Kanadská gastronómia

M

MaťoH. z Bubo

Popísať v niekoľkých riadkoch kanadskú kuchyňu nie je vôbec jednoduché. Kanada je totižto obrovská krajina s rozličnými prírodnými pomermi a aj čo sa týka obyvateľstva je to naozaj pestré. Povestný kanadský multikulturalizmus tu, na rozdiel od mnohých iných krajín sveta naozaj funguje. Základy kanadskej kuchyne môžme hľadať už v dobách dávno minulých - u prvých národov (u nás im stále ešte hovoríme jednoducho Indiáni) a Inuitov (pomenovanie Eskimák sa tu považuje za hanlivé). Tí využívali na svoju obživu všetko to, čím ich obdarila príroda - lovili zver, najmä losy, soby, jelene wapiti alebo bizóny v nekonečnych lesoch a na prériách, ryby v Tichom a Atlantickom oceáne, ale tiež v jazerách, ktorých rozloha je často väčšia ako tretina našej krajiny a tyrkysovo modrých riekach pretínajucich nekonečné pohoria. Od nich sa neskôr európski usadlíci naučili vyrábať legendárny javorový syrup ale tiež sušiť a údiť mäso z bizónov alebo lososov, či iných rýb. Priniesli si však so sebou svoje stravovacie návyky a v súčasnej gastronómii badáme najmä vplyv kuchyne anglickej, škótskej a francúzskej. Po niekoľkých prisťahovaleckých vlnách v devätnástom a dvadsiatom storočí sa tu odzrkadlil vplyv kuchýň z Ázie, južnej a východnej Európy a tiež z Karibiku. Jedlá sa tu však vždy prispôsobovali "kanadskej" chuti a najmä lokálnym, mimoriadne kvalitným surovinám. Medzi tie patrí už spomínaný javorový sirup z provincie Quebec, kvalitné hovädzie z Alberty, neskutočne chutný losos z Britskej Kolumbie či v celej severnej amerike známe jablká z Ontária. Sám bývalý kanadský premiér Joe Clark považuje kanadskú gastronómiu za vydarenú koláž kuchýň iných národov a kultúr. Kanaďania považujú za hlavné jedlo večeru a cez deň si dajú vačšinou len niečo malé, populárne sú tu sendviče, ktoré miestni s obľubou jedia na lavičkách mnohých mestských parkov. Na hladošov v mestách čakajú predajcovia "amerických" hot-dogov s karamelizovanou cibuľkou alebo sladko-kyslou uhorkovou omáčkou. Medzi pochúťky rýchleho občerstvenia patrí aj kanadské "národné jedlo" - poutine - hranolky s kúskami syra zaliate omáčkou z mäsového vývaru. My na našich potulkách Kanadou navštevujeme päť jej provincií - Britskú Kolumbiu, Albertu, Ontário, Quebec a Yukon. Vo Vancouveri ochutnávame čerstvo uloveného lososa či halibuta pripraveného len tak - na grile s maslom, v kanadských Rockies steak z jeleňa wapiti či soba karibou, v Calgary neskutočne lahodný hovädzí steak pripravený medium rare. Pri Niagarských vodopádoch môžme navštíviť domácu kórejskú reštauráciu, kde pripravujú ten najlepši bibimbab v severnej Amerike a kto si nájde čas, môže si vystáť v Toronte radu na najlepši japonský cheesecake na svete v pekárni strýčka Tetsuho. To najlepšie ale na záver - bravčové rebierka, jemne zaúdené na javorovom dreve a poliate javorovým sirupom, podávané s opečenými zemiakovými šupkami v našej obľúbenej reštaurácii v Qubecu. Milovníci sladkého však nemôžu vynechať francúzske palacinky poliate javorovým syrupom, maslovú tortičku s hrozienkami a pekanovými orechmi, či koláč v tvare bobrieho chvosta s cukrom a škoricou. Tieto delikatesy zapíjame najznámejšim kanadským pivom, montrealským Molson Canadian, či delikátnym torontským Steam Whistle, ktorého výnimočnú, plzenskému pivu podobnú chuť dotvára práve český chmel. Kto má rád víno, tiež si príde na svoje - v Kelowne, mestečku ležiacom na úrodných brehoch jazera Okanagan, môžme navštíviť miestne vinárstva a ochutnať kanadské vína, ktoré si svoje meno ešte len budujú. Neskoré zbery a ľadové vína sú naozaj výnimočné. Milovníkov niečoho tvrdšieho ešte nikdy nesklamali kanadské whiskey - Canadian Club alebo Crown Royal. Kto by predsa len abstinoval, toho môže potešiť fakt, že v Kanade, kde sú jedny z najväčších zásob vody na svete je dokonca aj tá z vodovodu kryštáľovo čistá s lahodnou chuťou.

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Kanada

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

BUBO Covid garancia v cene

Preplatíme vám test aj domácu karanténu