MS 2022 - top momenty a zhodnotenie

MS 2022 - top momenty a zhodnotenie

Majstrovstvá sveta vo futbale 2022 sú za nami a poznáme majstra, ktorým sa stala Argentína. V Katare zdolala v úžasnom finále Francúzsko 4:3 po penaltách. Ukončila tak dlhé 36-ročné čakanie na titul. Keďže najväčší športový turnaj je za nami, môžeme si v krátkosti v niekoľkých bodoch zhrnúť, ako to celé dopadlo.

Organizácia

Môžeme Kataru vyčítať veľa vecí. Dôkazy hovoria o tom, že podplatil funkcionárov FIFA, aby mohol organizovať futbalové MS. Tieto práva získal ako úplne nefutbalová krajina a ľudia sa báli o svoje práva - najmä LGBTI komunita. Tá nemohla bojovať za svoje práva dúhovými vlajkami či oblečením, a to kvôli kultúrnej identite Kataru, ktorou je wahhábizmus. Podrobne o tom píše Ľuboš Fellner v blogu Pravda o Katare. Čiernou škvrnou už navždy ostane mnoho mŕtvych robotníkov (aj Katar už priznal, že pri výstavbe štadiónov zahynulo 600 ľudí, neoficiálne čísla hovoria o podstatne vyššom počte).

Pokiaľ ale riešime len športovú stránku, nemôže na Katar nikto kydať. Prvé MS zorganizované arabským svetom vyšli dokonale - všetci boli nadšení, čo sa týka infraštruktúry a zabezpečenia, všetko dopadlo na jednotku a nedochádzalo k chybám. Tým, že Katar zakázal alkohol na štadiónoch, neboli sme svedkami žiadnych výtržností fanúšikov. Na klimatizovaných štadiónoch nebolo teplo, čoho sa ľudia obávali - práve naopak, viacerí mi (aj Ľ. Fellnerovi) potvrdili, že keď sa ako diváci vrátili domov, boli prechladnutí, lebo štadióny boli tak dobre a silno klimatizované, že vysoké teploty zanikli. Tým, že sa MS konali v novembri/decembri, prišli na ne všetci hráči v top forme a nie ako v lete unavení po celej sezóne. Žeby sa toto stalo novou tradíciou?

Zaujímavosť: na zápasy MS si našlo cestu dokopy 3 404 252 divákov, čo je 3. najviac v histórii (priemer 53 191). Padlo dokopy 172 gólov, čo je najviac v histórii, paradoxne sa zrodilo aj najviac remíz 0:0 (v 8 prípadoch).

Predpoveď BUBO

Pokiaľ ste čítali môj blog Favoriti MS vo futbale 2022, viete, že som tipoval do top 4 Argentínu, Belgicko, Brazíliu a Dánsko. Finálne kvarteto vyzeralo takmer úplne inak, v takomto zložení ho ale netipoval pomaly žiaden expert. Žiaľ, belgická zlatá generácia zlyhala na vnútorných sporoch v kabíne, prestarnutej obrane a neefektívnemu útoku (len jeden gól). Dánsko preukázalo nulovú bojovnosť a Brazília mala smolu na geniálnu obrannú/penaltovú taktiku Chorvátov.

Francúzom som neveril, že po MS 2018 ešte budú mať motiváciu získať titul, urobili však všetko správne – nasadili mladých hráčov hladných po titule. Poslali domov Benzemu, ktorý údajne kazil morálku v kabíne a dali priestor Griezmannovi v strede poľa, ktorý prišiel v najlepšej životnej forme. Tím vystavali okolo Mbappého, ktorý strelil 8 gólov na MS a získal Zlatú kopačku po hetriku vo finále, čo bol neuveriteľný výkon.

Chorvátsku som tiež neveril kvôli tomu, že viacerí zástupcovia ich zlatej generácie skončili, obhajca striebra však priniesol mladú krv do obrany – najmä obranca Juranovič a brankár Livakovič sú určite objavmi turnaja. Spolu ubránili cenný bronz. Maroko napriek tomu, že na papieri bolo skvelým tímom, netipoval do top 4 takmer nikto, no v „domácom“ prostredí všetkých prekvapilo.

Majstra sa mi však podarilo trafiť (nechcem sa chváliť, ale už 4x po sebe - v roku 2006 som tipoval Francúzov, dostali sa do finále, ale nevyhrali, odvtedy mi Španielsko, Nemecko, Francúzsko a Argentína ako víťazné tipy vyšli). A mám zvláštneho tušáka, že o 4 roky bude majstrom Holandsko, takže ak chcete, podajte už teraz :)

Prekvapenie turnaja

Určite Maroko – prvá africká krajina v top 4, ktorá v semifinále po úžasnom výkone takmer vyradila Francúzsko. Môže byť však hrdá, že eliminovala Španielsko aj Portugalsko vďaka asi najlepšej obrane na MS. Maroko urobilo všetko správne a bližšie som to popísal vo fóre Úspech Maroka.

Sklamanie turnaja

Belgicko a Dánsko zlyhali šokujúco už v skupine na plnej čiare. Viac sa čakalo aj od Portugalska a Brazílie. Pre mňa bol však najväčším sklamaním Cristiano Ronaldo. Dal len jeden gól z penalty, v ďalšom zápase sa pokúsil „ukradnúť“ gól spoluhráčovi Brunovi, v posledných zápasoch bol vyhlásený za najhoršieho hráča Portugalska. Väčšinu času presedel na lavičke a dokopy toho ukázal na MS nesmierne málo na to, že boli jeho poslednými. Keby sa Portugalsku zadarilo lepšie, mohli sme vidieť vysnívané finále Messi vs. Ronaldo. Žiaľ, nestalo sa.

Gól turnaja

Určite gól Richarlisona proti Srbsku, nádherné nožničky, po ktorých skončila lopta až v sieti.

Objavy turnaja

  • Bono – brankár chytajúci za Sevillu držal čisté konto (ak nerátame vlastný gól Maroka proti Kanade) proti súperom až do semifinále. Predvádzal priam nadpozemské zákroky.
  • Sofyan Amrabat – záložník, ktorý strčil do vrecka celý španielsky stred poľa aj útok. Bol všade, bojoval ako lev z Atlasu, koniec koncov, to je prezývka Maročanov.
  • Dominik Livakovič – brankár, ktorý bude dlho nočnou morou Brazílie. To, čo pochytal, sa zapíše do dejín. Livakovič pritom nikdy nechytal inde ako v chorvátskej lige.
  • Joško Gvardiol – známe meno už aj pred MS, mladý stopér má však len 20 rokov a patrí k najväčším talentom sveta. Čoskoro by mal prestúpiť z Lipska do lepšieho klubu za možno aj 100 miliónov eur.
  • Enzo Fernández – mladý supertalent patril ku kľúčovým osobnostiam Argentíny a dostal aj cenu pre najlepšieho mladého hráča na MS.

Top hráč turnaja

Lionel Messi – to, čo predviedol v 35 rokoch, sa zapíše do dejín. Svetový pohár bol jediná trofej, ktorá chýbala v jeho bohatej zbierke klubových/medzinárodných titulov. A bojoval oň všetkými silami. Dal dohromady 7 gólov a stal sa prvým hráčom, ktorý dal gól v osemfinále, štvrťfinále, semifinále aj finále MS. V každom z týchto zápasov sa tiež stal najlepším hráčom duelu. Na konte má najviac zápasov v histórii MS (26) a ako prvý hráč v histórii získal už 2x cenu pre top futbalistu turnaja (aj 2014).

V tesnom závese za ním musí byť Kylian Mbappé, ktorý má stále len 23 rokov, no už získal titul majstra sveta (2018) a na konte má 12 gólov na dvoch MS (rekord je 17, čo zrejme pohodlne prekoná). Fantastický výkon podal Antoine Griezmann, ktorý bol všade na ihrisku. Rovnako tak spomenutý obranca Gvardiol či brankár Argentíny Emiliano Martinéz, ktorý predviedol najlepší zákrok v histórii finále MS vo futbale.

Najlepšie finále všetkých čias

Keď sa pristavíme pri samotnom finále, to by sme mohli označiť za najlepšie v histórii. Áno, do 75. minúty to vyzeralo na jasný triumf Argentíny, ktorá rýchlo vyhrávala 2:0 a Francúzi sa len hľadali. Následne ale Mbappé dal 2 góly za 95 sekúnd a zrazu mal obhajca titulu navrch. Hralo sa z jednej strany na druhú, kopili sa chyby aj emócie, gól mohol padnúť kedykoľvek.

V predĺžení, keď to po ďalšom góle Messiho vyzeralo, že majster je jasný, Francúzsko zase vďaka Mbappému vyrovnalo. V poslednej sekunde zápasu prišiel infarktový moment a spomenutý zákrok Martinéza. Šialené. Penalty boli nesmierne dramatické, Francúzi sa však až dvakrát pomýlili, Argentína ani raz, a tak sa mohlo začať oslavovať.

Zaujímavosť: Argentína prehrala v skupinovej fáze proti Saudskej Arábii 1:2, čo bol zrejme najväčší šok v histórii futbalu. Následne však dokráčala k titulu. Niečo podobné sa podarilo len Španielom v roku 2010 – po prehre 0:1 proti Švajčiarom v prvom zápase napokon získali titul.

Katar, ďakujeme za krásne športové momenty! Pokiaľ sa k nim chcete vrátiť aj po MS, určite s nami poďte na zájazd do Kataru. Alebo na zájazd do Argentíny, krajiny majstrov sveta. Tešíme sa na vás a už teraz aj na MS 2026 v USA, Mexiku a Kanade.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

6569 8211€
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

4247 4997€
Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova Blog

Blog Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova

Katar. Malá krajina skrytá na pravej strane Arabského polostrova. Monarchia obkľúčená Perzským zálivom, turizmom príliš nepoznačená, no nemenej…

Viktor Háber, Andrej Žilík 23 min. čítania
Favoriti MS vo futbale 2022 Blog

Blog Favoriti MS vo futbale 2022

Majstrovstvá sveta vo futbale 2022. Sviatok pre športových fanúšikov, ale tiež cestovateľov, ktorí chcú vidieť všetko zo sveta na jednom mieste - v…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: