Čajové plantáže v Indii

Čajové plantáže v Indii Ako sa pestuje v Dardželingu čaj

Každý kút Indie je rozdielny a ten čo ju navštívil iba raz, nemôže povedať, že ju pozná. My sme našu cestu začali v Západnom Bengálsku, jednom zo štátov Východnej Indie, hraničiacej s Bangladéšom. Po tom, čo India získala v roku 1947 nezávislosť, sa nám od nej oddelil Pakistan a tak isto aj východný Pakistan, dnes už samostatný Bangladéš. Aj keď hlavným a správnym centrom Západného Bengálska je Kalkata, Darjeeling si udržiava svoje významné postavenie. Čím je toto horské mestečko známe? Táto oblasť sa stala útočiskom britskej armády a neskôr smotánky, ktorá tu počas horúcich mesiacov mohla tráviť chvíle s príjemnou teplotou okolo dvadsať stupňov a klímou podobnou tej domácej. Rozhodujúcim okamihom bol rok 1881, kedy bola dokončená slávna Himalayan Railway. Úzkokoľajka prezývaná aj Toy Railway, pretože naozaj pripomína detský vláčik. Práve ona významne prispela k skráteniu cesty z Kalkaty do Darjeelingu, z pôvodných 7 dní na neuveriteľný 1 deň. Na svojej 78 km dlhej trase zo Siliguri prekonáva výškový rozdiel vyše 2000 m. Jazda z Darjeelingu do Gúmu, stála naozaj za to a my sme si ju vychutnali hneď v druhý deň našej cesty. Darjeeling sa stal miestom experimentu v pestovaní čaju. Prvým správcom oblasti bol istý doktor Cambell, ktorému sa v roku 1841 podarilo vypestovať prvý čaj z Darjeelingu pôvodom z Číny. Bolo to v záhrade Beechwood v nadmorskej výške 2134 m. n. m. V roku 1847 sa začali zakladať prvé škôlky na pestovanie čaju a v roku 1852 boli založené prvé komerčné záhrady Tukvar, Steinthal a Aloobari. Na prácu sa následne začali najímať pracovníci pôvodom z Nepálu, čo je vidieť aj na zložení dnešného obyvateľstva. Do roku 1873 bolo založených 113 záhrad na celkovom území 6000 ha. V súčasnosti sa čaj pestuje na území vyše 20 000 ha. V 83 záhradách je vyprodukovaných 10 - 11 miliónov kilogramov pravého Darjeelingu. Ten pravý Darjeeling sa pestuje v nadmorskej výške 600 - 2150 metrov. Vo väčšine prípadov sa jedná o čínske typy odrôd čajovníka, no nájdeme tu už aj tzv. klony, ktoré musia niesť označenie - clonal. Práve podľa podielu jednotlivých typov čajovníku delíme Darjeeling na 4 základné triedy. Práve 1. trieda pochádza z kríkov vysadených v oblasti okolo roku 1841, pričom ide o najvzácnejšie a najoceňovanejšie čaje. Zber čaju môžeme rozdeliť na niekoľko celkov. Jarná - prvá úroda, označovaná ako First Flush, prebieha podľa počasia od konca februára do konca apríla. Práve čaje z tohto obdobia sú veľmi populárne pre svoju kvetinovú, niekedy ovocnú vôňu. Sú jemne nasládlé a majú dosť povzbudzujúce účinky, pričom nálev je veľmi svetlý až zlatozelený. Práve tieto čaje sa na zahraničný trh dostávajú letecky relatívne veľmi skoro po zbere. Druhou úrodou je tá letná, ktorá sa zbiera od konca apríla, v priebehu mája až do začiatku monzúnov. Na čajových trhoch nespôsobuje až taký rozruch, aj keď ceny sú niekedy vyššie ako v prípade jarného zberu. Čaj by sa dal jednoducho charakterizovať ako vyzretejší, plnší a aromatickejší. Hovoríme už skôr o žlto-oranžovej farbe. Po letnej úrode prichádza na rad tá monzúnova, ktorá ale moc nevyniká svojou kvalitou a používa sa skôr do rôznych čajových zmesí. Jesenná zmes - Autumnal Flush sa zbiera v období od začiatku októbra, do konca novembra. Ide o plné čaje, tmavšieho typu, s výrazným ovocným alebo orieškovým podtónom. Keďže tieto čaje tvoria iba 5 - 10% z celoročnej produkcie, preto sú pomerne drahé. Toto všetko sme si vysvetlili a nie len to, ale aj ochutnali na návšteve unikátnej čajovej predajne, priamo v srdci Darjeelingu, ktorú my z BUBO navštevujeme pravidelne už roky. Kopce sú tu naokolo posiate čajovými plantážami a poskytujú naozaj krásne panoramatické výhľady. Na samotné zberačky čajových lístkov sme mali šťastie až cestou do Bhutánu, no zastávka pri nich stála skutočne za to. Zberačky čaju (90 % sú ženy) sú neuveriteľne šikovné a za deň dokážu obrať 60 – 100 kg čaju. Tomu sa hovorí makačka. Zo 4 kg nazbieraných lístkov sa po spracovaní získa 1 kg čaju. Pri zbere na ženy dohliadal muž, ktorý ich upozorňoval, aby sa nerozptyľovali a venovali sa svojej práci. No naša prítomnosť mu vôbec neprekážala a tak sme si mohli samotné zbieranie vyskúšať na vlastnej koži a zažiť tak autentický zážitok. Myslím, že každý z nás sa spomienkami prenesie práve sem, keď bude priateľom doma servírovať pravý, nefalšovaný Darjeeling.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
K

Ázia  

Bhután, India


náročnosť

14 dní

Trvanie

6390
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: