Pol Sambol je srdcovka. Jednoduchá, zdravá a neskutočne chutná príloha, ktorou si získate všetkých. Ide o strúhaný čerstvý (v krajnom prípade sušený) kokos, zmiešaný s limetkovou šťavou, šalotkou, soľou a chilli.
Mnohí ľudia sa boja spracúvať kokos, pretože nevedia, ako ho rozbiť. Na našich zájazdoch na Srí Lanke nám kokos pripravujú domáci tradične – rozbíjajú ho mačetou a strúhajú na hoblinky na tradičnom nástroji – “šámliku” s nožom. Kokos však môžete spracovať aj v našich podmienkach – silnejším úderom na čiary, ktoré sa ťahajú pozdĺž orechu. Ďalej orech viete spracovať nastrúhaním pomocou strúhadla, alebo kuchynského robota. Ak si chcete recept zjednodušiť, môžete tiež použiť suchý strúhaný kokos z obchodu, zmiešať ho s vodou/kokosovou smotanou či mliekom a dať na pár sekúnd do mikrovlnky.
Recept na sambol, približne 4 porcie:
1,5 šálky strúhaného kokosu
1 šalotka nakrájaná na drobno
limetka podľa chuti, ja dávam ¾
chilli podľa chuti
½ čajovej lyžičky soli
Chilli rozdrvte v mažiari, zmiešajte s kokosom a cibuľkou a pridajte soľ a limetku podľa chuti. Poriadne premiešajte a podávajte ako prílohu napríklad k dhalu alebo kari s plackami roti.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Srí Lanka
- Srílanské makaky
- Dambulla - srdce Srí Lanky
- Srí Lanka - Pol Sambol
- Srí Lanka - slzy rajskej záhrady
- Srí Lanka - návrat do rajskej záhrady
- Arrack - tradičné pitie na Srí Lanke
- Srí Lanka - sloní raj
- Polonnaruwa - opičie kráľovstvo Srí Lanky
- Srí Lanka - Posvätný strom Bódhi
- Galle - Srí Lanka
- Pinnawala - domov sloních sirôt
- Srí Lanka sa otvára
- Srí Lanka - jaskynné chrámy v Dambulle
- Srí Lanka - národný park Yala
- Korenie Srí Lanky
- Čo symbolizujú budhistické stúpy?
- Oddych na pobreží Srí Lanky
- Svadby na Srí Lanke
- Farby Srí Lanky
- Ostrov drahokamov, Srí Lanka