Egypt je známy množstvom svojich pouličných kaviarní, v ktorých sa môžeme po náročnom dni príjemne občerstviť. Vôňa čerstvo namletej kávy sa tiahne priestorom. Najradšej mám tú s korením kardamon, ktorá dodáva káve špecifickú a nezameniteľnú chuť. Káva sa pripravuje klasicky na ohni na „turecký spôsob“ v džezve a podáva sa v malých šálkach alebo sklenených pohároch. Treba sa však dopredu dohodnúť, aké množstvo cukru si želáte, pretože sa pridáva už počas prípravy. Podobne je to aj s egyptským národným nápojom, ktorým je čaj alebo „šaj“ a bežne sa pripravuje varením čajových lístkov, väčšinou z mäty. Egypťania majú tiež v obľube aj klasický čierny čaj, do ktorého pridávajú veľké množstvo cukru, podobne ako v Maroku. Niekedy je dochutený tiež mliekom. Horúci čaj je najlepším prostriedkom proti smädu počas veľkých horúčav a zároveň je zdrojom energie. Typickým nápojom, predovšetkým v južnej časti krajiny okolo Asuánu, je tmavočervený nálev z čerstvých alebo sušených kvetov ibišteka - karkadej alebo karkadé. Osvieži horúci alebo tiež vychladený ako limonáda. Je veľmi chutný a má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie, predovšetkým prečisťuje a okysličuje krv. My v BUBO vás na zájazdoch do Egypta s radosťou zoberieme na miestny asuánsky trh, kde si tieto kvety v najvyššej kvalite môžete zadovážiť domov, či už pre seba alebo ako originálny darček pre rodinu a priateľov. Egypťania pijú viacero odvarov z bylín a korení ako napríklad helba, jansún alebo ifra - odvary anýzu, kurkumy alebo škorice. Za chladných zimných večerov popíjajú tiež nápoj zvaný „sahleb“, čo je hustý krémový nápoj pripravovaný z mlieka, mnohokrát z ťavieho, ktorý sa zahusťuje mletým koreňom orchideí a posypáva orechmi a škoricou. V horúcich mesiacoch popíjajú domáci od smädu taktiež kysnuté mlieko „rajeb“, ktoré je však dosť horko‒kyslé a treba si na jeho chuť najskôr zvyknúť, aby vám nápoj zachutil (viac inšpirácií čitajte v blogu zaujímavosti o čaji). Predovšetkým v období Ramadánu si miestni obyvatelia vychutnávajú viac ako kedykoľvek predtým sladké šťavy z cukrovej trstiny - asab, ďatlí a sezónneho ovocia, medzi ktoré by sme mohli zaradiť predovšetkým mango, granátové jablko, pomaranče, jahody, banány, kokos alebo plody kaktusu - opuncie, ktoré majú sezónu v auguste a v septembri. Pitie šťavy na ulici je pomerne bezpečné, ale vždy je lepšie si ju vypýtať bez ľadu. Pouliční predajcovia často ponúkajú tiež studený horkokyslý nápoj so sladkého drievka „asír limún“, ktorý nenájdete nikde inde. Je z čoho vyberať, však? Tak na zdravie, alebo ako v Egypte hovoríme: HUTAFAT :)
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Egypt
- Egyptská kuchyňa
- Národné jedlo Egypta - košarí
- Kaviareň El Fishawi
- Foul - Tradičné jedlo Egypta
- Beit Zeinab Khatoon, najlepšia reštaurácia Káhiry - č. 1
- El Fishawi, najlepšia reštaurácia Káhiry - č. 2
- Groppi, najlepšia reštaurácia Káhiry - č. 4
- Cheristo, najlepšia reštaurácia Káhiry - č. 5
- Felfela, najlepšia reštaurácia Káhiry - č. 6
- Estoril, najlepšia reštaurácia Káhiry - č. 7
- Cafe Riche, najlepšia reštaurácia Káhiry - č. 3
- Kaviareň Selsela - najkrajší výhľad na Alexandriu
- Tutanchámon
- Al Azhar- mešita Káhira
- Najstaršia psychiatrická klinika
- Talaat Harb – obchodná ulica Egypta
- Tahrir - revolučné námestie Káhiry
- Najlepší hotel Káhiry - recenzia
- Džoserová pyramída - prvá kamenná stavba sveta
- Memnonove kolosy, Luxor