Cukor - biele zlato

Cukor - biele zlato

Krištof Kolumbus na svojej druhej ceste priniesol prvé výhonky cukrovej trstiny z Kanárskych ostrovov a zasadil ich na územiach, ktoré dnes okupujú Dominikánsku republiku. Po zasadení vytvárali rýchle výhonky, na veľkú radosť admirála.

Cukor, ktorý sa pestoval v malom množstve na Sicílii, ostrovoch Madeira a Kapverdy sa kupoval za vysoké ceny a na východe, bol tak vyhľadávaným artiklom Európanov, že dokonca aj v skladoch kráľovstiev sa objavoval ako časť vena, predával sa v lekárňach, vážil sa na gramy.

Necelé tri storočia po objavení Ameriky neexistoval pre európsky obchod dôležitejší poľnohospodársky produkt ako cukor vypestovaný v týchto krajinách. Polia cukrovej trstiny vznikli na vlhkom a horúcom pobreží severovýchodnej Brazílie a neskôr aj karibských ostrovov. Barbados, Jamajka, Haiti a Dominikánska republika, Guadeloupe, Kuba, Portoriko, Veracruz a peruánske pobrežie boli postupnými scenármi priaznivými pre ťažbu „bieleho zlata."

História Kuby úzko súvisí s pestovaním cukrovej trstiny, natoľko, že definuje nápoje, ktoré sa pijú v tejto krajine, sladkosti, ktoré sa jedia, vidiecku krajinu a dokonca aj prevahu farby pleti v mnohých mestách. Žiadna iná rastlina nemala taký rozhodujúci vplyv na hospodársky a kultúrny život ako práve cukor.

Karibská klíma bola ideálnou príležitosťou na pestovanie niektorých rastlín, ktoré sa v európskych zemepisných šírkach nedarilo vypestovať, výroba a spracovanie cukrovej trstiny sa rozšírilo po celom ostrove po tom, čo sa Haiti sústredilo na peripetie svojej oslobodzujúcej vojny. Kuba sa tak stala najväčším producentom cukru na svete.

K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3436 4295€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2700 3600€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2804 3738€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: