Letisko v Dawson City

Letisko v Dawson City

Dawson City je s počtom obyvateľov do 1500 (a aj to len v lete počas sezóny) druhým najväčším sídlom v kanadskom teritóriu Yukon.

Pre poriadok najväčšie a hlavné mesto je Whitehorse so závratným osídlením, až cca 25 000 obyvateľov. Tieto dve mestá sú od seba vzdialené 7 hodín cesty autom nádhernou kanadskou divočinou. Tí, ktorí sa ponáhľajú však môžu na cestu do Dawsonu využiť lietadlo.

Letisko v Dawsone, YDA, bolo postavené v roku 1942 na vojenské a strategické účely. Dnes ho využívajú najmä turisti a zlatokopi, ktorí prichádzajú zažiť Yukon, tú pravú Kanadu, ako mi bolo na ulici v Dawsone neraz povedané. 

Pristávacia dráha má len niečo cez 1500 metrov, takže na nej pristanú len malé lietadlá, ktoré lietajú najmä do Whitehorse, ktoré slúži ako prestupná stanica napríklad do Vancouveru. Letisková hala je v prípade tohto mini letiska prehnaný pojem.

Zastrešený priestor má maximálne 100 metrov štvorcových, a v jednom otvorenom priestore je okrem WC aj jedna priehradka na check-in, z ktorej cez okienko batožina neputuje na pás ale na rovno na vlečku a následne do lietadla.

Obľúbené bezpečnostné kontroly a prehľadávanie sa tu nekoná. Nepamätám si ani na detektor kovov ani nič podobné. „Toto je ozajstná Kanada priateľu, ak by tu niečo hľadali, tak nájdu akurát tak kopec trávy.”


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2665 2805€
K

Amerika  

Kanada

22.08. → 03.09. +3 termíny

náročnosť

13 dní

Trvanie

5335
TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najnebezpečnejšie zvieratá sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najväčšie zážitky zo Severnej Ameriky

Keď sa povie Severná Amerika napadnú nám nedozerné prérie, národné parky, zábery ako z filmu Forest Gump či prechádzky New Yorkom. Taktiež San…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: