Ostrov Vila Franca

Ostrov Vila Franca Ilhéu de Vila Franca

Predstavte si dokonale okrúhly sopečný kráter, ktorý sa čiastočne vynára z Atlantického oceánu, plný krištáľovo čistej vody a farebných rýb. Raj pre vtáky, ktoré tu hniezdia a žijú celé mesiace, a rovnaký raj pre cestovateľov, ktorí sa tu môžu kúpať a opaľovať počas letnej sezóny. Navyše, vďaka tvaru ostrovčeka sú tu zvyčajne veľmi malé alebo žiadne vlny. Toto je Ilhéu de Vila Franca (ostrovček Vila Franca) na ostrove São Miguel na Azorskom súostroví, ktorý láka cestovateľov, biológov a športovcov z celého sveta. 

Ostrovček Vila Franca vznikol vo vnútri oceánu plytkou spoločnou sekundárnou erupciou približne pred 4 000 až 5 000 rokmi. Celková rozloha ostrovčeka je približne 87 ha, pričom suchozemská plocha je 6,2 ha. Zdá sa, že je rozdelený na dve časti - veľký a malý ostrovček - ale najvyšší bod je vo výške 64 metrov nad morom. Skalná veža pri ostrovčeku, nazývaná Farilhão, sa týči do výšky 32 metrov nad morom.

S ostrovom vo Vila France sa spája mnoho príbehov. Prvýkrát bol ostrov oficiálne zaregistrovaný v roku 1537, v čase, keď sa osadníci São Miguel začali sťahovať z Povoação na západ. Ale ešte predtým, v roku 1522, bolo vtedajšie hlavné mesto súostrovia - Vila Franca do Campo - úplne zničené zemetrasením a ostrovček zohral dôležitú úlohu: slúžil ako prístav pre lode a miestnych obyvateľov.

Niektorí si ostrovček v priebehu storočí kupovali a bol to teda súkromný, nie verejný priestor. V roku 1846 vtedajší majiteľ využíval ostrovček napríklad na pestovanie viniča. Na najvyššom bode si tiež veľrybári postavili vyhliadkovú chatu, ktorá im pomáhala pri love veľrýb. Okrem toho bol ostrovček miestom na spracovanie vylovených veľrýb. Neskôr, v roku 1933, nový majiteľ postavil dva malé rekreačné domy pre svoju rodinu. V druhej polovici 20. storočia sa však Ilhéu de Vila Franca stalo obľúbeným miestom letnej dovolenky miestnych obyvateľov, ktorí sa tu chodili kúpať. 

Regionálna vláda získala ostrovček do vlastníctva až v roku 1989 a v súčasnosti je to veľmi obľúbená destinácia počas letnej sezóny, od júna do októbra. Dnes je ostrovček klasifikovaný ako chránené územie a v tomto chránenom biotope je prísne zakázané loviť ryby, odstraňovať rastliny alebo vnášať invázne druhy. Od roku 2005 je tiež zakázaný vstup lodí do lagúny a vybudoval sa malý prístav z vonkajšej časti ostrova. Počet ľudí, ktorí môžu na ostrov vstúpiť, je obmedzený na 400 denne a 200 súčasne, aby sa čo najviac zachovala a chránila bohatá flóra a fauna.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1999 2665€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2765
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2256 2820€
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov Sao Miguel

Sao Miguel São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov

Najväčší ostrov spomedzi Azorských ostrovov, ostrov, kam s veľkou pravdepodobnosťou doletíte ako na prvý. Ostrov, ktorý má najprepracovanejšie…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: