Ak cestujete do Argentíny, slovo “asado” si určite zapamätajte, budete sa s ním totiž stretávať takmer neustále. Jeho význam sa dá preložiť viacerými spôsobmi. V prvom rade označuje niečo pečené, grilované, skrátka upravené na ohni. Tradičný spôsob tepelnej úpravy mäsa miestnych “gauchos” - pastierov dobytka, bol jednoduchý, no zároveň sofistikovaný. Kusy mäsa upevnené na ražne z konárov sa pozapichávajú kolo ohňa, resp. pahreby a mäso sa nechá grilovať. Túto metódu môžte v Argentíne vidieť dodnes, aj keď už prevažne iba ako dekoráciu či lákadlo vo výklade, no stále sa nájdu aj podniky, ktoré reálne takto mäso pripravujú.
Dnes už však prevažujú modernejšie grily, ktorým sa tiež hovorovo povie asado, prípadne “parilla”. Španiel by slovo parilla prečítal ako “paríja”, Argentínčania však dvojité “L” čítajú natvrdo ako “Š”. Okrem toho slovo asado označuje aj porciu jedla - výber grilovaných dobrôt, ale aj spoločenskú udalosť - u nás by sme ju mohli nazvať grilovačka. Keď sa v Argentíne povie, že dnes budeme mať asado, znamená to rodinnú udalosť. Prípravy väčšinou trvajú viac ako dve hodiny, chystá sa mäso, šaláty, prílohy, a, samozrejme, kvalitná pahreba.
Na scénu prichádza asador, člen rodiny s výhradným právom obsluhovať gril. Táto funkcia je čestná a vážená, je pocta byť vyvoleným rodinným asadorom. Ten pripravuje všetko mäso, stará sa o jeho dokonalé prepečenie a členom rodiny servíruje šťavnaté porcie. Popri tom sa, samozrejme, debatuje a popíja argentínske víno, prevažne červený malbec. Keď sa teda v Argentíne povie asado, verte, že v očiach domácich preskočí iskrička a každý sa už vidí, ako konzumuje šťavnatý steak. Argentína je krajinou, kde je spotreba mäsa, predovšetkým hovädzieho, veľmi vysoká, a aj počas asada sa počíta s približne pol až trištvrte kila mäsa na osobu. Ak sa vám naskytne príležitosť, rozhodne sa nechajte pozvať.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Argentína
- Tigre v Buenos Aires
- Najlepšie steaky Argentíny
- Tres Fronteras - na hranici troch krajín
- Argentína - základné údaje
- Tigre ohrozujú Buenos Aires
- Puerto Madero pri západe slnka
- Japonská záhrada v Buenos Aires
- Empanada - argentínska klasika
- Prelet ponad vodopády Iguazú
- Výlet z Buenos Aires do Uruguaja
- Río de la Plata - najširšia rieka na svete
- Príbehy z cintorína Recoleta v Buenos Aires
- Maté a terere - rozdiel v chuti
- Salta, Argentína - najlepší steak
- Výlet na ranč v Argentíne
- Malbec v Mendoze
- Tip na jedlo - Ushuaia
- La Cava – najlepšia reštaurácia San Juan, Argentína
- Chivito - kozľacina v Argentíne
- Víno v Mendoze