Predmestie mestečka Gansbaai De Kelders (Juhoafrická republika) v holandčine poukazuje na výraz pre The Cellars, čo odvodzuje svoj názov od početne rozsiahlych jaskýň vytvorených vo vápencovom pobreží.

Jaskyne vznikli v tejto oblasti pred miliónmi rokov vodnou eróziou, búšiacimi vlnami o pobrežie, ktoré sa neskôr stalo domovom ľudí zo strednej doby kamennej a nakoniec ľudí z neskorej doby kamennej známych ako Khoikhoi. Najznámejšou z týchto všetkých jaskýň pozdĺž pobrežia je jaskyňa Klipgat (kamenná diera). Pomenovanie je odvodené od okenného otvoru, ktorý poskytuje nádherný výhľad na záliv.

Viacero faktorov urobilo jaskyňu ideálnym prostredím pre ľudské bývanie. Prvým a najdôležitejším faktorom bola prítomnosť prameňa sladkej vody a vzdialenosť k stálemu zdroju potraviny z oceánu. Lovci a zberači si prišli na svoje.

Prvé vykopávky v roku 1969 odhalili 2000 rokov starú keramiku, kamenné a kostené artefakty a pozostatky mäkkýšov, rýb a iných zvierat, ktoré Khoikhoi zlikvidovali. Postupom času sa našli aj ovčie kosti, čo naznačovalo, že už v tomto ranom štádiu pásli ovce a možno dokonca chovali psy a dobytok.

Khoikhoi prosperovali až do 18. storočia, kým neprišli prví bieli osadníci. Rok 1713 priniesol ničivú epidémiu pravých kiahní, čo takmer vyhubilo celé miestne obyvateľstvo.

Koloniálna expanzia ešte viac narušila ich sociálnu štruktúru a tradičný spôsob života. V roku 1811 ich potomkovia postavili prvé trvalé osady v oblasti pod stromami Milkwood v Stanford Cove, čím vytvorili rybársku kultúru Gansbaai.

Objavy sa nezastavili len pri nálezoch z neskorej doby kamennej. Pri neskorších vykopávkach v roku 1992 boli objavené kamenné nástroje, kosti a ľudské pozostatky, čo naznačovalo prítomnosť ľudí zo strednej doby kamennej odhadom pred 70 000 rokmi. Tieto nálezy patria medzi najstaršie pozostatky moderne vyzerajúceho Homo sapiens na svete, čím posilnili teóriu, že moderní ľudia pochádzajú z Afriky predtým, ako sa rozptýlili po celom svete. Klipgat cave je jedným z troch miest v Južnej Afrike, kde boli vykopané staré pozostatky človeka.  

Mohli by vás zaujímať blogy:

K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

4330
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: