Najväčšia katedrála Nemecka

Najväčšia katedrála Nemecka

Počas nášho zájazdu po južnom Nemecku objavujeme krásy tejto krajiny. Už sme prišli na to, že Nemecko to nie sú len pravidlá, pitie piva, a nekonečné, i keď  kvalitné diaľnice. Práve tento zájazd nám ponúka vidieť túto vyspelú krajinu inak. Naša cesta nás priviedla do najväčšej katedrály Nemecka, do Katedrály Panny Márie a svätého Štefana. Základný kameň monumentálnej katedrály bol položený v roku 1027, kedy sa stal rímskonemeckým cisárom Konrád II. Sálsky zo sálskej dynastie, ktorý pochádzal z okolia Speyeru.

Stavba bola zahájená v roku 1030, v roku 1039 bol Konrád pochovaný v jej krypte a bola vysvätená za vlády jeho vnuka Henricha IV. Sálskeho v roku 1061. Stavba, ktorá sa odborne nazýva „Speyer I“, bola trojloďová bazilika s priečnou loďou, západným chórom a plochým dreveným stropom.

Blízkosť rieky spôsobovala problémy s nestabilným podložím a Henrich IV. dal časť katedrály krátko po vysvätení strhnúť a začala sa výstavba ešte väčších rozmerov Speyer II. Celkom prestaval východný chór, hlavná loď bola zvýšená o 5 metrov a zaklenutá krížovou klenbou, zostala len krypta, časť priečnej lode a spodnej časti východných veží. V roku 1106, keď Henrich IV. zomrel, bola stavba dokončená. Celá katedrála je postavená z červeného pieskovca a svojou dĺžkou 143 m a šírkou 43 m.

Vojsko kráľa Ľudovíta XIV. v roku 1689 dobylo a vypálilo Speyer, a aj katedrála bola značne poškodená, v troskách zostala až do konca 18. storočia, kedy ju začal renovovať Ignác Michael Neumann. V roku 1794 bola znovu poškodená miestnym davom.

Po Napoleonovom páde pripadol Speyer Bavorsku a kráľ Ľudovít I. Bavorský zabezpečil jej rekonštrukciu, ktorej sa ujal architekt Heinrich Hübsch. Pri rekonštrukcii v 60. rokoch 20. storočia bola odstránená vnútorná baroková omietka i fresky z 19. storočia a chrám dostal nové dvere. Od roku 1996 sa opäť rekonštruuje, dokončenie je plánované na rok 2015.

Katedrála je trojloďová románska bazilika so štyrmi vežami a barokovou kupolou nad krížením. Všetky lode sú zaklenuté krížovými klenbami. Pod východným chórom je pôvodná krypta z roku 1040. 

Vnútorné zariadenie je moderné, v hlavnej lodi bol organ z rokov 1961 - 1977, v roku 2011 nahradený organom značky Seifert. V chóre je organ z roku 2008 a v barokovej kupole nad krížením je deväť zvonov, jeden je z roku 1822, ostatné z roku 1963.

Speyer je naozaj impozantné,  turistami navštevované mesto (no menej ako napríklad Berlín), kde sa ľahko necháte strhnúť atmosférou okolitých miestnych trhov. Pri Katedrále sa nachádza súsošie Olivová hora a tým dotvára a podčiarkuje historický komplex stavby. Speyer má čo ponúknuť a my si ho vychutnávame s BUBO na zájazde: To najkrajšie z Južného Nemecka.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

1812 2265€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
ME vo futbale 2024 - kto sú favoriti a čo očakávať od Nemecka? Blog

Blog ME vo futbale 2024 - kto sú favoriti a čo očakávať od Nemecka?

Futbaloví fanúšikovia sa v roku 2024 dočkajú dlho očakávanej udalosti. V Nemecku, najfutbalovejšej krajine starého kontinentu, sa uskutočnia…

Ďalšie dovolenky do krajiny: