Aker Brygge a Tjuvholmen

Aker Brygge a Tjuvholmen Moderné Oslo

Aker brygge je ikonická štvrť Oslo, kde denne pracuje asi šesťtisíc obyvateľov, asi deväťsto bohatých Nórov tu býva v štyristo bytoch a ročne ju navštívi asi dvanásť miliónov ľudí. Nájdeme tu štyri desiatky obchodov a dvadsaťsedem reštaurácií.

Leží na západnom brehu zátoky Pipervika, ktorou sa končí Oslofjord, na mieste niekdajších dokov, zrušených v roku 1982. Výstavba štvrte prebiehala v štyroch fázach od roku 1986, časť pôvodných priemyselných budov zbúrali, iné prerobili na kancelárske priestory. Poslednú fázu dokončili v roku 1998. Štvrť je súčasťou projektu nábrežnej promenády, ktorá vedie z Tjuvholmenu až na Radničné námestie.

Aker Brygge plynule pokračuje novou štvrťou s názvom Tjuvholmen (v preklade kopček zlodejov). Nóri žartujú, že človek musí kradnúť, aby si tu mohol dovoliť bývať. Súčasťou tejto štvrte sú aj dva ostrovy. Postavili ju za desať rokov do roku 2014, ponúka asi 950 bytov. Súčasťou štvrte je aj galéria moderného umenia rodín Astrup a Fearnley, pláž s mólom na kúpanie. V šestnástom storočí tu bolo popravisko, neskôr pasienky pre kravy a verejné kúpele. V roku 1874 sa tu stretávali prví nórski socialisti.

Plán na výstavbu štvrte položila mestská vláda už v roku 1985 rozhodnutím umiestniť sem mestotvorné prvky a ponúknuť firmám, prevádzkujúcim tu sklady, alternatívne priestory.

Ak tu chcete bývať, odporúčame hotel The Thief, ktorý otvoril v roku 2013. Ak máte radi súčasné umenie, neobíďte tunajšiu galériu, ktorú projektoval slávny Renzo Piano (autor Centre Pompidou či Millenium Parku v Chicagu). Ak máte v Oslo teplý deň, víta vás tu možnosť okúpať sa v mori v centre európskej metropoly. Alebo sa na Tjuvholmen pozrite zhora, z vyhliadky Tjuvtitten vo výške 83 metrov (aktuálne je však zatvorená).

Z reštaurácií odporúčam rybaciu reštauráciu Lofoten, z barov rooftop bar hotela The Thief. Viac tipov vám v BUBO dáme na zájazdoch do Nórska.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

5238
K

Polárne oblasti   Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3895
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2695
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: