To, čo bolo kedysi z núdze cnosť, je dnes kulinárskym hitom. Cestoviny z celozrnnej múky a bez vajec, polenta, divoký špenát či brokolica či fazuľa (fave). Jedol som tu veľa jedál, kde sa používal nakrájaný starý chlieb (napríklad v šaláte Penzanella či cestovinách Ca’Muddhica). Aj známa bruschetta je vlastne stvrdnutý chlieb, ktorý by sa inak vyhodil.
Najznámejším jedlom Apúlie sú zrejme orecchiette con le cime di rapa – ručne vyrábané cestoviny orecchiette (malinké ucho) s divokou brokolicou.
Ženy ich v uličkách Apúlie vyrábajú orecchiette z múky durum. Keď ich doma pripravujem, musím ich variť vyše 12, no až 15 minút. V jedálnom lístku bolo vždy napísané, že toto najikonickejšie jedlo Apúlie podávajú, ak cime di rapa majú. Rastie divoko, a tak nie je garantovaná. Fave e cicoria je ďalším typickým príkladom apúlskej cuciny povera. Absolútne jednoduché, veľmi lacné (6-8 eur) jedlo a priznám sa, bol som nadšený. V svojej jednoduchej podstate ide o fazuľovú kašu, ktorá sa doplní o čakanku.
Viete, že niektorí ľudia po požití zomrú? O favizme píšem vo svojom rozsiahlom informačnom blogu o Apúlii na juhu Talianska.
V tomto blogu píšem o Cucina Povera viac a nájdete tu aj mnoho mojich fotografií.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Taliansko
- Siena - najkrajšie Toskánsko
- Limoncello na ostrove Capri
- Michelangelo a Dávid
- Taliansky Janov
- Posledná večera v Miláne a Leonardo da Vinci
- Cortina d´Ampezzo - stredisko Dolomitov
- Milánsky Dóm
- Luxusný hotel juhu Talianska- Masseria
- Alberobello -čo vidieť v Apúlii
- Najlepší chlieb na svete
- Údolie Itria - Apúlia
- Medzinárodný festival snehových sôch
- Južné Tirolsko - svadba
- Festival vo Fanove
- Sviatok Sant’Antonio Abate
- Lecce – čo vidieť v Apúlii
- Pamiatky Florencie
- Budúcnosť kulinárstva je v ekológii
- Bari – rady, informácie, a čo vidieť
- Rímske Fiumicino - prvé Anti-Covid letisko na svete