Max Cavalera - brazílsky boh metalu

Max Cavalera - brazílsky boh metalu Ikona, ktorá prepísala dejiny metalovej hudby

Max Cavalera patrí k svetovým osobnostiam metalovej scény a je žijúcou brazílskou legendou tohto hudobného žánru. Spoluzakladateľ svetoznámej kapely Sepultura a neskôr projektov Soulfly, Nailbomb či Cavalera Conspiracy je stále aktívnym hudobníkom. Hoci už má dni svojej najväčšej slávy pravdepodobne za sebou, stále má miesto medzi rešpektovanými velikánmi metalu. Keď sa v roku 1984 rozhodol s bratom Igorom založiť kapelu Sepultura, o úspechu, aký dosiahne, sa mu zrejme ani nesnívalo.

Začiatky kapely neboli zlé, no úspech sa dostavil začiatkom dekády milénia s albumami Beneath the remains, no hlavne Chaos A.D., a kapela sa čoskoro stala vo svojom žánri uznávanou po celom svete. Keď už Max a spol mali vo svete svoje meno a pevné miesto, hrali na vypredaných štadiónoch a predávali množstvo albumov, mohli si dovoliť vrátiť sa ku koreňom. A to doslova, v roku 1996 albumom Roots.

Prelomové dielo kapely znamenalo zmenu kurzu v jej hudobnom smerovaní a vyvolalo obrovský rozruch medzi fanúšikmi. Sám si pamätám, ako som vnímal dovtedajšiu produkciu Sepultury, ktorá pre mňa balansovala na hranici “počúvateľnosti”. Už vtedy som mal rád melodickejšie smery tvrdej hudby a tiež mi nebol až tak blízky “chrapľák”, skôr som inklinoval k čistejšiemu hlasovému prejavu. Album Roots však priniesol niečo elektrizujúce, prvky brazílskych zvukov, rytmov, boli v tej dobe niečím unikátnym a do veľkej miery rozdelili fanúšikov na dva tábory. Konzervatívnejšie publikum túto zmenu “ofrflalo” a Sepultura určite stratila množstvo poslucháčov a fanúšikov. Ja som však patril práve k tým, ktorých si naopak získala. Možno to nebolo okamžite, ale postupným dávkovaním tohto albumu sa mi čoraz viac dostávala pod kožu.

K úspechu Roots určite prispela aj skladba Ratamahatta a rovnako aj videoklip k nej. Sepulturu odrazu poznali ľudia, ktorí dovtedy netušili o brazílskom zoskupení nič. Dovolím si tvrdiť, že týmto počinom viac získali, ako stratili. Dôležité však je, že v tomto období sa Max začal formovať do polohy vlastenca, čo už samotný názov Roots napovedá. Návrat ku koreňom, k domovu, k Brazílii. Čo si však pamätám asi najviac, bola revolúcia, ktorú spôsobil v obliekaní “metalistov”. Spôsobil ju, lebo si to mohol dovoliť. Ak by ste si v 90. rokoch ako fanúšik metalu obliekli teplákovú bundu adidas v brazílskych farbách, asi by ste boli kamarátom na posmech a ťažko by ste zapadli medzi svojich. Max si to ale dovoliť mohol. A aj si to dovolil. Nosil brazílske farby čoraz viac a vôbec sa nebránil propagácii značky adidas. Možno s ňou mal dohodnutú spoluprácu, neviem, priznám sa, že som po tom nikdy nepátral a asi to ani nieje podstatné.

Podstatné bolo to, že od týchto momentov už bolo “dovolené” obliecť si bundu s tromi pruhmi na rukávoch. A takisto farby, už ste “nemuseli” dodržiavať čierny dreskód. Max bol jednoducho ikonou, ktorá sa nemusela prispôsobovať žiadnym trendom, mohla si dovoliť ich vytvárať. Vo vtedajšom obliekaní “metalistov” to bola jednoducho revolúcia. Smozrejme, boli a stále sú konzervatívni “dinosauri”, ktorí chodia celý život oblečení v tom istom, aby demonštrovali príslušnosť ku konkrétnej komunite, no Max ukázal cestu slobody tým, ktorí na ňu boli pripravení. Dnes už je Max otec dvoch synov a hoci mu pribudli kilá a šediny, navždy ostane ikonou metalovej hudby, hudobnou legendou Brazílie a trendsetterom v obliekaní metalistov a rockerov. Nemusíte súhlasiť, no ja si to myslím.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3367 4209€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

4315 5394€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: