Ako správne piť maté

Ako správne piť maté Argentínska “závislosť”

Poznáte maté? Prípadne výraz Yerba maté, s ktorým sa už dnes môžte stretnúť aj u nás? Ide o nápoj, ktorý v Argentíne pije snáď každý. Nech sa pohnete kamkoľvek, všade narazíte na ľudí, ktorí si svoju výbavu nosia so sebou, aby si mohli dúšok maté vychutnať kedykoľvek. 

Práve výbava je prvým krokom k tomu, aby ste sa mohli stať konzumentom maté. Kultúra okolo pitia tohto nápoja totiž nefunguje tak, ako je to vo svete čaju (čítajte zaujímavosti o čaji) či kávy. Tie si môžte dať prakticky kdekoľvek, no miesto, kde by ste si objednali maté, prakticky neexistuje. Každý konzument má svoju nádobku so “slamkou”, vrecúško alebo nádobu na sušenú rastlinu a termosku, v ktorej je stále poruke horúca voda. Nádobka sa v Argentíne nazýva vo všeobecnosti “mate” a tradične sa vyrábala z malých tekvičiek, v tomto prípade sa potom nádoba volá “kalabasa” - teda po španielsky tekvica.

Dnes už nájdete v obchodoch s náradím pre konzumentov maté - ktorých je mimochodom v Argentíne obrovské množstvo - nádoby rôznych tvarov a z rôznych materiálov. Tradičné, zväčša drevené, mnohokrát potiahnuté kožou, sklenené, keramické, kovové či z býčieho kopyta, ale aj moderné plastové, silikónové, jednoduché aj umelecké, pekné aj gýčové, skrátka od výmyslu sveta.

Keď si už vyberiete nádobu, druhá vec, ktorú budete potrebovať, je “cucátko”, teda rúrka, ktorou budete nápoj sŕkať. Tá sa v Argentíne nazýva bombilla (vyslovuje bombíša - Agrentínčania na rozdiel od Španielov, ktorí dve “L” čítajú ako “J”, ich vyslovujú ako “Š”). Tých je tiež v ponuke neúrekom, zväčša sú však kovové a je dobré zvoliť takú, ktorej spodná časť sa dá ľahko otvoriť a prečistiť, keď sa náhodou upchá časťami rastliny.

Nádobíčko teda máme, už len nasypať zmes a zaliať vodou. Maté kúpite v Argentíne naozaj všade a stojí zopár drobných. Balenia od malých zopár gramových ako suvenír, cez polkilové a kilové, až po veľké rodinné balenia. Vybrať si v princípe môžte medzi čistou zmesou a dochutenou, väčšinou s pridaným cukrom, no existujú už aj rôzne iné prísady. Pokiaľ si zadovážite tradičnú calabasu alebo drevené mate, pred prvým naozajstným použitím musíte nádobku “vyliečiť”.

Je to veľmi jednodochý proces a v princípe zodpovedá procesu použitia - s jediným rozdielom. Pokiaľ idete maté piť, potrebujete teplú, resp. horúcu vodu, nie však vriacu, tá by vám maté zničila, zaťiaľ čo na “vyliečenie” nádoby môžte použiť aj studenú vodu, podstatné však je nechať zaliatu zmes v nádobe aspoň 48 hodín. Po tomto úkone je calabasa alebo drevené mate pripravené na používanie. Ako som už popísal, proces pitia je rovnaký, aký ste použili pri liečení - teda naplniť nádobku do troch štvrtín zmesou. Niektorí konzumenti pri prvom zaliatí nalejú trochu studenej vody, aby prvé dúšky neboli príliš horúce a aby sa hneď nevylúhovala všetka chuť zmesy.

Predtým než však nalejete akúkoľvek vodu, Argentínčania nádobku prikryjú dlaňou, potrasú a obrátia hore dnom. Pri tom sa jemný prach dostane na vašu dlaň a neostane na dne, kde by vám mohol zapchať otvory na bombille, prípadne by ste si z neho “cucli”. Keď máte zmes zbavenú prachu, nahrňte si zmes na jednu stranu a do vzniknutého otvoru jedným pohybom vsuňte bombillu. Zmes zase naklopením zarovnajte tak, aby vám bombilla už držala na mieste. Potom už zalievame zmes teplou/horúcou vodou a bombilly sa nechytáme. V Argentíne je to doslova faux-pas, ak s ňou pohnete, hrozí totiž, že ju zapcháte a môžte celý proces opakovať znova.

Po prvom zaliatí chvíľku počkajte, kým voda zatečie, zmes celá navlhne a uvoľní sa chuť. Cez bombillu potom vychutnávajte lahodnú horkastú chuť. Maté sa zalieva viackrát a ide o spoločenskú udalosť. Ten, čo maté pripraví a zaleje, má právo prvých dúškov, potom zaleje ďalšiu várku a podá to ďalej. Časy pandémie túto tradíciu mierne zmenili a maté sa pilo z vlastnej nádoby, no po jej odoznení sa táto tradícia pomaly vrátila do normálu. Vedeli ste, že maté má aj vynikajúce účinky na vaše zdravie? O tom si ale povieme nabudúce, pretože po predošlých riadkoch si musím ísť zaliať jednu tradičnú calabasu a v pokoji si vychutnať tento lahodný nápoj.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3578 4209€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
E

Južná Amerika, Argentína


náročnosť

18 dní

Trvanie

7182 7980€
El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: