Klenot portugalskej riviéry Cascais

Klenot portugalskej riviéry Cascais

Cascais (čítajte ako Kaškaiš) je súčasťou nie až tak známej portugalskej riviéry. Bývalá rybárska dedina sa stala kozmopolitným letoviskom, keď si z nej portugalský kráľ koncom 19. storočia urobil svoje letné útočisko. Šľachta ho čoskoro nasledovala a v dôsledku toho dnes elegantné sídla z 19. storočia lemujú dláždené pešie uličky historického centra a nábrežia.

Počas druhej svetovej vojny, keď Portugalsko zostalo neutrálne, európski panovníci hľadali vyhnanstvo na lisabonskom pobreží, usadili sa v Cascais a susednom Estorile, vďaka čomu sa do týchto miest dostali peniaze a vďaka nim sa renovovalo mesto aj jeho okolie. Spolu s oceánom a krásnymi plážami tak vzniklo očarujúce miesto, kde sa dodnes obyvatelia Lisabonu a okolia vydávajú, kedykoľvek si chcú užiť leňošenie na pláži, kúpanie v osviežujúcich vodách Atlantiku, gurmánske jedlo z čerstvých morských plodov alebo jednoducho prejsť po piesku na pobreží.

K nim sa pripája množstvo turistov, ktorí navštívia Lisabon, ktorí si tiež vo svojom itinerári nájdu čas, aby si užili slnečný deň na jeho krásnom pobreží. Aj keď je to väčšinou jednodňový výlet, mnohí si práve z Cascaisu robia základňu aj na niekoľko dní v rámci predĺženej letnej dovolenky.

Cascais je tiež skvelou destináciou pre surfistov a windsurfistov, ktorí trávia dni na plážach Carcavelos a Guincho (ktoré hostili majstrovstvá sveta v surfovaní). Cascais však nie je len o piesku, oceáne a surfovaní, ale aj rastúcich počtoch kultúrnych atrakcií, ktoré spolu s hotelmi svetovej úrovne, miernym podnebím a úžasnými plážami vytvárajú dokonalú dovolenkovú destináciu.

Niekoľko zaujímavých faktov o meste:

  • Cascais je jedno z najbohatších miest na Pyrenejskom polostrove. Svoje domovy tu majú najbohatší Lisabončania, mnohí z nich žijú v honosných sídlach z konca 19. a začiatku 20. storočia.
  • Cascais bolo prvým mesto v Portugalsku, ktoré malo elektrinu, dokonca predbehlo aj Lisabon. Prvé elektrické svetlo bolo zapnuté v citadele v septembri 1878. Túto udalosť pripomína tabuľa pred pamätníkom.
  • Historici predpokladali, že moreplavec z Cascais náhodne objavil Ameriku v roku 1482, desaťročie pred Krištofom Kolumbom. Po návrate sa zrejme zastavil v Kolumbovom dome na portugalskom ostrove Madeira a prostredníctvom svojho námorníckeho denníka sa Kolumbus dozvedel o novoobjavenej krajine. S týmito novými poznatkami sa potom slávny bádateľ pokúsil presvedčiť portugalského kráľa, aby podporil jeho vlastnú plavbu západným smerom, ale bol odmietnutý a namiesto toho dostal podporu na objavnú cestu od španielskeho kráľa.
  • Názov mesta je odvodený od rímskeho „Cascale“, čo znamená hromada mušlí.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1999 2665€
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2040 2720€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2765
Lisabon - európska exotika Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: