Fotenie Alky bielobradej na ostrove Mykines

Fotenie Alky bielobradej na ostrove Mykines

Faerské ostrovy ročne navštívi niekoľko tisíc turistov. Drvivá väčšina sem prichádza za prírodnými scenériami a históriou. Je tu ale aj iná skupina cestovateľov, ktorí prichádzajú na lov - samozrejme, fotografií a videí. No a tu na severe je teda čo fotiť. Napríklad Alka bielobradá, zvaná aj Puffin v angličtine alebo papuchalk v češtine. Množstvo mojich klientov, ktorých sprevádzam v týchto oblastiach, chce Alku vidieť a nemalá časť z nich aj nafotiť. Predsa je to ulovený zážitok.

Jedno z miest, kde Alky bielobradé hniezdia, je ostrov Mykines. Osobne ho mám veľmi rád, lebo je odľahlý a dostanete sa tam len loďou. Žije tam málo obyvateľov, ktorí sú príjemní, ústretoví a pohostinní. V neposlednom rade sa tam dá aj ubytovať a stráviť v tomto kúte ostrovov viac času. Mykines je práve jedným z najlepších miest na fotenie morských vtákov. Od polovice apríla do konca augusta tu nájdeme 125 000 hniezdiacich párov Alky bielobradej.

Okrem nej tu môžeme vidieť aj Pomorníka skua, rôzne druhy morských čajok, Fulmare, Potáplice severské, Výchrovníky a veľmi známe Suly biele, ktoré spestrujú avifaunu v tomto životom prekypujúcom mieste. Na BUBO zájazde Faerské ostrovy je práve najzápadnejšiemu ostrovu, Mykines, venovaný jeden celý deň. Zážitkom je asi 45-minútová plavba na lodi. Zaplatíme vstupný poplatok na ostrov. Všetci hneď vyrazia na útesy, no my prvých 20 minút strávime v prázdnej malej kaviarni na tradičnej káve. Je to tak trochu menší rituál, kde práve 20 minút je čas, kedy sa ostatní cestovatelia z trajektu rozptýlia po ostrove a my si zatiaľ vychutnáme kávu v miestnej reštaurácii aj s atmosférou.

Potom sa rozptýlime po ostrove aj my. Vyšlapeme asi 400 metrov na útesy a rozlezieme sa po malebných zákutiach. Cestovatelia niekedy míňajú svoj čas a veľké množstvo peňazí len na danú jednu vec. No keď raz zavítate na určitú destináciu je škoda nepozrieť si viac. Mykines je v programe BUBO zájazdu na Faerské ostrovy len časťou programu a celý zájazd je vlastne pre fotografa voľne žijúcich zvierat luxusom, pretože okrem uloveného zážitku, fotenia na ostrove Mykines, vidíme aj veľkú časť ovčích ostrovov.

Okrem ostrova Mykines je ešte niekoľko miest na škandinávskom pobreží, kde sa dajú v hniezdiacom období fotiť. Tieto impozantné papagáje severu sa okrem Mykines dajú fotiť aj na ďalších miestach Škandinávie. Z nich v krátkosti spomeniem tie najkrajšie. Najsevernejším ostrovom Islandu je s rozlohou 5,3 km² veľký, na hniezdiace vtáky extrémne bohatý ostrov Grímsey. Na hlavnom ostrove Islandu som napríklad navštívil miesto zvané Borgarfjarðarhöfn, s malým prístavom a útesmi, ktoré leží v severovýchodnej časti Islandu.

Iným krásnym hniezdiacim letoviskom sú útesy v okolí Dyrhólaey, kam zavíta BUBO zájazd Island Zlatý trojuholník alebo Ohnivý okruh. V pevninskej časti Škandinávie uvidíte hniezdiťAlky napríklad na ostrove Runde, s počtom obyvateľov 113 a veľkosťou 6,2 km2. Je to neskutočné miesto, kde hniezdi približne 500 000 až 700 000 párov morských vtákov a asi 100 000 hniezdiacich párov Alky bielobradej.

Ďalšie miesto, ktoré musím určite spomenúť, je Svalbard (Špicbergy). Za polárneho dňa tu je tiež pripravený zájazd za 80. rovnobežku. Alky nájdeme hlavne na západnom pobreží Špicbergov. Pre tých najnáročnejších je tu ostrov Bjørnøya s rozlohou 178 km2, kde sa dajú vidieť aj ľadové medvede. Najlepší čas na fotenie morských vtákov na útesoch je teda od polovice apríla do konca augusta, pretože škandinávske leto je síce krátke, ale zato prekypujúce životom.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Island, Dánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3765

Detské zľavy

Dovolenka Očarujúce Faerské ostrovy a magické Dánsko
F

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Dánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3665
K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Dánsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1895
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
TOP 10 Faerských ostrovov Blog

Blog TOP 10 Faerských ostrovov

O Faerských ostrovoch hovoríme v BUBO ako o maximálnej európskej severskej exotike. Neobjavený a izolovaný kus sveta, ktorý toho ale skrýva pre…

Katarína Líšková 9 min. čítania
Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov Streymoy

Streymoy Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov

Je najväčším a najľudnatejším ostrovom, pričom tu žije väčšina populácie Faerských ostrovov. Svoje miesto tu má hlavné mesto - Torshavn, no…

Robert Taraba 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: