O argentínskych steakoch počul snáď naozaj každý, a či už ste konzument mäsa alebo vegetarián, určite ste o ich kvalite zachytili aspoň chýry. V čom ale spočíva ich tajomstvo? Existuje historka, ako sa chovateľ z Európy pýtal “gaucha”, argentínskeho "cowboya" - pastiera dobytka, ako je to možné, že ich mäso je také chutné, čím tie kravy kŕmia? Gaucho sa len usmial a odpovedal: “Netuším o čom hovoríš, my ráno dobytok vypustíme na pasienky a večer zase pozháňame, o nič viac sa nestaráme."
Tajomstvo ale nie je len v kvalite chovu, navyše - priznajme si - pri dnešnom dopyte po argentínskom hovädzom nie je reálne, aby sa všetok dobytok pásol na prírodných pasienkoch, produkcia sa za posledné desaťročia musela spriemyselniť (nehovoriac o tom, že Brazília je dnes už väčším exportérom hov. mäsa), ale aj v jeho príprave. V Argentíne sa s tým totiž “nekašlú” a steak “neprznia” omčkami od výmyslu sveta, chutiť má samotné mäso. Takže ak Vám na tanier prinesú samotný kus mäsa a k nemu iba jednoduchý šalát, či varený alebo pečený zemiak, neľakajte sa, takto to má vyzerať.
Čo však mätie našinca najviac je fakt, že v Argentíne sa Vás nikto nespýta, ako prepečený steak si prosíte. A toto je pointa. Asador - teda človek, čo steak pripravuje (prípadne parrillero), vie najlepšie, ako má vaše mäsko vyzerať a chutiť. Naozaj kvalitnú reštauráciu teda spoznáte tak, že sa vás nikto na spôsob prípravy pýtať nebude. Pravý argentínsky steak prosto musí byť v strede krásne ružový a šťavnatý. No a k nemu si, samozrejme, musíte dopriať kvalitné miestne červené víno Malbec a gurmánsky zážitok je ulovený.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Argentína
- Tigre v Buenos Aires
- Tres Fronteras - na hranici troch krajín
- Argentína - základné údaje
- Argentínske asado
- Tigre ohrozujú Buenos Aires
- Puerto Madero pri západe slnka
- Japonská záhrada v Buenos Aires
- Empanada - argentínska klasika
- Prelet ponad vodopády Iguazú
- Výlet z Buenos Aires do Uruguaja
- Río de la Plata - najširšia rieka na svete
- Príbehy z cintorína Recoleta v Buenos Aires
- Maté a terere - rozdiel v chuti
- Salta, Argentína - najlepší steak
- Výlet na ranč v Argentíne
- Malbec v Mendoze
- Tip na jedlo - Ushuaia
- La Cava – najlepšia reštaurácia San Juan, Argentína
- Chivito - kozľacina v Argentíne
- Víno v Mendoze