História striebra v Mexiku

História striebra v Mexiku

Striebro bolo v Mexiku klasickým meradlom bohatsva, vládcovia Tenochtitlánu požadovali dokonca striebro ako daň z miest, ešte dávno pred príchodom Španielov. Keď dobyvateľ Hernán Cortés vstúpil do hlavného mesta Aztékov - do Tenochtitlánu, Moctezuma dúfal, že ho upokojí veľkým množstvom zlata a strieba - táto stratégia sa však obrátila proti aztéckemu vládcovi a Španieli boli ešte odhodlanejší prevziať moc. Hoci Mexiko malo - a aj má - zlato, ale obrovské obrovské ložiská striebra sú ústredným prvkom histórie aj hospodárstva.

Prvý rozmach produkcie striebra v Mexiku nastal v rokoch 1555 až 1580, keď sa Španieli rýchlo vydali z Mexico City a založili bane na dnes dobre známych miestach: Taxco, Guanajuato, San Luis Potosí či Zacatecas. Často ich viedli miestni domorodci. Mentalita rýchleho zbohatnutia znamenala, že ostatné hospodárske činnosti sa v Mexiku rozvíjali pomalšie. Keďže chýbali stroje, Španieli nútili domorodé obyvateľstvo k namáhavému kopaniu. 

Mexiko vyprodukovalo oveľa viac striebra, ako mohlo využiť, tak sa stalo aj základom meny v Mexiku, v Španielsku a dokonca aj v niektorých iných častiach sveta. Prvým koloniálnym peniazom bol real, neskôr peso, pričom oba boli pôvodne vytvorené ako jednotky striebra. 

Striebro bolo najdôležitejším banským vývozným artiklom krajiny až do objavenia ropy, pričom väčšina sa predávala do USA a Európy. V súčasnosti je Mexiko stále hlavným svetovým vývozcom striebra. Väčšinu mexickej ťažby naďalej vykonávajú zahraničné spoločnosti - americké a kanadské - disponujú technológiami, ktoré umožňujú kopať ešte hlbšie.

Takmer všetka táto ťažba sa vykonáva na severozápade - v štátoch ako Sonora, Chihuahua, Coahuila, Durango a hlavným producentom je štát Zacatecas.  Ťažba striebra sa spája aj s rôznymi kontroverziami. Dlhodobo sa objavujú sťažnosti, že zahraničné spoločnosti nerešpektujú mexické zákony týkajúce sa životného prostredia a práv pracovníkov. 

Pri všetkom tom striebre môže byť prekvapujúce, že mena peso už nie je krytá striebrom. Ešte v 40. rokoch 20. storočia tvorili 95 % peňazí v Mexiku mince pozostávajúce aspoň z určitého obsahu striebra, ale masívna inflácia v 80. rokoch 20. storočia prinútila vládu raziť a tlačiť peniaze bez neho. 

Striebro je pre Mexiko dôležité minimálne z jedného ďalšieho hľadiska - cestovný ruch. Mnohé "Pueblos Mágicos" alebo "magické miesta" v horách stredného Mexika sú bývalé banské mestá. V rokoch ich rozmachu tu boli postavené impozantné domy, kostoly a iné stavby, ktoré boli neskôr opustené. Medzi pueblá tohto typu patria Mineral del Monte, Real del Monte, Tlalpujahua a Mapimí.

Ešte stále však existujú mestá, ktoré využívajú svoju banícku históriu na udržanie priemyslu a so striebra sa vyrábajú najmä šperky - náušnice, náramky či náhrdelníky. My počas nášho zájazdu veľký okruh Mexikom jednu takúto dieľničku navštívime! 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6890
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: