Indické svadby

Indické svadby

Indické svadby sú pre nás Európanov často veľkou neznámou. Majú v sebe zakorenené tisícročné tradície, ktoré pretrvávajú dodnes. Opis všetkých tradícií a zvykov je pomerne náročný, keďže sa líšia v jednotlivých regiónoch Indie. Napriek tejto rôznorodosti majú mnohé indické svadby spoločné prvky, ktoré ich robia výnimočnými a fascinujúcimi.

Výber partnera
Prvou zásadnou odlišnosťou od svadieb v západnom svete je to, že budúceho ženícha alebo nevestu vyberajú rodičia. Pre niekoho môže byť tento zvyk zastaralý a kontroverzný, ale väčšina mladých novomanželov to vníma pozitívne a vážia si ochotu svojich rodičov zabezpečiť im lepší život dobudúcna. Budúceho partnera zvyčajne vyberajú z rovnakej kasty alebo sociálnej vrstvy. Samozrejme, existujú aj výnimky, najmä vo veľkých mestách, kde si mladí ľudia čoraz častejšie vyberajú partnera podľa vlastného uváženia. Tento systém zabezpečuje sociálnu stabilitu, ale zároveň môže byť zdrojom napätia a sporov, najmä keď sa mladí ľudia rozhodnú pre manželstvo mimo svojej kasty. Priemerný vek novomanželov vo veľkomestách je zvyčajne medzi 21 až 30 rokov, na dedinách to môže byť od 18 do 21 rokov. Žiaľ, nájdu sa aj smutnejšie prípady, keď nevesta nedosahuje ani 15 rokov.

Zásnuby
Po vybraní partnera prichádzajú zásnuby, kedy sa stretnú hlavy oboch rodín, zvyčajne otcovia, a dojednávajú potrebné náležitosti ohľadom svadby, ako napríklad veno alebo veľkosť svadby. V Indii platí, že čím okázalejšia a honosnejšia svadba, tým väčšie šťastie bude mať pár v manželstve. Môže to byť stovky až tisícky ľudí, a niekedy samotní novomanželia nepoznajú všetkých hostí. Indovia väčšinu života šetria na túto veľkolepú udalosť a sú ochotní sa kvôli nej aj zadĺžiť. Táto investícia je vnímaná ako spôsob, ako zabezpečiť prosperitu pre novomanželov, ale tiež ako spôsob, ako rodina preukazuje svoj sociálny status. Táto nákladná záležitosť má aj sociálnu funkciu – má odradiť novomanželov od prípadného rozvodu.

Hoci je veno v Indii nezákonné, stále je neoddeliteľnou súčasťou tradície. Otec nevesty týmto venom prenáša určitú zodpovednosť na stranu ženícha, aby sa o ňu dokázal postarať. Väčšinou ide o finančný obnos, šperky alebo drahokamy. Ďalej nasleduje návšteva astrológa, ktorý určí presný dátum svadby na základe dátumov narodenia snúbencov. Môže to byť do troch dní alebo až do roka. V tomto období sa pár stretáva a zoznamuje, no predmanželské bývanie neprichádza do úvahy. Cudnosť a nepoškvrnenosť ženy pred svadbou sú pre nich veľmi dôležité.

Svadba
Po stanovení dátumu môže začať samotný svadobný akt. Svadby zvyčajne trvajú tri dni, počas ktorých si hostia užívajú svadobný maratón plný jedla a zábavy. V niektorých regiónoch to môže byť aj päť dní a na vidieku desať až pätnásť dní.

1. Deň
Mehndi (Henna Ceremony). V prvý svadobný deň nevesta navštívi profesionálnu kozmetičku, ktorá jej telo ozdobí dočasným tetovaním henou. Hena sa vyrába zo stromu heny, konkrétne z jej listov. Ruky a nohy sú pokreslené zložitými prírodnými ornamentmi, pričom schnutie môže trvať aj celý deň. Počas maľovania blízka rodina, ako matka, sestry alebo priateľky, spievajú náboženské piesne a modlia sa za jej šťastné manželstvo.

2. Deň
Haldi Ceremony. V tento deň prebehne rituál s názvom Haldi, kedy natierajú mladomanželov pastou z kurkumy. Táto pasta má omladzujúce účinky a zjemňuje pokožku, pričom symbolicky očisťuje od negatívnej energie. Ďalej nasleduje rituál, pri ktorom mladomanželia s rodinou sedemkrát krúžia okolo večného ohňa. Za každé obkrúženie si dávajú vzájomné sľuby, ako napríklad šťastie, vernosť, pochopenie.

3. Deň
Svadobný obrad. V posledný deň prebehne samotný akt svadby, kedy sa celá rodina zíde v krásne vyzdobených priestoroch. Nevesta je oblečená v tradičnom sárí, väčšinou červenej farby, ktorá symbolizuje silu a hojnosť. V niektorých regiónoch to môže byť oranžová alebo zelená, ale nikdy biela, ktorá je v Indii smútočnou farbou. Ženích je oblečený v tradičnom svadobnom odeve s turbanom na hlave v menej výrazných farbách, ako tmavomodrá, tmavozelená alebo svetlohnedá. Samotný obrad vedie kňaz, ktorý im žehná šťastnú a hojnú budúcnosť.

Matka nevesty má vo zvyku potiahnuť ženícha za nos, aby sa správal pokorne ku svojej budúcej manželke. Nevesta po obrade hádže za hlavu päť hŕst ryže, pričom jej matka sa snaží rukami chytiť čo najviac. Má to priniesť hojnosť do novej domácnosti. Na konci samotnej svadby nevesta srdcervúco plače spolu so svojou najbližšou rodinou, ale nie z dôvodu, že by sa zle vydala, ale preto, že odchádza do novej rodiny. Symbolizuje to jej novú životnú etapu a ukončenie tej predchádzajúcej.

Po svadbe
Po svadobnom obrade často nasleduje ďalší rad rituálov a osláv, ktoré majú zabezpečiť, že novomanželia budú mať šťastný a prosperujúci život. Tradične sa nová nevesta presťahuje do domu svojho manžela, kde ju čaká integrácia do novej rodiny. Tento proces môže byť emocionálne náročný, ale je zároveň vnímaný ako nový začiatok a príležitosť na vytvorenie nových vzťahov a spomienok.

Moderné vplyvy
Rozvodovosť je v Indii veľmi nízka a rozvody sa dejú len zriedkavo. Na tisícročné tradície sa kladie veľký dôraz, no pomaly prenikajú aj západné zvyky, ako napríklad svadobná torta, ženích v obleku alebo samotný svadobný tanec. Táto obrovská udalosť je dôležitá pre celú rodinu a je často najpodstatnejším dňom v živote novomanželov, keďže s týmto partnerom zvyčajne zostávajú celý život.

Indické svadby sú teda nielen spojením dvoch ľudí, ale aj dvoch rodín. Sú to udalosti plné farieb, zvykov a emócií, ktoré odrážajú bohatú kultúru a tradície Indie. V ich priebehu sa odrážajú spoločenské hodnoty, rešpekt k rodine a tradíciám, ale aj postupné otváranie sa novým vplyvom a zmenám. Pre mnohých Indov je svadba nielen osobným, ale aj spoločenským vrcholom, ktorý je oslavovaný s veľkou pompou a nadšením.

Odporúčam blog L.Fellnera: Čo ste o Indii nevedeli (aj o svadbach)

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4125€
K

Ázia  

Nepál, India

10.08. → 25.08. +11 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

4241
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: