Budúcnosť kulinárstva je v ekológii

Budúcnosť kulinárstva je v ekológii

Dnes žijeme vo svete, kde plytvanie potravinami nie je nič výnimočné: každý rok sa vyhodí zhruba tretina jedla. To je viac ako 1,3 miliardy ton jedlých potravín, ktoré sa vyhodia ročne. A napriek tomu na celom svete hladuje neuveriteľných 800 miliónov ľudí.

Chcete proti tomu bojovať? Zmeňte nasledujúce veci: jedzte všetko, ničím neplytvajte, míňajte menej a do obchodu choďte len najedení, lebo je štatisticky dokázané, že nakúpite menej prebytočných vecí. Alebo ako my v BUBO, podporte svojou návštevou reštauráciu, ktorá spracováva všetky potraviny a nič nevyhadzuje.

V “Eataly” alebo teda Taliansku, mekke kuchárskeho umenia, môžeme totiž nájsť inšpiráciu v "cucina povera", bezodpadovej tradícii takzvanej “chudobnej kuchyne“ z talianskeho vidieku. Od bruschetty až po biscotti, mnohé z najgeniálnejších produktov a jedál, ktoré si dnes vychutnávame, vymysleli v núdzi talianski roľníci už v historických časoch, kedy na varenie používali čo najviac lacných, častokrát domácich surovín. Prosciutto bolo najprv ochutené a nasolené, aby šunka vydržala dlhé a chladné zimy.  Ošetrenie bochníka chleba, tak aby vydržal niekoľko dní, viedlo k vytvoreniu chutných jedál, ako je bruschetta, ribollita a panzanella. Poznáte biscotti? Tieto ikonické sušienky boli dvakrát upečené, pretože vydržali dlhšie, nie (len) preto, že Toskánci mali radi chrumkavosť. Ako myslíte, že vznikol nápad kombinovať hrušky s vyzretými syrmi?  Aj to vzniklo práve tu v Taliansku. Nič, čo sa dalo zjesť, nebolo nikdy vyhodené a paradoxne vznikli tie najunikátnejšie chute. Inými slovami: týmto stáročným tradíciám cucina povera môžeme vďačiť za dnešnú regionálnu taliansku kuchyňu, ktorú všetci milujeme. A čo je najlepšie, tento trend sa stáva moderným a prechádzajú naň aj tie najlepšie reštaurácie.

Ak sa ocitnete s nami na zájazde Florencia, Siena, Rím, dáme vám hneď niekoľko odporúčaní na reštaurácie, kde sa jedlom neplytvá. V Ríme si môžete pochutiť napríklad na suppli, ktoré vám predajú v pekárničke neďaleko vatikánskych múzeí, alebo na cestovinách (často zapečených), tie sa skrývajú len pár krokov zo Španielskeho námestia. Výbornú ribbolitu, tradičnú roľnícku polievku, kde pridajú všetko, čo sa nestihlo spotrebovať, vám spravia na Piazza del Campo v Siene. Alebo máte skôr chuť na tradičnú florentskú špecialitu – lampredotto, hovädzie držky v žemli? My v BUBO vieme, že sa jeden stánok nachádza len na skok od Santa Croce. Ak sa vyberiete spoznávať región Apúlie, aj tu máme pre vás množstvo unikátnych tipov na reštaurácie. Všetko spomínané máme odskúšané, vaše chuťové poháriky si určite prídu na svoje, ulovíte kulinársky zážitok a sami sa presvedčíte, že cucina povera, nie je len o neplytvaní jedlom, ale hlavne o pôžitku, ktorý z neho máme.

Ak si chcete prečítať viac o ekologickom kulinárstve, odporúčame vám blog od Ľuboša Fellnera s tipmi na dovolenku v Apúlii. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: