Kalvária v Banskej Štiavnici

Kalvária v Banskej Štiavnici Za krásami Slovenska

Hoci je BUBO známe skôr ako komunita cestovateľov zameraná na exotiku, nejeden lovec zážitkov má dobre zmapované aj rodné Slovensko, v prípade našich českých klientov a fanúšikov susednú dostupnú krajinu. Medzi najväčšie poklady krajiny pod Tatrami nepochybne patrí aj Banská Štiavnica, mesto plné histórie a fantastickej atmosféry.

V samotnom meste je aj dnes čo obdivovať, či už sú to kostoly, múzeá, alebo reštaurácie či galérie. Mesto dnes žije turistickým ruchom a stretnete tu cudzincov aj mimo sezóny. Ak ste aj milovníkmi výhľadov, určite sa oplatí dať si rechádzku aj na miestnu kalváriu. Možno by bolo na úvod fajn si povedať čo to vlastne kalvária je., Slovo “kalvária” pochádza z latinčiny a v preklade doslova znamená “miesto lebiek” (Calvariae locus). V biblii sa tak označuje miesto, kde ukrižovali Ježiša Krista - pahorok za mestom. Dnes má kalváriu mnoho miest nielen na Slovensku či v Európe a tá štiavnická určite patrí k tým najkrajším. 

Ide o koplex barokových sakrálnych stavieb, ktoré majú pripomínať a symbolizovať Kristovu krížovú cestu. Postavená je na kopci Scharffenberg, ktorý stojí v strede niekdajšej kaldery, resp. z neho môžte obdivovať okolitú kotlinu ktorá vznikla prepadnutím stien niekdajšej sopky. S výstavbou tohto zaujímavého miesta sa začalo v roku 1745 na podnet miestneho jezuitského pátera Františka Pergera, ktorému sa podarilo vyzbierať prostriedky z darov bohatých ťažiarov, ale aj bežných baníckych rodín. Darcovia majú zvečnené svoje erby na jednotlivých zastaveniach.

Väčšina kalvárií má štrnásť zastavení, začínajú odsúdením Krista pred Pilátom a končia Božím hrobom. Banskoštiavnická kalvária má však zastavení až 17, obsahuje aj tri kostoly (Dolný kostol, Sväté schody a Horný kostol), zastavenie “Žalár” (Ecce homo) a Svätý hrob – jediný objekt postavený na opačnej, východnej strane kopca.

V jednotlivých kaplnkách sú uložené drevené reliéfy (dnes iba ich fotokópie), ktoré predstavujú  - s typicky barokovou teatrálnosťou - kľúčové okamihy Ježišovho života až po jeho umučenie a zmŕtvychvstanie.

Kalvária je v noci pekne nasvietená a určite o ňu zrakom zavadíte ak v meste strávite aj večer či noc. Za zmienku určite stojí aj nádherný výhľad na mesto a okolie, ktorý je určite takisto jedným z lákadiel pre ktoré sa sem opaltí merať cestu. 

Hoci je tesne pod ňou malé parkovisko - hneď pred informačným centrom - prečo by ste sem chodili autom? Za predpokladu že ste ubytovaní v meste v jednom z miestnych unikátnych hotelov či penziónov, spravte si sem prechádzku! Nieje to nič náročné, zvládla to moja priateľka v 8. mesiaci tehotenstva, tak to určite zvládnete aj vy!. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

4291 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4847
Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Najhorší rok v mojom biznise Prémiový blog

Prémiový blog Najhorší rok v mojom biznise

Ak sa práve nemáte dobre, ak vám niečo nevyšlo, ak vás škrie inflácia, nárast cien energií, vyššie úrokové sadzby, máte depresie... tak verte, že…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie? Prémiový blog

Prémiový blog Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie?

Pohľad na rieku je čímsi rudimentárnym. My ľudia máme radi výhľad na more, ale akosi podvedome chápeme, že rieka je život. Rieka, to je pitná voda.…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania