Edinburghský hrad

Edinburghský hrad Edinburgh - top pamiatka

Bez konfliktu niet progresu, znie stará múdrosť. Edinburgh a jeho hrad zažil tých konfliktov veľa. Je známy ako najobliehanejšie miesto vo Veľkej Británii s minimálne 26 útokmi. Je to jeden z hradov, ktorý presahuje svoje múry a je akýmsi stelesnením svojho mesta, ba celého Škótska.
Edinburgh castle sa nachádza na starom sopečnom výbežku na konci Royal Mile (Kráľovskej míle). Niektorí tvrdia, že skala, na ktorej sedí, bola osídlená už pred 3000 rokmi. Mnoho slávnych Britov, od Mary Queen po Olivera Cromwella, či Sira Waltera Raleigha, je nezmazateľne s týmto starobylým hradom spojených. 
Najstaršou dochovanou budovou je starobylá kaplnka, v ktorej je pochovaný kráľ Malcolm III. s manželkou Margaret. V minulosti táto kaplnka slúžila ako sklad pušného prachu.
Temné obdobie hrad zažíval v čase kráľa Jakuba I., ktorý náruživo bojoval proti čarodejniciam. Za bosorku označil aj lady Janet Douglas, ktorú následne mučili a dali na nádvorí upáliť. Keď kráľovi Jurajovi odsúdenie Janet Douglas prešlo, odštartovalo to divoký hon na čarodejnice a ničenie politických protivníkov. Posledný škótsky kráľ tu sídlil v 17. storočí a následne tu bolo väzenie či kasárne pre bezmála šesťsto vojakov. Napriek pravidelným pokusom o revoltu sa Škótsko v roku 1707 dostalo pod vládu britskej monarchie. Briti dokončili hrad Edinburgh a posilnili ho o vonkajšie múry a postavili niekoľkých nových veží. Posledná bitka za nezávislosť a pokus o vrátenie pevnosti sa odohrala v roku 1745, ale skončila neúspechom. Ešte nejaký čas potom boli v Edinburghu vojenské posádky a boli postavené nové kasárne, a potom sa veže a hradné žaláre začali používať ako super spoľahlivé väzenie. Hrad sa nedalo dobyť, ironicky ale, znútra sa dalo vcelku ľahko utiecť. Keď z hradu v roku 1811 utieklo 49 ťažkých väzňov, tak väzenie zrušili.
 
Kráľovské poklady boli zamknuté v truhlici na Edinburghskom hrade a boli zabudnuté na takmer storočie, kým ich v roku 1818 znovu neobjavil Sir Walter Scott. Odvtedy sú na hrade neustále vystavené, s jednou výnimkou počas druhej svetovej vojny, keď boli opäť skryté v strachu, že padnú do nemeckých rúk.
 
O čo žiadal v Edinburghskom hrade bývalý prezident Sovietskeho zväzu: Dočítate sa v mojom blogu Najkrajšie hrady sveta,
Edinburgh je spojený s Harrym Potterom. V Edinburghu existuje minimálne 30 miest, ktoré sú spájané s príbehom Harryho Pottera. Ide o budovy, domy, školy, ulice a kaviarne, kde J. K. Rowlingová bývala, trávila čas pri písaní, a kde sa prechádzala.
 
Pod múrmi Edinburského hradu je malý pozemok venovaný psím spoločníkom škótskych bataliónov z roku 1840. Od Jessa, obľúbeného maskota Black Watch štyridsiatehodruhého Highlanders, po Dobblera, ktorý nasledoval Argyll a Sutherland od Číny po Srí Lanku a Južnú Afriku. Tieto psy sú ocenené za svoju lojalitu a službu tým, že sú pochované na hradných pozemkoch - zvyk zvyčajne vyhradený len pre šľachtu a vojakov. Návštevníci nemôžu na cintorín vstúpiť, ale záhradu na každej návšteve my v BUBO obdivujeme.

BUBO realizuje zájazdy do Škótska v lete aj v zime už trodsať rokov. Srdečne pozývame!
 
 
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3189 4555€
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1880 2685€

Detské zľavy

Dovolenka Škótsko: Edinburgh, gajdy, a hrady s deťmi
F

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2520
KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Edinburgh a jeho pamiatky?

Boli ste už niekedy v Edinburghu? Pokiaľ áno, nemali by vám naše otázky o hlavnom meste Škótska robiť problém. Zahrajte si náš desaťotázkový BUBO…

Viktor Háber 12 min. čítania
Edinburgh - čo vidieť a rady v najkrajšom meste Škótska Edinburgh

Edinburgh Edinburgh - čo vidieť a rady v najkrajšom meste Škótska

Edinburgh je hlavným mestom Škótska už po takmer 6 storočí. Nachádza sa na juhovýchode krajiny, v blízkosti zálivu Firth of Forth a Severného mora.…

Martin Šimko 13 min. čítania
Isle of Skye – Škótsko Prehliadka

Prehliadka Isle of Skye – Škótsko

Impozantné skalnaté útesy, zurčiace vodopády, neuveriteľná pobrežná scenéria a západy slnka ako z najromantickejších filmov – to všetko je ostrov…

Martin Lipinský 7 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: