Vo Fínsku má konzumácia medvedieho mäsa (po fínsky karhu) dlhú tradíciu. Medveď je síce národným zvieraťom, no jeho mäso sa stalo súčasťou miestnej gastronómie už pred mnohými storočiami. V súčasnosti je lov prísne regulovaný a povolený len na základe špeciálnych kvót v určitých obdobiach roka.
Fíni pripravujú medvedie mäso rôznymi spôsobmi – najčastejšie dusením alebo pečením, často s marinádou z červeného vína alebo brusnicovej šťavy, ktorá pomáha zjemniť jeho výraznú, mierne nasladlú chuť pripomínajúcu zmes hovädzieho a zveriny.
Pre milovníkov netradičných kulinárskych zážitkov ponúkajú niektoré fínske obchody aj konzervované medvedie mäso alebo medvedí salám. Množstvo takýchto predajní nájdete napríklad na tržnici Kauppatori v helsinskom prístave, ktorú môžete navštíviť aj počas viacerých zájazdov s cestovnou kanceláriou BUBO – napríklad počas okruhu zájazdu Metropoly Škandinávie. Tieto produkty predstavujú dostupnejší spôsob, ako ochutnať túto miestnu špecialitu bez nutnosti vyhľadávať reštaurácie, ktoré ponúkajú medvedie mäso. Medvedie konzervy a salámy sú tiež obľúbeným suvenírom, ktorý si návštevníci radi odvážajú z Fínska domov.
Dôležité je spomenúť, že všetko medvedie mäso musí byť dôkladne tepelne upravené kvôli možnému výskytu parazitov, najmä trichinely. Tento postup je štandardom aj pri výrobe konzervovaných produktov.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Fínsko
- Študenti vo Fínsku
- Kuusamo, Ruka - centrum fínskych športov
- Sauna vo Fínsku
- Alkohol vo Fínsku
- Fínske Laponsko
- Medvedí okruh, Fínsko
- Zimná dovolenka vo Fínsku
- Trajekt Štokholm Helsinki
- Tajné tipy na Helsinki
- Jazero Inari, cestou na severný pól
- Suomenlinna - výlet loďou z Helsínk
- Fínsky parlament
- Vzťah Fínska a Škandinávie
- Krčma či bar Zetor v Helsinkách
- Najlepšia kaviareň v Helsinkách