Eid al Fitr

Eid al Fitr najväčší sviatok moslimov a ja začínam opäť jesť

Ramadán postupne v islamskom svete končí (v Afganistáne už v sobotu) v ostatných krajinách to bude v pondelok. Skúsili sme to!
Eid Mubarak = Požehnaný Eid, budeme počuť v islamskom svete, keďže teraz po mesiaci pôstu prichádza najväčší moslimský sviatok Eid al Fitr. Počas Eid al Fitr veriaci priberú všetko, čo sa im podarilo schudnúť – na slávnosti sa často pripravujú a konzumujú sladké jedlá a koláče- ako u nás na Vianoce. Hneď ráno po modlitbe sa hoduje s rodinou a je sa cez deň, po dlhom mesiaci, keď to bolo odopierané. Vzájomné darčeky. Plus zakát- veľká almužna pre svoju mešitu - teraz sa dáva jednoznačne najviac za celý rok.


Čo sa mi na Eid al Fitr páči je, že sa pozývajú aj chudobní ľudia, a aj tí sa počas Eid al Fitr dobre najedia. Moslimovia nemajú síce doma stromček, ale zdobia svoje príbytky a hlavne si navzájom odpúšťajú. Zvyčajne je počas Eid al Fitr štátny sviatok, kedy je väčšina škôl a podnikov cez deň zatvorených. Ako to presne vyzerá, sa líši podľa krajiny a regiónu. V Dubaji už vypísali zmenu cestovného poriadku na MHD, napríklad.


Tento rok som začal Ramadán práve v Dubaji. Končím doma, ako minulý rok, kedy som mal práve v tento deň 14. dní od zaočkovania druhou dávkou vakcíny proti covid-19...  a nedalo sa cestovať. Slovensko bolo v tom čase až rozprávkovo Gulliverovsky rozdelené na rúškovcov a nerúškovcov, vakcerov a antivakcerov. Dnes je to odvar - tí, čo nadávajú na Putina (nič nerobia, iba majú plné ústa kecov), a tí, čo menej nadávajú na neospravedlniteľnú vojnu. Už sme k sebe ako ľudia bližšie.
 Naozaj je lepšie!! Je nenormálne dobre. Sloboda sa síce v západnom svete stráca, ale stále môžeme cestovať a treba to využiť. Videli sme, že nám to chceli zatrhnúť. Veď všetko je aj tak on-line, v médiách, tak načo sa ísť pozrieť. Takže predtým, kým nám to v nejakom druhom kole zatrhnú s akoukoľvek výhovorkou, - odleťte!
Dnes je svet otvorený a my to musíme využiť. Musíme z nášho sveta, ktorý sa nám akosi tu na západe kazí, urobiť lepší svet. Politici to za nás nespravia, to je snáď jasné. Ustáť dnes v tvrdom online boji život politika pohltí na 24h a naozaj niet už čas na nič. Ešte raz- chcete zmenu? Urobte si ju sami!
Ramadán sa tento rok prekrýval s Veľkou nocou a to bolo veľmi príjemné.


Čo znamenal Ramadan pre mňa? Časť som ho strávil v Indii, časť v nemocnici po urgentnej operácii.
Podarilo sa mi znížiť svoju hmotnosť z 96 kg na 86.4 kg. Toto nie je cieľ moslimov, samozrejme. Otázky a odpovede o  Ramadáne, v ktorom je veľká hĺbka, nájdete v mojom blogu Ramadan na vlastnej koži.


Už 4. rok za sebou dodržiavam Ramadan, ale nikto sa ku mne nepridal.
Prajem šťastný Eid al Fitr všetkým, ktorí ho práve teraz budú oslavovať. Prajem si, nech je vo svete mier!

Íd al-fitr som napísal ešte viac po tom čo som strávilô celý ramadán v Saudskej Arábii.
 
 
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Saudská Arábia


náročnosť

9 dní

Trvanie

3643 4554€
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

10 dní

Trvanie

4439
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

13 dní

Trvanie

5589
Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Rijád - novodobá metropola v srdci púšte Prehliadka

Prehliadka Rijád - novodobá metropola v srdci púšte

V strede Arabského polostrova sa nachádza región Nadžd, ktorého metropolou je hlavné mesto Saudskoarabského kráľovstva - Rijád. Mesto bolo po…

Erik Almáši 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: