Windsor, hrad v Anglicku

Windsor, hrad v Anglicku Najstaršie kráľovské sídlo sveta

Do Windsoru, najväčšieho stále obývaného hradu, som prišiel po prvý raz neskoro, až v deň, kedy sa konala v meste Londýn olympiáda. Bolo to 1. augusta 2012. Práve sme zdolali Ben Nevis, najvyšší vrch Veľkej Británie, a našim ďalším uloveným zážitkom mala byť olympiáda.

Oxford sme navštívili deň predtým, dnes najlepšia boarding school na svete Eton, ktorý vyštudovalo množstvo britských ministerských predsedov a určite ešte ďalších vychová. Už 125 rokov Eton produkuje jedného britského premiéra za druhým a plní obidve komory parlamentu. Študoval tu aj premiér Boris Johnson a on je už 20tym britským premiérom. Je tu Temža a stovky labutí a veslárov. Windsor je od Etonu kúsok peši a musím povedať, že ma pozitívne prekvapil.

Stojím pred najstarším kráľovským (stále obývaným a využívaným) sídlom na svete a nad hlavou mi prelieta lietadlo za lietadlom. Idiotskejšie miesto pre Heathrow si už Briti nemohli zvoliť, zničili tým celkový pocit z tohto výnimočného hradu. Hrad Windsor postavil Viliam Dobyvateľ v 11. storočí po normanskej invázii do Anglicka a dôvodom bola ochrana západného prístupu k Londýnu. Údajne ide o najväčší obývaný hrad a ešte raz o najstaršie stále obývané kráľovské sídlo na svete. Čo je o hradoch pravda a čo nie, nájdete v mojom blogu Najkrajšie hrady a zámky sveta.

V priestoroch trinásť akrového hradu sa nachádza jeden z najkrajších kostolov v Anglicku v podobe Kaplnky svätého Juraja. Ide zároveň o pohrebisko desiatich panovníkov Spojeného kráľovstva. V kaplnke sa konala aj kráľovská svadba princa Harryho a Meghan Markle. 
 
Windsor bol útočiskom kráľovskej rodiny počas bombardovania Luftwaffe počas druhej svetovej vojny a hrad prežil aj požiar v roku 1992. V súčasnosti je obľúbeným útočiskom dnes už zosnulej kráľovnej Alžbety II. - najscestovanejší monarcha a trávila tam Vianočné sviatky. Už druhý rok, veď pre covid bola aj ona ako staršia osoba v lock downe doma.

Viac sa o Windsore sa dozviete na našich zájazdoch do Anglicka.
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Anglicko, Veľká Británia


náročnosť

6 dní

Trvanie

1640
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2860
K

Európa  

Anglicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

2360
Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli? Blog

Blog Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli?

Systémy hromadnej dopravy existujú z jednoduchého dôvodu – aby nás dostali z bodu A do bodu B, podľa možnosti v čo najkratšom čase. Väčšina bežných…

Matej Kolman 14 min. čítania
Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta Blog

Blog Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta

Čarovné miesta, ktoré oko bežného turistu prechádzajúceho sa Londýnom nikdy neobjaví. Takzvané "hidden gems" či skryté poklady destinácie. Pri…

TOP 10 Londýna Blog

Blog TOP 10 Londýna

Londýn - o trinásťmiliónovej aglomerácii s takmer 2 000-ročnou históriou by sa dalo povedať veľa superlatívov. Mesto ikonických doubledeckerov,…

Matej Kolman 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: