Nallur - chrám boha Murugana

Nallur - chrám boha Murugana

V hinduistickej, severnej časti Srí Lanky stojí ako pevnosť uprostred mesta Jaffna majestátny chrám Nallur. Vyžaruje z neho pokoj, aký môžete cítiť iba na tých najposvätnejších miestach. Zasvätený je bohovi Muruganovi, ktorý je bohom lásky, vojny a krásy a zároveň aj ochrancom tamilského ľudu. Ako dôležitá relikvia Srí Lanky chrám po stáročia priťahoval do Jaffny veriacich z celého ostrova.

Pôvodný chrám postavili už v roku 948. Potom bol ešte dvakrát prestavaný a slúžil ako hlavné mesto kráľovstva Jaffna až do 17. storočia, kedy ho zničili Portugalci. Tí na jeho mieste vystavali kostoly v snahe nahradiť hinduizmus kresťanstvom. Keby ste sa vybrali pozrieť na miesto pôvodného chrámu, dodnes tam nájdete stáť kostol sv. Jakuba v Nallure. Nový, súčasný hinduistický chrám bol znovu postavený až v 18. storočí a neskôr bol ďalej renovovaný, aby mu veriaci prinavrátili jeho skoršiu veľkoleposť.

Tá vás prekvapí už pri príchode. Hoci je dnešný chrám postavený v menšom merítku ako jeho predchodca, stále je jedným z najväčších v krajine. Má štyri vstupné brány gopuramy, čo je v súčasnosti vzácnosť. Najvyšší z gopuramov, ktorým do chrámu prichádzame- zlatookrový Rajakopuram- je vysoký približne sedem poschodí a môžete ho vidieť už z diaľky. Celý areál je rozdelený na vonkajšie a vnútorné okruhy. Už zvonku je chrám zdobený krásnymi sochami a architektonickými prvkami, ktoré boli privezené z Indie a robia z neho ozajstný vizuálny zážitok.

Pokiaľ sa rozhodnete chrám navštíviť, nezabudnite dodržať dress code- brahmani sú tu mimoriadne prísni. Keďže Nallur je jedným z najposvätnejších miest pre tunajších ľudí, pri vstupe starostlivo skontrolujú, či máte správne zahalené ramená aj nohy- odporúčame zobrať si rozhodne dlhé nohavice alebo sukne. Odmenou za absolvovanie kontroly vám bude krásna vnútorná časť chrámu.

Nájdete tu centrálnu svätyňu so sochami boha Muragana a ďalších. Prehliadka pokračuje cez vnútorné nádvorie, konferenčnú aj tanečnú sálu. Celú atmosféru dotvárajú brahmani aj veriaci, odriekajúci svoje priania a modlitby. Ak máte šťastie a prídete do chrámu v čase, keď sa koná pooja (púdža), ponúknu vám na konci svätý popol, práškovú pastu zo santalového dreva a kumkum, s ktorými vám brahman spraví pomazanie na čelo. Tento a veľa ďalších zážitkov môžete uloviť s BUBO na zájazde Srí Lanka a Tamilské tigre. Poďte s nami!

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2010 2680€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: