Trimúrti, ktorý stopu zanechal pri posvätnom tanci, keď stvoril svet.

Hora sa spomína tiež v epose Rámajána, ktorý je jedným z najdôležitejších diel hinduizmu a zároveň aj prvou písomnou zmienkou o Srí Lanke vôbec. Srílanskí kresťania zase veria, že sem vkročil Adam po tom, čo ho vyhnali z raja, a zanechal na vrchole hory svoju stopu. Niektoré legendy sú dokonca spojené s myšlienkou, že práve Srí Lanka bola pôvodným Edenom.

      Pokiaľ sa rozhodnete Adamov vrch navštíviť, odporúča sa začať výstup ešte za tmy, aby ste stihli vystúpiť na vrchol zarovno s východom slnka a užili si krásne výhľady. Okrem stopy opradenej legendami viacerých náboženstiev môžete obdivovať tiež svätyňu budhistického božstva Samana, ktorý má za úlohu ochraňovať vrchol hory.

Na vrchole chrámu sa nachádza zvon – podľa tradície ním pútnici môžu zazvoniť toľkokrát, koľko ráz vystúpili na Adamovu horu. Samotný výstup trvá približne 3 hodiny, preto sa odporúča vyraziť už okolo 2.00 až 3.00 h ráno z dedinky Dalhousie. Ak sa rozhodnete podstúpiť skoré vstávanie a vyšliapať 5 200 kľukatých schodov, okrem poriadnej svalovice ulovíte zážitok, na ktorý len tak nezabudnete.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2265
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy

13.11. → 06.12.

náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: