Dolomity, ikonické talianske pohorie, ktoré si mnohí turisti spájajú s dokonalými výhľadmi a pokojom, čelia v lete 2025 nečakanej kríze. Desaťtisíce návštevníkov prichádzajú denne za fotografiami zo známych miest ako Seceda či Drei Zinnen, no často prechádzajú cez súkromné pozemky a zanechávajú po sebe neporiadok. Niektorí miestni farmári preto osadili na svojich pozemkoch turnikety. Za vstup pýtajú 5 eur, píše CNN.
Za nárast návštevnosti sú vraj zodpovední najmä travel influenceri. Tí podľa farmárov vytvárajú ilúziu dokonalého výletu, no nepripomínajú, že hory si vyžadujú rešpekt, prípravu a vhodný výstroj. Čoraz častejšie totiž vidieť pomery neznalých turistov v šľapkách alebo s plážovým slnečníkom. Podľa majiteľov pozemkov turnikety nie sú snahou zarobiť, ale výkrikom o pomoc. Ich pozemky sú preťažené a odpoveď od úradov zatiaľ neprišla.
Niektoré turistické úrady sa snažia situáciu upokojiť – najímajú strážcov, dohliadajú na dronovú etiku, obmedzujú parkovanie a regulujú počet návštevníkov. Inde, napríklad pri jazere Braies, zaviedli poplatky až 40 eur za auto.
Aj ostrovy ako Sardínia či Elba sprísňujú pravidlá: žiadne chodenie naboso, žiadne kopanie do piesku, zákaz fajčenia, ba dokonca aj pokuty za „nevhodné“ oblečenie mimo pláží. Taliansko tak celkovo vyzýva turistov k rešpektu voči prírode. V BUBO tiež dlho tvrdíme, že k turizmu treba pristupovať zodpovedne a ekologicky - viď Ekológia BUBO.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Taliansko
- Siena - najkrajšie Toskánsko
- Limoncello na ostrove Capri
- Michelangelo a Dávid
- Taliansky Janov
- Posledná večera v Miláne a Leonardo da Vinci
- Cortina d´Ampezzo - stredisko Dolomitov
- Milánsky Dóm
- Luxusný hotel juhu Talianska- Masseria
- Alberobello -čo vidieť v Apúlii
- Najlepší chlieb na svete
- Údolie Itria - Apúlia
- Medzinárodný festival snehových sôch
- Južné Tirolsko - svadba
- Festival vo Fanove
- Sviatok Sant’Antonio Abate
- Lecce – čo vidieť v Apúlii
- Pamiatky Florencie
- Cucina Povera – zdravé jedlo chudobných
- Budúcnosť kulinárstva je v ekológii
- Bari – rady, informácie, a čo vidieť