Kvalvika Beach na Lofotoch

Kvalvika Beach na Lofotoch

Lofoty ponúkajú neuveriteľné množstvo nádherných výhľadov. Či je tu krásne slnečné počasie, alebo sa ostrovmi tiahne záhadná hmla, tieto výhľady nám na každom zájazde vyrážajú dych. Doslova za každým tunelom, zákrutou sa otvárajú nové pohľady na krajinu. Lofoty sú lákadlom hlavne pre športovcov v letnom i zimnom období.

Prednedávnom ma zaujal dokument s názvom Severne od slnka. Dokument je o dvoch mladých mužoch, ktorí sa rozhodnú stráviť zimu v Nórsku ďaleko za polárnym kruhom. V izolovanej, neobývanej zátoke na ostrovoch Lofotov. Ubytovanie si postavili z materiálu, ktorý im vyplavil Atlantický oceán, jedli potraviny po exspirácii, ktoré by obchody inak vyhodili a čas trávili surfovaním. Skrátka mali veľa priestoru na sebareflexiu. V tejto nehostinnej prírode strávili 9 mesiacov, surfovali na najlepších vlnách a vyzbierali tu skoro 2 tony odpadu. Film trvá asi 50 minút a svetlo sveta uzrel v roku 2012, odvtedy sa pláž Kvalvika stala jednou z najnavštevovanejších na Lofotoch. Nebolo mi viac treba, už len si nájsť dostatok času a vyraziť.

Tým, že na pláž sa dostanete iba po krátkej, ale intenzívnej turistike, sa stáva toto miesto ešte výnimočnejšou destináciou. Je ideálnym miestom, kde človek unikne rušnému zhonu mesta a má možnosť spojiť sa s prírodou. Celé severné Nórsko je úžasné práve preto, že sa tu nepohybujú obrovské davy turistov, ale na Lofotoch, hlavne počas obdobia polnočného slnka, je úplne normálne stretávať veľa áut a ľudí. Preto niekto uvíta takéto skryté pláže, ktoré nie sú len tak ľahko dostupné.

Túra na pláž je stredne náročná, pretože najskôr ideme hore kopcom, po novom drevenom chodníku, ktorý je označený, no v daždivom počasí nebezpečný (stane sa šmykľavým, takže si treba dávať pozor). Výstup trvá asi 40 minút, keď vyjdete na vrchol kopca uvidíte krásnu pláž, ale po skalnom chodníčku treba ešte zísť dole, čo je namáhavé na kolená. Celá túra ma dĺžku 2,4 km.

No keď prídete na miesto, vidíte úžasné tyrkysové vlny, ktoré narážajú do skalnatých útesov a dlhú piesočnú pláž, ktorá počas odlivu vyzerá ako morské zrkadlo. Okolo majú ľudia rozložené svoje stany, pripravujú si jedlo. Dokonca sme našli aj chatrč, ktorú si postavili dvaja chlapci z dokumentu a ešte stále stojí. V prípade zlého počasia, ľudia ktorí stanujú v okolí, presúvajú svoje stany k tomuto príbytku, ktorý si len tak voľným okom človek skoro ani nevšimne, tak splynie s prírodou. 

Aj keď v deň, kedy sme boli na tejto pláži, počasie nebolo ideálne a fúkal silný vietor, rozhodli sme sa, že ideme do vody. Atlantický oceán za polárnym kruhom mal teplotu 9 stupňov, ani to nás neodradilo. Po osviežujúcom kúpeli sme vyrazili naspať na hotel do teplej postele a nezostali sme kempovať. 


Táto návšteva Kvalviky určite stála za to, a pokiaľ aj vás láka táto pláž tu je pár rád:

  • Príďte sem čo najskôr, aby ste mali kde zaparkovať. Tým, že ľudia sem chodia najčastejšie na prespanie do stanu na polnočné slnko, hľadajú najlepšie parkovisko. Najbližšie parkovisko k pláži, má kapacitu asi 15 áut.
  • Z kopca sem tečie sladkovodný potok, takže treba rátať s komármi, je ich tam naozaj veľa, nezabudnite si repelent.
  • Dávajte si pozor pri zostupe, je to tam dosť strmé.
  • Tak ako v celom Nórsku, sledujte si počasie, aby vás nezaskočilo.
  • Odporúčam tam prespať v stane, bude to nezabudnuteľný zážitok.
  • Pre ešte krajšie výhľady, odporúčam spojiť túru na Kvalviku cez vrch Ryten, ktorý je veľmi známy z rôznych fotografii z Lofotov.


Lofoty sú dostupné pre všetky vekové kategórie ľudí. Som si istá, že váš čas strávite v malebných rybárskych dedinkách, kde budete obzerať rorbue a vychutnávať si chutné rybie jedlá. Spoznávať kultúru Vikingov a rybárov, ktorí ostrovy obývali a stále obývajú. My spoločne s našou BUBO skupinou na zájazde Lofoty, Laponsko, Nordkapp trávime na Lofotoch pár dní a využívame ich naplno.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3379 4505€
K

Polárne oblasti   Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3350 3895€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2146 2525€
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Ľuboš Fellner 21 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: