Citadela Laferrière na Haiti

Citadela Laferrière na Haiti Najznámejšia pamiatka Haiti

Citadelle Laferrière je pevnosť na vrchole hory, ktorá sa nachádza na severnom pobreží Haiti - na vrchole hory Bonnet a L'Eveque.
Táto úžasná stavba, zobrazená na miestnej bankovke, známkach a pohľadniciach, sa stala symbolom nezávislosti Haiti. Postavil ju na začiatku 19. storočia jeden z vodcov haitskej revolúcie otrokov.
Haiti je považované za nebezpečnú krajinu, ale mne sa veľmi páči. Duc, duc, duc, Haiti pulzuje životom, je tu silná scéna moderného umenia a množstvo  kultúrnych podujatí. Uchvátila ma značná podobnosť s Afrikou. „Citadell“ nájdete neďaleko dediny Milot. Po dosiahnutí hradu budete za pekného počasia odmenení nádherným výhľadom na Atlantický oceán – za jasných dní môžete dokonca v diaľke zbadať Kubu.
Citadelle je miestnymi obyvateľmi označovaná ako ôsmy div sveta a v roku 1982 bola nominovaná do svetového dedičstva UNESCO. Táto masívna kamenná stavba je vraj najväčšou pevnosťou v Amerike, ale týmto sa hrdí viac pevností, viď Najkrajšie hrady sveta.
Citadelle Laferrière, postavená na demonštráciu sily nového nezávislého Haiti, bola nevyhnutná pre bezpečnosť novovzniknutého štátu, ktorý sa práve zbavil koloniálnej mocnosti, Francúzska.
Pevnosť bola postavená tak, aby umožnila kráľovi používať takzvanú taktiku spálenej zeme, t. j. v prípade francúzskeho útoku by bolo okolité územie spálené a miestne obyvateľstvo, armáda a kráľ by našli úkryt v nedobytnej Citadele, kde mali jedlo na dlhé obdobie.

Mohlo by Vás zaujímať: Všetky krajiny Karibiku – s prehľadnou tabuľkou
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Problémy Haiti - vznik a aká je budúcnosť krajiny? Blog

Blog Problémy Haiti - vznik a aká je budúcnosť krajiny?

Haiti okupuje východnú tretinu ostrove Hispaniola, druhého najväčšieho ostrova Veľkých Antíl. Jeho dvakrát väčší sused, Dominikánska republika, je…

Patrik Jančík 9 min. čítania