Tower of London

Tower of London Najznámejšie anglické hrady

Tower, stredoveký hrad na brehu Temže ste zrejme mnohí videli. Postavili ju Londýnčania, aby si udržali cudzích útočníkov od tela a teraz naopak pritiahne tri milióny turistov z celého sveta, a to každoročne. 

Hrad je dnes učupený v okolitej zástavbe a tak je omnoho menej výrazný než napríklad most Tower bridge, ktorý je pre kulisu dnešného Londýna na prvý pohľad dôležitejší.

Tower of London je však veľmi dôležitou stavbou a vyrástol už koncom roku 1066 po dobytí Anglicka Normanmi. Biela veža, ktorá dáva celému hradu meno, bola postavená Viliamom Dobyvateľom, vojvodom z Normandie, v roku 1078, a v danej dobe bola symbolom útlaku, ktorý na Londýn uvalila nová vládnuca elita. Pôvodne Tower slúžil ako kráľovská rezidencia, známou sa stala ako väzenie a miesto popráv. Spodná časť Toweru bola využívaná ako väzenie, určené pre významných ľudí, ktorých chceli mať neustále pod drobnohľadom. Kvôli tomu tam väznili napríklad Annu Boylenovú (jej duch sa v hrade vraj v noci prechádza), lady Jane Grey, ktorá na týždeň zasadla na kráľovský trón, a tiež deti Edwarda IV, pretože nechceli, aby sa po otcovej smrti dostali k moci.
Londýnsky Tower je jednou z najstráženejších pamiatok v metropole Anglicka. Až dodnes sa tam totiž nachádzajú vzácne kráľovské klenoty a môžete si tiež pozrieť rôzne koruny a tiary, ktoré patrili predošlým panovníkom. Ak má kráľovná Alžbeta II. záujem použiť niektorú z nich, tak o jej uvoľnenie musí oficiálne požiadať.
 
Šľachta nechcela, aby sa na verejnosť dostali informácie o tom, ako väznia niektorých členov vlastnej rodiny. Preto odmietli nazývať Tower of London väzením. Namiesto toho popisovali jednu z dotyčných veží ako miesto, z ktorého nemôže nikto odísť a ani tam nemôže nikto vojsť.
Nórsky kráľ Hakon zaviedol veľmi kurióznu tradíciu. Ako prvý priniesol do Tower of London darček v podobe živého polárneho medveďa. Preto každá ďalšia návšteva so sebou doniesla nejaké iné zviera. No časom začali mať s nimi majitelia hradu problémy, preto ich presunuli do samostatnej ZOO.
Milióny turistov dnes vo veži obdivujú britské korunovačné klenoty, najmä žezlo so vsadeným najväčším bezfarebným diamantom na svete – Hviezdou Afriky. Na korune kráľovnej Alžbety sa skvie povestný Koh-i-Noor a hodnota korunovačných klenotov je cca. 33 miliárd dolárov. Legenda hovorí, že Anna Boleynová, sťatá v roku 1536 za zradu proti Henrichovi VIII., kráča v noci vo veži s hlavou pod pazuchou.
 
Po obdobie 700 rokov sa každý deň a za každého počasia koná podvečer ceremónia menenia kľúčov. Každý večer, presne o 21:53. Počas obradu si vojaci symbolicky odovzdávajú kľúče od Tower of London a ostatní im popri tom salutujú.
Pri návšteve Londýna si určite Tower zaraďte do svojho itinerára. Pre nebojácnych návštevníkov sú pripravené aj špeciálne nočné tour.
Pozývam vás prečítať si blog Najkrajšie hrady sveta
 
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Anglicko, Veľká Británia


náročnosť

6 dní

Trvanie

1398 1645€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€
K

Európa  

Anglicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

2516 2960€
Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli? Blog

Blog Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli?

Systémy hromadnej dopravy existujú z jednoduchého dôvodu – aby nás dostali z bodu A do bodu B, podľa možnosti v čo najkratšom čase. Väčšina bežných…

Matej Kolman 14 min. čítania
Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta Blog

Blog Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta

Čarovné miesta, ktoré oko bežného turistu prechádzajúceho sa Londýnom nikdy neobjaví. Takzvané "hidden gems" či skryté poklady destinácie. Pri…

TOP 10 Londýna Blog

Blog TOP 10 Londýna

Londýn - o trinásťmiliónovej aglomerácii s takmer 2 000-ročnou históriou by sa dalo povedať veľa superlatívov. Mesto ikonických doubledeckerov,…

Matej Kolman 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: