Liz Trussová - nová premiérka Veľkej Británie

Liz Trussová - nová premiérka Veľkej Británie

Po víťazných pondelkových (5. 9.) primárkach vo Veľkej Británii vládnucej Konzervatívnej strany sa Liz Trussová stane o deň neskôr britskou premiérkou. Nahradí tak Borisa Johnsona, ktorý po viacerých škandáloch a tlaku od vlastných i opozície odstúpil. Kto je Liz Trussová?

Nová premiérka Veľkej Británie sa narodila v anglickom Oxforde pod celým menom Mary Elizabeth Trussová a má 47 rokov. Bola najstaršou zo štyroch detí ľavicovo orientovaných rodičov. Jej otec bol profesorom matematiky neďaleko Glasgowa, kde sa aj presťahovala ako štvorročná, jej matka bola zdravotnou sestrou.

Ako žiačka navštevovala školu Roundhay - štátnu školu, o ktorej tvrdila, že mala od žiakov „nízke očakávania“. Bývalí spolužiaci si Liz Trussovú nepamätajú ako silnú či výraznú osobnosť, hoci ju mali za mimoriadne šikovnú. Bývalá učiteľka v škole povedala o budúcej premiérke, že je "šikovná, ale nevšimli by ste si ju".

V dospelosti sa dala na štúdium politiky, filozofie a ekonómie na Merton College v Oxforde. Ako študentka sa stala prezidentkou liberálnych demokratov a viedla kampaň za zrušenie monarchie. V roku 1994 predložila návrh, v ktorom vyhlásila, že „my liberálni demokrati neveríme, že ľudia sa rodia, aby vládli“, píšu Sky News.

Keď v roku 1996 Liz Trussová promovala, presunula ku konzervatívcom a odišla pracovať do Shell. V rokoch 2001 a 2005 si ju vybral do tímu David Cameron zo zoznamu „A“ a v roku 2009 pôsobila v juhozápadnom Norfolku. Vtedy sa vydala za účtovníka Hugha O'Learyho a má s ním dve dcéry. Ešte predtým mohol jej kariéru zničiť skorší pomer s Markom Fieldom, ženatým konzervatívnym poslancom, čo bola kauza, ktorou sa ju súperi snažili obrať o funkciu, čo sa im ale nepodarilo.

Liz Trussová začala stúpať po ministerskom rebríčku v roku 2012 ako ministerka školstva pre juniorov – a pokúsila sa presadiť niektoré kontroverzné reformy starostlivosti o deti. Neskôr sa ako ministerka životného prostredia, čo bola jej prvá funkcia v kabinete, stala známou pre zvláštny prejav, v ktorom opísala dovoz syra do Británie ako „hanbu“.

Ako ministerka zahraničia zaujala tvrdý postoj proti Rusku, upozornila na "hrozbu z Číny" a pomohla zabezpečiť prepustenie Britov zadržiavaných v Iráne. Je zanietená tiež pre ekonomické otázky a sociálne siete - prezývajú ju aj kráľovnou Instagramu, má rada prácu s fotkami. V rámci kampane na premiérku prisľúbila radikálne opatrenia na riešenie problémov spojených so životnými nákladmi. Držíme Veľkej Británii palce pod krídlami novej premiérky, aby krajina napredovala, a rovnako tak aj zájazdy - Veľká Británia.

Prečítajte si tiež blog: pamiatky v Londýne.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3189 4555€
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1880 2685€
K

Anglicko, Veľká Británia


náročnosť

6 dní

Trvanie

1398 1645€
Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Ascension - peklo Atlantického oceánu Prémiový blog

Prémiový blog Ascension - peklo Atlantického oceánu

Najťažšie dostupný ostrov. Ostrov, kam sa nedá dostať. Ascension, exotické britské zámorské územie, má mnoho asociácií. Britskí objavitelia ho…

Ľuboš Fellner 38 min. čítania
Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov Prémiový blog

Prémiový blog Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je Tristan da Cunha, lokalizovaný v prostriedku južného Atlantického oceánu, najizolovanejším obývaným ostrovom…

Ľuboš Fellner 41 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: