Desmond Tutu - významný emeritný arcibiskup JAR

Desmond Tutu - významný emeritný arcibiskup JAR Dvaja laureáti Nobelovej ceny na jednej ulici

Stál som pred domom Desmonda Tutu v obávanom africkom slume, o ktorom nepočujete u nás nič dobré. „Toto je slum? Však to vyzerá lepšie než u nás?“ Toto je ten dobrý slum, vysvetľuje mi náš sprievodca. SoWeto (juhozápadne) od najväčšieho mesta Juhoafrickej republiky, Johanesburgu, je svetoznámym slumom.

Na jednej ulici (Vilakazi Street) tu žili dvaja laureáti Nóbelovej ceny. Desmond Tutu a Nelson Mandela. Nikde inde to nenájdete. A Desmond Tutu, žiaľ, už zomrel. Mal 90 rokov.

Vzdávam hold človeku - arcibiskupovi Desmondovi Tutuovi, nositeľovi Nobelovej ceny za mier, "Katedrále ľudu", ktorý pomohol ukončiť apartheid v Južnej Afrike. Prezident Cyril Ramaphosa uviedol, že smrť cirkevného hodnostára znamenala "ďalšiu kapitolu smútku v rozlúčke nášho národa s generáciou vynikajúcich Juhoafričanov".

Nobelovú cenu dostal v roku 1984. Zomrel v Kapskom Meste v nedeľu (pred chvíľou) na druhý sviatok vianočný v roku 2021. Bolo to tesne potom, čo zomrel F.W. de Clerk (mal 85 rokov), posledný prezident rasistickej Juhoafrickej republiky. Desmond Tutu bojoval ako arcibiskup za práva všetkých a podporoval aj LGBT komunity. "Nechcem ísť do homofóbneho neba. To radšej chcem ísť inde." Hovoril priamo a mal mnoho nepriateľov. Jedna z jeho prezývok bola "burič."

"Nechceme vyhnať bielych ľudí do mora. Je však priveľa žiadať, aby sme v krajine nášho narodenia kráčali s vystretou hlavou ako ľudské bytosti stvorené na Boží obraz? ... Chcem povedať, že chceme byť slobodní!"
 
Desmond Tutu, muž mimoriadneho intelektu, bezúhonnosti a neporaziteľnosti proti silám apartheidu. Prezident Cyril Ramaphosa ho popisuje, že bol tiež nežný a zraniteľný vo svojom súcite s tými, ktorí počas apartheidu trpeli útlakom, nespravodlivosťou a násilím, a súcitil s utláčanými ľuďmi na celom svete."
 
Nadácia Nelsona Mandelu bola medzi tými, ktorí vzdali hold, a uviedla, že Tutuove „príspevky k boju proti nespravodlivosti na miestnej a globálnej úrovni zodpovedajú iba hĺbke jeho myslenia o vytváraní oslobodzujúcej budúcnosti pre ľudské spoločnosti." Tutu bol jednou z najznámejších osobností krajiny doma aj v zahraničí.

Desmond Tutu sa nikdy neodchýlil od svojich zásad, bojoval za toleranciu, rovnosť a spravodlivosť doma aj v zahraničí. To mu prinieslo lásku, vplyv a morálnu prestíž, akú má len málokto na africkom kontinente alebo mimo neho. Je môj hrdina. Mal odvahu hovoriť inak ako masa.

Desmonda Tutua som druhý raz zaregistroval, keď som bol krstným otcom knihy rozhovorov Desmonda Tutua s Dalajlámom. Jedným krstným otcom bol bývalý dekan Filozofickej fakulty UK Martin Slobodník a druhým som bol ja. Potom som tú knihu čítal a keď hovorievam vo svojich blogoch o dôležitosti zdieľania názorov a diskusie, tak toto je ono. Kresťanský farár a predstaviteľ tibetského budhizmu sa otvorene smiali a často s tým druhým súhlasili. Kresťanstvo a budhizmus, zdalo sa mi, nie sú až tak rozdielne.
 
Tutu bol súčasník Nelsona Mandelu a ikona boja proti apartheidu a jednou z hnacích síl hnutia za ukončenie rasovej segregácie a diskriminácie, ktorú v rokoch 1948 až 1991 presadzovala vláda bielej menšiny proti čiernej väčšine na juhu Afriky. Ja som ešte atmosféru apartheidu zažil. Pamätám si, ako po oslobodení moji známi emigrovali do Austrálie či kdekoľvek, doslova utekali. Manželky, ktoré boli ešte doma v Johanesburgu, dostali veľké 4x4 a nikto na červenej nestál, lebo vaše auto čierni prepadli, manželku zabili, nechali deti plakať na zadnom sedadle a zobrali si peniaze - vtedy zavládlo bezprávie.

Ešte pred niekoľkými rokmi som dostal ponuku na odkúpenie veľkého pozemku v JAR. „Aj s riekou“ bola základná konkurenčná výhoda starčeka z Dračích hôr, ktorý určite zažil všeličo. Tiež chcel opustiť krajinu a na posledné roky ísť na pokojnejšie miesto. Na také, kde nemusí denne bojovať o to, aby mu veci neukradli a neničili. Desmond Tutu neznášal násilie a vždy bojoval za jednotnú Juhoafrickú republiku, krajinu čiernych, ale aj bielych - spoločnú krajinu!

Teraz mu dokonca nadávajú, že bol "bábkou v rukách belochov". Robert Mugabe, bývalý vodca Zimbabwe, sa uchýlil k urážkam, aby čelil Tutuovým ostrým slovám, pričom ich autora nazval „nahnevaným, zlým a zatrpknutým malým biskupom“. Tutu sa iba smial a smial. Mnoho vecí odrážal vtipom. "Milujem, keď som milovaný," hovorieval a veľká väčšina Juhoafričanov ho naozaj milovala.

Juhoafrická republika sa vyvíja a rýchlo mení. Pre "bielych" to musí byť v mnohom šok, ale zasa až také zlé to nie je a situácia sa utriasla. Nikde na svete som nevidel viac Rolls-Royce kabrioletov než tu. Juhoafrická republika je prekvapivo bohatá a dokázala, že si vie vládnuť sama. Juhoafrická republika, ktorú pomohol oslobodiť Desmond Tutu, je úspechom. V máji 2020 sa na verejnosti objavil posledný raz, a to vtedy, keď sa dal zaočkovať proti covidu.

Odporúčam vám navštíviť Juhoafrickú republiku a uvidíte tú nádheru. Krajina sa podobná na Austráliu, ale v mnohom je luxusnejšia. Desmond Tutu s výhrou Afričanov zabezpečil jej väčšiu exotickosť. Kvalitné cesty, hotely a reštaurácie tu ostali. Juhoafrická republika je veľkým prekvapením. Áno, sú tu nebezpečné miesta, ale ak máte dobrého sprievodcu, vyhnete sa im poľahky.

"Bol to výnimočný človek. Mysliteľ. Vodca. Pastier", povedal Ramaphosa.  Biskupi zasa: "Desmond Tutu presadzoval robiť správne veci tak, aby sa ľudia cítili súčasťou. Presadzovať spravodlivosť, ľudskosť, pokoj a radosť... Jeho dielo nie je hotové, teraz je to v našich rukách."

My v BUBO súhlasíme a držíme našej milovanej Afrike palce. Zájazdy Juhoafrická republika od najväčších profesionálov, ktorí s Afrikou žijú.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3464 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: