Hrad Chillon: Perla Ženevského jazera

Hrad Chillon: Perla Ženevského jazera

Hrad Chillon (Francúzsky: Château de Chillon) sa nachádza sa na brehu Ženevského jazera, v blízkosti mesta Montreux vo francúzskom kantóne Švajčiarska.

Najstarší dokument o ňom sa datuje už do roku 1150, no výkopy vykonávané od konca 19. storočia, ale potvrdzujú, že táto lokalita bola osídlená od doby bronzovej - pred viac ako 3 000 rokmi.

Hrad patril Savojským šľachticom a bol súčasťou ich územného impéria. Pre Savojského vládcu bol strategicky dôležitým miestom na kontrolu Ženevského jazera a blízkych obchodných ciest. Preto ho používali ako vojenskú pevnosť a kráľovské sídlo. Hrad vybudovali na ideálnom mieste. Skalnatý ostrov, na ktorom stojí, poskytuje jeho prirodzenú ochranu a jeho hlboké vodné priekopy a opevnenia ho robili takmer neprekonateľným. Kto ovládal hrad, prakticky ovládal aj obchodnú cestu okolo Ženevského jazera a mohol vyberať poplatky. Savojská vláda prešla v priebehu času niekoľkými rodovými vetvami, ale hrad Chillon zostal súčasťou ich panstva.

V 14. storočí tu boli väznení židia, ktorých obvinili, že otrávili vodu pri morovej epidémie (išlo predovšetkým o zhabanie majetku). V 16. storočí bola pridaná renesančná výzdoba a významné interiérové úpravy. Dôležitým momentom v histórii hradu bol rok 1536, keď Bernská Konfederácia dobyla hrad Chillon od Savojských a začlenila ho do svojho územia. Od tej doby bol hrad Chillon pod bernskou správou čiže je umiestnený na území Švajčiarska.

V 19. storočí bol Chillon použitý ako vojenská pevnosť, ale potom bol zrekonštruovaný na historickú pamiatku a otvorený pre verejnosť. Vo svojom súčasnom stave je hrad výsledkom stálych stavebných úprav, rekonštrukcií a renovácií počas niekoľkých storočí.

Návšteva hradu Chillon je ako cestovanie v čase. Každá časť odhaľuje kus jeho histórie. Počas jeho takmer tisícročnej histórie inšpirovala atmosféra hradu množstvo umelcov a spisovateľov ako napríklad: Victor Hugo, Gustave Courbet či Eugene Delacroix. Hrad je tiež známy svojím spojením s mníchom Françoisom Bonivardom, ktorý bol väznený v jednej z jeho veží. Jeho príbeh sa stal základom pre básnické dielo "The Prisoner of Chillon" od Lorda Byrona.

Chillon však nezostáva len zakonzervovanou spomienkou na časy dávno minulé. Po celé stáročia sa v hrade nachádzala vínna pivnica a vínny lis a od roku 2011 zreje v hrade víno opäť. Z hradu je nádherný panoramatický výhľad na Ženevské jazero a okolité Alpy, čo robí toto miesto obľúbeným pre turistov. Pokiaľ sa zúčastníte na zájazde Alpská päťka, určite sa pri ňom na nejaký čas zastavíte.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

2039 2265€
Najscestovanejší Švajčiar: V Uzbekistane ma replika pušky dostala pred súd Blog

Blog Najscestovanejší Švajčiar: V Uzbekistane ma replika pušky dostala pred súd

Thomas Büchler je najscestovanejším mužom zo Švajčiarska a celkovo podľa webu NomadMania 13. najscestovanejším človekom na Zemi. Už ako študent…

Viktor Háber 18 min. čítania
Moje najkrajšie cesty planétou Blog

Blog Moje najkrajšie cesty planétou

Vybrať si jednu, dve, či zopár tých naj ciest zo všetkých možných, ktoré BUBO ponúka naprieč svetom, nie je vôbec jednoduché. Osobne som pochodil s…

Najkrajšie miesta Álp s BUBO Blog

Blog Najkrajšie miesta Álp s BUBO

Alpy ponúkajú more úžasných, rozprávkových miest. Nepreháňam ani len trochu. Azda každý vrchol (a len tých sa tam nájdu tisíce), stena, hrebeň,…

František Kekely 4 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: