Ginja

Ginja Tradičný likér Portugalska

Zdá sa, že každá juhoeurópska krajina má svoj vlastný ikonický likér (alebo niekoľko). Limoncello v Taliansku, ouzo v Grécku, licor de hierbas a crema de orujo v Španielsku... a v Portugalsku je to ginja (čítaj žinža). Tento tmavočervený likér nájdete na každom zozname miestnych špecialít, ktoré musíte v Lisabone ochutnať – a v nespočetných obchodoch, baroch a pouličných stánkoch po celej krajine. Ginja je obľúbeným nápojom nielen pre domácich, ale aj pre turistov, a to z dobrého dôvodu; je chutná, cenovo dostupná a nepopierateľne symbolická pre portugalskú kultúru. Pod povrchom tohto ikonického nápoja sa však skrýva oveľa viac.

Ginja je portugalský likér vyrobený z aguardente (z brandy alebo silného vína), ktorý bol obohatený o višne, cukor a škoricu. Je tmavočervený, super sladký a prekvapivo silný, s obsahom alkoholu okolo 18-24%. Je dôležité poznamenať, že slovo ginja sa vzťahuje aj na samotné ovocie, čo sú špečiálne odrody čerešní a višní. Nápoj sa niekedy nazýva aj ginjinha, čítaj ako žinžíňa. Dostanete ho naozaj na každom kroku.

Celý príbeh likéru sa začal v dávnych časoch, keď Rimania priniesli stromy ginja do Portugalska. Ale rovnako ako ikonický pasteis de nata, aj nápoj ginja vďačí za svoju existenciu cirkvi. Pred niekoľkými storočiami sa mních v lisabonskom Chráme svätého Antónia rozhodol skombinovať višne, aguardente, cukor a škoricu a nechal to chvíľu odležať – rovnaký jednoduchý recept, aký sa používa dnes. Ginju prvýkrát predal verejnosti Galícijčan Francisco Espinheira vo svojom bare v Lisabone – ktorý stále môžete navštíviť. Podnik, ktorý je už  5 generácií vo vlastníctve jednej rodine sa nachádza len pár krokov od námestia Rossio. Likér sa vďaka Espinheirovi stal rýchlo miestnym favoritom a dokonca sa používal ako liek na liečenie menších ochorení. Zakrátko sa stal symbolickým nápojom nielen mesta, ale aj celej krajiny.

Ginju si môžete vychutnať s čerešnou, aj bez nej. V mestečku Obidos vám zase ponúknu ginju v čokoládovom poháriku. Je už len na vás ako ju ochutnáte poprvýkrát – my v BUBO vieme, že si určite radi dáte aj ďalšiu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1999 2665€
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2346 3128€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2765
Lisabon - európska exotika Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: