Opera v Oslo

Opera v Oslo Moderná nórska architektúra

Oslo Opera House je operný dom Nórskej opery a baletu v štvrti Bjørvika, na konci Oslofjordu. Má adresu Kirsten Flagstads plass 1 po prvej riaditeľke opery Kirsten Flagstad. Budova bola navrhnutá nórskou architektonickou a dizajnérskou kanceláriou Snøhetta, ktorá vyhrala architektonickú súťaž v roku 2000. Slávnostne ju otvorili 12. apríla 2008, získala mnoho ocenení a je štátom chránená.

O myšlienke výstavby nového sídla opery v Oslo sa diskutovalo od roku 1989. Najväčší boj prebiehal medzi pravicou, ktorá ju chcela umiestniť do bohatého západného Osla (lebo tam kultúra patrí) a ľavicou, ktorá ňou chcela pozdvihnúť chudobnejšie východné štvrte. Až v roku 1999 nórsky parlament rozhodol o umiestnení na jej terajšie miesto v novovznikajúcej štvrti.

Nová opera pôsobí ako magnet na divákov. A všetky predstavenia sú hneď na začiatku sezóny vypredané. Za prvý rok budovu navštívilo 1,3 milióna ľudí, čo z nej urobilo najnavštevovanejšiu turistickú atrakciu v meste, ktorú neobchádzame ani my na zájazdoch do Nórska.

Hneď prvé predstavenie v novej opere vysielala naživo nórska televízia na prvom programe. Slávnostne ju otvoril nórsky kráľ Harald, medzi divákmi sedela kráľovná Sonja, nemecká kancelárka Angela Merkelová ale aj vtedajší nórsky premiér, neskôr generálny sekretár NATO Jens Stoltenberg.

Zvláštnosťou stavby je jej mramorová strecha otvorená pre návštevníkov a dizajn, ktorý pripomína ľadovec vystupujúci z fjordu. Aj počas prestávky môžete vyjsť na terasu a užívať si výhľad na more a mesto. Budova je zvonka aj zvnútra obložená doskami z bieleho carrarského mramoru.

V opere nájdeme približne 1 100 miestností, z toho dve veľké sály. Hlavná s 1 358 miestami na sedenie má tvar podkovy a najväčší luster v Nórsku. Druhá s kapacitou 400 divákov. Foyer je ohraničený zvlnenou dubovou stenou, s veľkými oknami orientovanými na mesto a more. Budova nórskej opery má okolo vchodu najväčšiu súvislú sklenenú plochu v celom Nórsku.

Zo strechy opery vidíte aj líniu asi osemnásťposchodových budov Barcode, ktoré sú súčasťou rozvoja Oslo s názvom The Fjord City. Barcode boli dokončené v roku 2016 a išlo o jeden z najdiskutovanejších projektov posledných desaťročí. Jeho zástancovia chválili modernú architektúru, odporcovia protestovali proti bariére, ktorú vytvorili medzi mestom a morom.

Ako to opísala naša sprievodkyňa Danka:

"V Oslo mám, kým príde skupina, čas na individuálny program. Mňa to berie na jediné miesto, a to je opera. Pamätám si dodnes, ako ju Jožo opísal a odvtedy som chcela toto miesto vidieť. Budova z bieleho mramoru, strecha je akousi rampou, po ktorej sa dostanete až na jej vrchol, 15 metrov vysoké okná, ktoré odrážajú dnešnú jasnomodrú oblohu a zrkadlia celý prístav.. Strecha jednej z najkrajších opier sveta je miestom, kde chodia oddychovať Nóri, keď majú voľno.. Ako krásne sú „donútení“ prichádzať na toto kultúrno-vzdelávacie miesto, aj keď zrovna nemajú záujem kúpiť si lístok na predstavenie. Je tu prekrásne. Nie je tu veľa turistov. Prechádza sa tu len zopár ľudí a hrajú sa tu nejaké deti. Vchádzam dnu a začujem prekrásnu áriu, stojím zopár minút dlhšie a nechce sa mi odísť. Na rukách cítim jemné zimomriavky. Hľadám vchod do sály, či náhodou len predsa neuvidím vlastníčku toho hlasu, no tety v čiernom ma milo ženú späť. Priznávam, že nie je šanca. Pozriem si program a predstavenie bude trvať ešte dlho. Musím sa zmieriť len s tým, že čo počujem zo sály, mi bude musieť stačiť. Je tu wifi, plus tá mrazivá ária v pozadí... Ostanem. Vyťahujem si svoj zápisník a dopisujem si posledné fakty o nórskom ropnom fonde budúcnosti :). Neskutoční Nóri, neskutočný deň. Okolo mňa sa prechádza zopár pokojných, usmiatych ľudí, ktorým sa tiež páči, čo počujú, nikomu už nevadím a popoludnie naberá na dokonalosti. Ak neviete kam za malou pauzou v Osle, príďte sem. Predtým si však pozrite program a aj keď si lístok nestihnete kúpiť, nevadí, započúvať sa budete môcť aj tak."


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

4555
K

Polárne oblasti   Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3895
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1887 2695€
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: