Sila slovenského pasu

Sila slovenského pasu Slovenský pas je silný. Česi majú silnejší

Pri sile pasu ide o to do koľkých krajín sa dostanete s vašim pasom bez potreby vybaviť si víza. Lepšie povedané, nemusíte mať víza vopred a viete si ich v danej krajine vybaviť priamo na hranici. Na prvých miestach sú tri krajiny, ktoré obdivujem - Japonsko, Singapur a Južná Kórea. Ak vlastníte pas týchto krajín, dostanete sa do 193, resp. 192 krajín celého sveta bez víz. Ide o obdivuhodný výkon ich ministerstva zahraničných vecí.

Nám Slovákom sa pas oproti Čechom zhoršil a keď Česi napríklad do JAR (Juhoafrická republika) víza nepotrebujú, my musíme doniesť desiatky dokladov a čakáme dlho. Poznám prípady, že bez skúseností s ambasádou mnohí do JAR neodleteli. Český pas je na 8. mieste a slovenský pas na 10.
Za 30 rokov čo vybavujeme víza mám mnoho neuveriteľných skúseností. Raz som sa do USA dostal bez skontrolovania pasu. V roku 2007 si môj sprievodca vybavil víza do Kazachstanu, kde mal doletieť tesne pred polnocou. Víza mu platili od 2. mája no on doletel 1. mája o 22.30. Čo by ste urobili Vy? Idem na záchod a robím sa že je mi zle, proste počkám. No on, chlapec s učňovkou – vtedy sme ešte mali slabučkých sprievodcov, išiel ďalej a neviem naozaj neviem, čo si myslel. Deportovali ho. To by bolo OK ale opäť som za neho musel toto extempore zaplatiť ja. Letenka späť stála veľmi veľa. Pritom ja som bol v Kazachstane roky pred ním, mali sme skúsenosti. Dnes ide o cestovateľského influencera. No jeho rady sú nebezpečné a myslím si, že nohom mladým ľuďom poškodia. On totižto nevie nič. U nás kradol a čoho sa chytil dopadlo tragédiou. Takže pozor. Pripravili sme pre Vás stránky kde nájdete aktuálne informácie o získavaní víz do tých najexotickejších krajín, aby sa vám takéto niečo nestalo.
O problémoch s vízami som napísal taktiež blog. Ide však skôr o dnes vtipné príhody. V danej chvíli však vtipné rozhodne neboli.

Doba sa mení a väčšinou výrazne k lepšiemu. Ísť v roku 1998 do Singapuru bolo dobrodružstvo, dnes normálna vec a so silným slovenským pasom malina.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Najhorší rok v mojom biznise Prémiový blog

Prémiový blog Najhorší rok v mojom biznise

Ak sa práve nemáte dobre, ak vám niečo nevyšlo, ak vás škrie inflácia, nárast cien energií, vyššie úrokové sadzby, máte depresie... tak verte, že…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie? Prémiový blog

Prémiový blog Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie?

Pohľad na rieku je čímsi rudimentárnym. My ľudia máme radi výhľad na more, ale akosi podvedome chápeme, že rieka je život. Rieka, to je pitná voda.…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania