Vo Fínsku má konzumácia medvedieho mäsa (po fínsky karhu) dlhú tradíciu. Medveď je síce národným zvieraťom, no jeho mäso sa stalo súčasťou miestnej gastronómie už pred mnohými storočiami. V súčasnosti je lov prísne regulovaný a povolený len na základe špeciálnych kvót v určitých obdobiach roka.
Fíni pripravujú medvedie mäso rôznymi spôsobmi – najčastejšie dusením alebo pečením, často s marinádou z červeného vína alebo brusnicovej šťavy, ktorá pomáha zjemniť jeho výraznú, mierne nasladlú chuť pripomínajúcu zmes hovädzieho a zveriny.
Pre milovníkov netradičných kulinárskych zážitkov ponúkajú niektoré fínske obchody aj konzervované medvedie mäso alebo medvedí salám. Množstvo takýchto predajní nájdete napríklad na tržnici Kauppatori v helsinskom prístave, ktorú môžete navštíviť aj počas viacerých zájazdov s cestovnou kanceláriou BUBO – napríklad počas okruhu zájazdu Metropoly Škandinávie. Tieto produkty predstavujú dostupnejší spôsob, ako ochutnať túto miestnu špecialitu bez nutnosti vyhľadávať reštaurácie, ktoré ponúkajú medvedie mäso. Medvedie konzervy a salámy sú tiež obľúbeným suvenírom, ktorý si návštevníci radi odvážajú z Fínska domov.
Dôležité je spomenúť, že všetko medvedie mäso musí byť dôkladne tepelne upravené kvôli možnému výskytu parazitov, najmä trichinely. Tento postup je štandardom aj pri výrobe konzervovaných produktov.
Tipy a zážitky - Fínsko
- Študenti vo Fínsku
- Kuusamo, Ruka - centrum fínskych športov
- Sauna vo Fínsku
- Alkohol vo Fínsku
- Fínske Laponsko
- Medvedí okruh, Fínsko
- Zimná dovolenka vo Fínsku
- Trajekt Štokholm Helsinki
- Tajné tipy na Helsinki
- Jazero Inari, cestou na severný pól
- Suomenlinna - výlet loďou z Helsínk
- Fínsky parlament
- Vzťah Fínska a Škandinávie
- Krčma či bar Zetor v Helsinkách
- Najlepšia kaviareň v Helsinkách