Príbeh opusteného hotela na Sao Miguel

Príbeh opusteného hotela na Sao Miguel Monte Palace na Azorských ostrovoch

V blízkosti kaldery neaktívnej sopky, pri vyhliadke Vista do Rei, sa nachádza obrovská a zvláštna stavba. Vyhliadka je známa vďaka panoramatickému výhľadu na lagúny Sete Cidades a na dedinu v blízkosti sopečnej kaldery. Pri pohľade na toto “betónové monštrum” sa návštevníci chcú dozvedieť viac o kedysi najluxusnejšom hoteli na Azorských ostrovoch. Teraz sa to zdá byť nepredstaviteľné, ale v skutočnosti to bolo miestom, z ktorého asi pred 30 rokmi vyžaroval luxus. Teraz je však úplne opustené a zdevastované. Hotel bol funkčný iba 18 mesiacov a od roku 1990 zostal úplne opustený. 

V ten istý deň, keď riaditeľ Monte Palace dostal v Lisabone cenu za hotel roka, sa zamestnanci v São Miguel dozvedeli, že päťhviezdičkový hotel do týždňa zatvoria. V skutočnosti museli majitelia vyhlásiť bankrot a budova bola opustená. Hotel zatvorili 26. novembra 1990, len 18 mesiacov po tom, ako ho otvorili. Po zatvorení bola v areáli 20 rokov každý deň prítomná bezpečnostná služba a strážne psy, aby sa zabránilo vandalizmu. V roku 2011 sa však za bezpečnostnú službu prestalo platiť a ľudia začali z opusteného hotela kradnúť všetko - dokonca aj výťah. 

Ako to však celé začalo? V roku 1977 spoločnosť Industria Açoriana Turístico Hoteliara s francúzskymi a belgickými akcionármi mala osbitný cieľ investovať na Azorských ostrovoch. Na ostrove Sao Miguel chceli postaviť dva luxusné hotely: jeden v Sete Cidades - Monte Palace, a druhý v Água d'Alto na pláži - Bahia Palace. Na úspešné dokončenie projektov museli architekti dodržiavať veľa usmernení - budovy museli byť postavené v súlade s okolím a dopĺňať nádhernú prírodu. V prípade Monte Palace, hotel musel byť hotel fyzicky spojený s horou a museli byť použité neutrálne farby. 

Hotel Monte Palace má päť poschodí a celkovo 88 izieb, vrátane: jeden prezidentský apartmán, štyri luxusné apartmány, štyri dvojlôžkové izby so salónikom, dvadsaťsedem dvojlôžkových izieb a päťdesiatdva apartmánov. Okrem toho mal aj dve reštaurácie: Dona Amélia Grill a reštauráciu Dom Carlos. Názvy sú na počesť portugalského kráľa a kráľovnej, ktorí navštívili Sete Cidades v lete 1901. Táto návšteva dala názov aj vyhliadke, ktorá sa nachádza priamo pred hotelom "Vista do Rei" (v preklade kráľovský výhľad).

Reštaurácie boli veľmi dobre vybavené a používali sa v nich strieborné príbory, krištáľové poháre a vyšívané obrúsky. Vo vnútri hotela sa nachádzal aj bar, tri konferenčné miestnosti, herňa, kaderníctvo, banka, diskotéka v suteréne a mnoho ďalších butikov. V Monte Palace bolo zamestnaných viac ako 100 ľudí a na tú dobu to bol veľký luxus. 

Prečo sa Monte Palace neuchytil je možné vysvetliť viacerým teóriami. Po prvé, Azorské ostrovy neboli takou populárnou turistickou destináciou ako dnes. Drvivú väčšinu návštevníkov tvorili len miestni obyvatelia alebo Portugalci z pevniny. Taktiež sa hotel nachádzal na veľmi odľahlom mieste. Ľudia by si museli prenajať auto a cesty neboli v 90. rokoch nijako veľkolepé.

V blízkosti hotela sa nedalo nič robiť. Cieľovými zákazníkmi boli bohatí alebo VIP ľudia, ale v okolí hotela boli len chodníky a prechádzky neboli u vyššej triedy veľmi obľúbené. Okrem toho, aj úžasný výhľad na lagúny a oceán často zakrývali mraky. Tým, že je toto miesto v nadmorskej výške, je tu totiž nielen chladnejšie a vlhkejšie, ale prší tu aj približne 200 dní v roku. V súčasnosti sa však Monte Palace stal jedinečným miestom na fotografovanie pri zájazdoch na Azorské ostrovy.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2665
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2765
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2256 2820€
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov Sao Miguel

Sao Miguel São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov

Najväčší ostrov spomedzi Azorských ostrovov, ostrov, kam s veľkou pravdepodobnosťou doletíte ako na prvý. Ostrov, ktorý má najprepracovanejšie…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: