Ginja

Ginja Tradičný likér Portugalska

Zdá sa, že každá juhoeurópska krajina má svoj vlastný ikonický likér (alebo niekoľko). Limoncello v Taliansku, ouzo v Grécku, licor de hierbas a crema de orujo v Španielsku... a v Portugalsku je to ginja (čítaj žinža). Tento tmavočervený likér nájdete na každom zozname miestnych špecialít, ktoré musíte v Lisabone ochutnať – a v nespočetných obchodoch, baroch a pouličných stánkoch po celej krajine. Ginja je obľúbeným nápojom nielen pre domácich, ale aj pre turistov, a to z dobrého dôvodu; je chutná, cenovo dostupná a nepopierateľne symbolická pre portugalskú kultúru. Pod povrchom tohto ikonického nápoja sa však skrýva oveľa viac.

Ginja je portugalský likér vyrobený z aguardente (z brandy alebo silného vína), ktorý bol obohatený o višne, cukor a škoricu. Je tmavočervený, super sladký a prekvapivo silný, s obsahom alkoholu okolo 18-24%. Je dôležité poznamenať, že slovo ginja sa vzťahuje aj na samotné ovocie, čo sú špečiálne odrody čerešní a višní. Nápoj sa niekedy nazýva aj ginjinha, čítaj ako žinžíňa. Dostanete ho naozaj na každom kroku.

Celý príbeh likéru sa začal v dávnych časoch, keď Rimania priniesli stromy ginja do Portugalska. Ale rovnako ako ikonický pasteis de nata, aj nápoj ginja vďačí za svoju existenciu cirkvi. Pred niekoľkými storočiami sa mních v lisabonskom Chráme svätého Antónia rozhodol skombinovať višne, aguardente, cukor a škoricu a nechal to chvíľu odležať – rovnaký jednoduchý recept, aký sa používa dnes. Ginju prvýkrát predal verejnosti Galícijčan Francisco Espinheira vo svojom bare v Lisabone – ktorý stále môžete navštíviť. Podnik, ktorý je už  5 generácií vo vlastníctve jednej rodine sa nachádza len pár krokov od námestia Rossio. Likér sa vďaka Espinheirovi stal rýchlo miestnym favoritom a dokonca sa používal ako liek na liečenie menších ochorení. Zakrátko sa stal symbolickým nápojom nielen mesta, ale aj celej krajiny.

Ginju si môžete vychutnať s čerešnou, aj bez nej. V mestečku Obidos vám zase ponúknu ginju v čokoládovom poháriku. Je už len na vás ako ju ochutnáte poprvýkrát – my v BUBO vieme, že si určite radi dáte aj ďalšiu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2795
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2890
K

Európa  

Španielsko, Portugalsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

2310
Fernão de Magalhães
Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Lisabon - európska exotika
Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Najzápadnejšie hlavné mesto Európskej únie, Lisabon, sa častokrát nazýva nielen európskou exotikou, ale vďaka spoločným znakom a prienikom s…

Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom
Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: