Najmenší národný park na svete

Najmenší národný park na svete Moyenne Island

Kedysi zanedbaná pustatina, táto rajská eko rezervácia je pripomienkou toho, aké boli Seychely pred príchodom cestovného ruchu. Väčšina ľudí, ktorí si kúpia svoj vlastný tropický ostrov, tak robí v snahe o luxus. Brendon Grimshaw bol iný. Taký bol aj Moyenne, ostrov na Seychelách, ktorý kúpil Grimshaw. Grimshaw prvýkrát prišiel na Seychely, na dovolenku v roku 1962. V tom čase pracoval ako redaktor pre jedny z najväčších novín vo východnej Afrike, hľadal však niečo viac ako len dovolenku a našiel ostrov, bodku s rozlohou 0,099 km², 4,5 km od severného pobrežia najväčšieho seychelského ostrova Mahé. Grimshaw si jeho ticho a divokú spleť vegetácie okamžite zamiloval. Bolo to, ako neskôr povedal, dosť blízko od hlavného ostrova, a predsa len miesto vzdialené od sveta.

Okrem rodiny rybárov, ktorí žili na ostrove, bol Moyenne už desaťročia opustený. Keď sa na Seychelách začal rozbiehať cestovný ruch, zdalo sa, že je len otázkou času, kedy niekto vyčistí pozemok na výstavbu päťhviezdičkového rezortu. Moyenne je jedným z najmenších vnútorných ostrovov Seychel: meria len 0,4 km na dĺžku a sotva 0,3 km na šírku a jeho pobrežie má dĺžku menej ako 2 km. Jeho najvyšší bod sa týči do nadmorskej výšky len 61 metrov nad hladinou. Moyenne má rovnaký rajský biely piesok a žulové balvany, ktoré charakterizujú toľké seychelské pobrežia, je ako malý dažďový prales vyvierajúci z oceánu.

Prvotným cieľom Grimshawa bolo chrániť Moyenne pred nadmerným rozvojom. Spočiatku to znamenalo odhaliť surovú krásu ostrova a postaviť skromný ostrovný dom, kde mohol prežiť svoje dni. Jeho dlhodobým snom však bolo vytvoriť prírodný raj, ktorý ho prežije a zostane chránený ešte dlho potom, čo bude preč. 

Keď sa cestovný ruch na Seychelách v 80. rokoch rozrástol a súostrovie sa stalo synonymom tropického ostrovného raja, investori obrátili svoj žiadostivý pohľad na Moyenne. Grimshaw dostal ponuky až do výšky 50 miliónov dolárov na predaj ostrova. Odolával každej ponuke. Ako Grimshaw starol, čoraz viac si uvedomoval, že na ochranu budúcnosti ostrova mu zostáva len obmedzený čas. Nemal žiadne deti, ktorým by mohol odovzdať opatrovníctvo nad ostrovom. Založil večný trust na ochranu ostrova a v roku 2009 podpísal dohodu so seychelským ministerstvom životného prostredia, ktorá zahŕňala Moyenne ako súčasť námorného parku Ste Anne, ale udelila mu vlastný špeciálny štatút. S tým sa zrodil národný park Moyenne Island, najmenší národný park na svete.

Ostrov nemá žiadne mólo a príchod sem má zvláštne kúzlo, nikde inde na Seychelách nezažijete taký pocit objavovania opustených ostrovov, ako keď sa brodíte na breh bosí cez plytčiny. Keď sa dostanete na suchú zem a urobíte prvé kroky po mierne stúpajúcom lesnom chodníku, stromy sa za vami zatvoria a vy vstúpite do iného sveta. Škvrnité slnečné svetlo preniká cez baldachýn na lesnú podlahu, teplota je chladnejšia a obklopuje vás 16 000 stromov na ostrove – mahagón, palma, mango, labka.  Podľa jedného odhadu má Moyenne viac druhov rastlín na meter štvorcový ako ktorýkoľvek iný národný park na svete.

Prečítajte si viac o ďalších Seychelských ostrovoch Praslin a La Digue.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Réunion (FRA), Seychelské ostrovy, Maurícius


náročnosť

11 dní

Trvanie

3458 4940€
K

Seychelské ostrovy, Maurícius


náročnosť

12 dní

Trvanie

3648 4560€
K

Afrika  

Seychelské ostrovy, Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

5360
Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Čarovný svet na ostrovoch Praslin a La Digue La Digue

La Digue Čarovný svet na ostrovoch Praslin a La Digue

V srdci Indického oceánu nájdeme raj na zemi, krásne Seychelské ostrovy, ktoré zdobia prívlastky, ako ostrovy lásky, tropický raj alebo vanilkové…

Eva Andrejcová 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: