Laponsko je krajina ôsmich ročných období

Laponsko je krajina ôsmich ročných období

Severská príroda ktorou cestujeme počas nášho zájazdu Laponskom žije neustálymi zmenami: pribúdanie a ubúdanie slnečného svetla, stúpanie a klesanie teplôt, leto a zima. Vo vlasti Sámov je celkovo osem ročných období: okrem jari, leta, jesene a zimy tu máme jar-leto (kevätkesä), jeseň-leto (syyskesä), jeseň-zimu (syystalvi) a jar-zimu (kevättalvi). Tento kalendár je základom životného rytmu Sámov. 

Kde presne sa teda Laponsko nachádza? Leží najmä za polárnym kruhom a rozprestiera sa na území Fínska, Švédska, Nórska a ruského polostrova Kola. Nie je to krajina ani žiadna jednotná administratívna jednotka. Sámovia sú pôvodní obyvatelia Laponska. 

Tu je osem ročných období v Laponsku, tak ako ich určili Sámovia: 

Zima (od polovice novembra do polovice januára): Toto je najtemnejšie obdobie v roku. Slnko nikdy nevyjde nad obzor, čo sa rovná len niekoľkým hodinám svetla každý deň. Vianoce však prinášajú aj množstvo rekreačných príležitostí, ako je lyžovanie, výlety na snežniciach a rybolov na ľade, ako aj oslavy súvisiace s dovolenkou. Stáda sobov sa pasú najmä na prízemných lišajníkoch.

Mrazivá zima alebo jar-zima (od polovice januára do februára): Ľudia trávia veľa času aktivitami v interiéri, ako sú divadelné a hudobné sály. Soby sú nahnané na vyššie položené miesta.

Jar (marec až polovica apríla): Zimné aktivity sú stále možné, ale každý sa teší, keď sa svetlo a jeho teplo vrátia. Ľudia začnú chodiť von. 

Odchod ľadu alebo jar-leto (polovica apríla až polovica mája): Sneh sa konečne roztopí, kvety začnú kvitnúťprichádzajú jarné záplavy a veľké kŕdle sťahovavých vtákov.. Dni sú dlhšie. Je čas na turistiku, cyklistiku a rybolov. V horách sa pasú soby ešte bez komárov. Sobie mláďatá sa rodia v máji, prvé sa rodia okolo prvého mája. V severnej Sámii je máj miessemánnu, teda "mesiac teliat", a narodenie teliat znamená začiatok nového roka pasenia sobov.

Leto (od polovice mája do polovice júla): Leto znamená teplo – ale nie horúce – priemerná teplota je 10 až 16 stupňov Celzia. Slnko zostáva nepretržite nad obzorom a vytvára to, čo ľudia nazývajú „noci bez noci“. Festivaly a hudobné podujatia sú v plnom prúde. Sámovia označujú novonarodené sobie teliatka a snažia sa držať ďalej od rojov komárov.

Obdobie zberu alebo leto-jeseň (od polovice júla do začiatku septembra): Obdobie zberu sa začína, keď sa lesy plnia lesnými plodmi a hubami. Ľudia lovia ryby a zbierajú ovocie. Je čas urobiť si zásoby jedla na nadchádzajúcu zimu. Soby jedia všetko, čo majú na očiach, aby vytvorili tuk a svaly, aby prežili zimu.

Jeseň (začiatok septembra až polovica októbra): Dni sa skracujú a noci sú chladnejšie. Je tu obdobie lovu, pričom los je tradičnou korisťou. Turisti prichádzajú vidieť krásne jesenné farby na stromoch. Odteraz až do marca môžete vidieť aj polárnu žiaru. V noci sa vracia mráz.

Prvý sneh alebo jeseň-zima (polovica októbra až polovica novembra): Sámovia vítajú prvý sneh, pretože sneh rozjasňuje stále tmavnúcu krajinu. Začína sa lyžovanie. Začiatkom zimy, keď sa skončí obdobie ruje, sa konajú obchôdzky sobov. Pri obchôdzke sa soby privádzajú do ohrady, aby sa od seba oddelili soby, ktoré zostanú nažive, a tie, ktoré budú zabité. Obchôdzky patria k najdôležitejším činnostiam, ktorým sa pastieri sobov počas roka spoločne venujú.Je tiež potrebné chrániť stádo pred predátormi, ako sú vlk, rosomák, rys a orol.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Švédsko, Nórsko, Fínsko, Dánsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2124 2499€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Arktída, Švédsko, Nórsko, Fínsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3196 3995€
Helsinki – dcéra Baltu Helsinki

Helsinki Helsinki – dcéra Baltu

S majestátnou loďou spoločnosti Tallink - MS Silja Serenade sa zo Štokholmu plavíme naprieč Botnickým zálivom, s medzi zastávkou na súostroví…

Eva Andrejcová 13 min. čítania
Hľadá sa Santa! Prémiový blog

Prémiový blog Hľadá sa Santa!

Kto nosí darčeky? A kde tento pánko žije? Na svojich cestách smerom k pólom som ho hľadal a aj viackrát našiel. Uveríte, že BUBO naučilo…

Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: