Maroko a jeho úspech na MS 2022

Maroko a jeho úspech na MS 2022 Päť dôvodov, prečo je Maroko v semifinále

Maroko prekvapilo na MS vo futbale 2022. Väčšina tipérov predpokladala, že sa africký tím nedostane ani z veľmi náročnej F-skupiny, ktorú však napokon futbalisti Maroka vyhrali pred dvomi medailistami z MS 2018 - Chorvátskom a Belgickom. Hoci predvádzali aj v skupine úžasné výkony, nik nepredpokladal, že vyradia Španielov (1:0 po penaltách) a následne aj Portugalcov (1:0) s Cristianom Ronaldom v kádri. Pohoreli až v semifinále na Francúzsku a v boji o tretie miesto proti Chorvátsku.

Maroko sa napriek týmto prehrám postaralo o prepis historických štatistík - je prvým tímom z Afriky, ktorý sa na MS dostal až do top 4. Je tiež prvým arabským tímom, ktorý to dokázal, a to na "domácej" pôde v Katare, kde mu fandil prakticky celý moslimský svet. Celý štadión tvorili prevažne marockí fanúšikovia odetí v červených dresoch a nestačili sa čudovať, čo ich miláčikovia stvárajú.

Úspech Maroka však nie je náhodou, ale systémovou prácou. Zhrnuli sme päť dôvodov, prečo sa krajine, ktorá je populárnou dovolenkovou destináciou aj pre klientov BUBO, tak darilo na šampionáte.

1. Tréner - Mnohých prekvapilo, keď po úspešnej kvalifikácii odvolali Bosniaka Vahida Halilhodžića z pozície trénera. Tú zaujal bývalý hráč Walid Regragui. Ten bol pre svoju holú hlavu prezývaný „Rass l’Avocat“ (hlava avokáda) a bol tvrdohlavým obrancom, ktorý sa napriek tomu, že sa narodil vo Francúzsku, rozhodol reprezentovať krajinu svojich rodičov. Ako tréner následne vyhral marockú i katarskú ligu a domáci ho chceli za trénera, hoci nie takto skoro. V africkom futbale Regraguiho často porovnávajú s Josém Mourinhom vďaka jeho taktickej disciplíne a hviezdnym manažérskym schopnostiam. To sa prejavilo naplno...

2. Obrana - ...veď Maroko na ceste do semifinále inkasovalo jeden jediný gól, a aj to bol vlastný (pri výhre 2:1 nad Kanadou). Dokonale ušitá taktika v spojitosti so skvelou obranou a prísnou disciplínou sa prejavila na mužstve, ktoré ponúkalo jeden šok za druhým. Veľké turnaje vyhrávajú v tomto futbalovom storočí iba pevné obrany. "Atlaské levy", ako znie prezývka mužstva, presne takú majú, veď okrem Kanady a Francúzska vymazali zatiaľ každého a treba s nimi počítať.

3. Hviezdny "zahraničný" káder - Regragui zostavil najrozmanitejší tím na majstrovstvách sveta – 14 z 26 hráčov sa narodilo mimo Maroka zo šiestich rôznych krajín. Poľahky integroval hráčov tejto skupiny z celého sveta do jedného súvislého celku. Maroku takmer nik nedával relevanciu napriek hviezdnemu kádru. Krajný obranca Achraf Hakimi sa narodil v Madride, je odchovancom Realu Madrid a hrá za PSG. Hakim Ziyech je rodák z Holandska, hviezdil v drese Ajaxu a dnes hráva za Chelsea. Útočník Sofiane Boufal sa narodil v Paríži a hráva za Angers v Ligue 1. Patent je jasný - kvalitné mená, odchovanci európskeho futbalu, ktorí hrávajú v najlepších ligách sveta, zapadli do spoločného taktického systému, ktorý prináša úspech.

4. Prekvapenia - Brankár FC Sevilla Bono je jedným z najlepších na turnaji a predvádza neuveriteľné zákroky. Sofyan Amrabat z Fiorentiny dokáže v strede poľa vybojovať všetky lopty a úplne eliminovať útočníkov súpera. Yahia Attiyat Allah je najlepším ľavým obrancom na celom turnaji, a to hráva len v domácom klube Wydad Casablanca. Všetko sú to hráčske mená, ktoré neboli až tak známe vo futbalovom svete. Až doteraz. Veľkokluby však budú po skončení MS určite na nich poľovať. Maroko navyše nie je pod žiadnym tlakom a môže len prekvapiť, a teda hrá v hernej pohode, čo tiež pomáha.

5. Infraštruktúra - Maroko je futbalovo najvyspelejšia africká krajina, čo sa týka zázemia a infraštruktúry pre mladé talenty. Kráľovská marocká futbalová federácia (FMRF) sa s podporou kráľa Mohameda VI. rozhodla prepracovať národnú futbalovú štruktúru. Otvorila v roku 2009 futbalovú akadémiu, ktorá pomohla vyprofilovať známe hráčske mená (Nayef Aguerd z West Hamu a Youssef En-Nesryi zo Sevilly). Zamestnala skautov z Európy, začala investovať aj do ženského futbalu, rozvíjala futbal v školách a kluboch, vytvárala štruktúru národnej ligy. Maroko financované FMRF je v súčasnosti jediným národom na svete, ktorý má dve úrovne ženského futbalu, ktoré sú obe plne profesionálne.

Korunným klenotom investície Maroka je futbalový komplex Mohameda VI. neďaleko Rabatu. Tréningový komplex obsahuje štyri päťhviezdičkové hotely, osem ihrísk štandardu FIFA – jedno z nich je kryté v klimatizovanej budove – ako aj zdravotnícke zariadenie. Táto investícia za posledné desaťročie sa začala vyplácať. Prvýkrát v histórii sú marocké kluby držiteľmi mužských a ženských titulov africkej Ligy majstrov, ako aj Pohára konfederácií mužov. Maroko sa tiež bude uchádzať o usporiadanie MS 2030 či 2034 a udelenie usporiadateľského štatútu by nebolo prekvapením, veď štadióny má a futbalové renomé už taktiež.

Úspech Maroka na majstrovstvách sveta bol jedným z najlepších príbehov turnaja, ale nie je výsledkom šťastia a odvahy, ale skôr odbornosti a plánovania. A aké je Maroko ako krajina a čo vás v rámci nej prekvapí? Prečítajte si napríklad blog Marakéš - čo vidieť a poďte s BUBO na zájazd do Maroka.

Zdroj foto: Depositphotos


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2350
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1650
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3890
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Rabat - najčistejšie mesto Maroka Blog

Blog Rabat - najčistejšie mesto Maroka

Vitajte v Rabate, metropole Maroka. Toto nádherné mesto stojí na brehu delty rieky Regreg, ktorá sa vlieva do Atlantického oceánu priamo pod…

Michal Repta 13 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: