Nová pamiatka UNESCO v Argentíne

Nová pamiatka UNESCO v Argentíne

Argentína má novú pamiatku UNESCO, hoci s veľmi smutnou nedávnou históriou. Argentínska Námorná Škola Mechaniky (EScuela Mecánica de la Armada - ESMA) – bola bývalá vojenská škola, ktorá sa zmenila na tajné väzenské centrum – centrum tajného zadržiavania, mučenia a vyhladzovania. Teraz Výbor UNESCO vyhlásil Múzeum pamäti ESMA za svetové dedičstvo a zaradil ho medzi pamiatky chránené touto organizáciou so zdôvodnením, aby sa pamäť udržiavala pri živote a zlé skúsenosti sa neopakovali.

Argentínska Námorná Škola Mechaniky ukázala najhoršie aspekty štátom podporovaného terorizmu.

V roku 1976 vojenská skupina zvrhla prezidentku Isabel Perónovú, čím sa začalo obdobie diktatúry, ktoré sa tiahlo až do roku 1983.

Pod jej vedením dochádzalo k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv, keď sa vojenskí vodcovia pokúšali potlačiť nesúhlas, aktivizmus a iné, hlavne ľavicové politické názory. Predpokladá sa, že v období diktatúry prišlo o život až 30 000 ľudí, pričom mnohé z ich osudov sú stále neznáme. Mnohí zmizli vo vojenskej väzbe a už o nich nikto nepočul. Po celej krajine sa objavilo až 340 takýchto mučiacich centier.

ESMA bolo jedno z prvých. Väzňov tam presunuli v prvých dňoch prevratu a stalo sa tiež jedným z najväčších zariadení v Argentíne. Za jeho múrmi zmizlo asi 5000 ľudí, mnohých už nikto nikdy nevidel. Prežilo len asi 200 väzňov. V ESMA sa dokonca nachádzala pôrodnica, kde zadržaným matkám brali deti preč hneď po pôrode. Tieto deti boli často adoptované rodinami, ktoré boli spojené s diktatúrou.

Vojenskí vodcovia sa snažili utajiť zločiny, ktoré sa odohrávali v ESMA počas diktatúry aj po nej. Napríklad, keď v roku 1979 prišli medzinárodní pozorovatelia, aby vyšetrili tvrdenia o ľudských právach, pracovníci ESMA odstránili schodisko vedúce do suterénu, kde sa odohrala veľká časť mučenia. Dokonca postavili stenu, aby dané schodisko zamaskovali.

O niekoľko desaťročí neskôr, v roku 2007, bola ESMA prebudovaná ako ústav pamäti, ktorý sa opäť otvorí verejnosti, aby vyrozprával príbeh o porušovaní ľudských práv, ku ktorému došlo na jeho pôde.

Len tento rok múzeum ESMA získalo lietadlo používané na popravy zadržiavaných osôb,na takzvané „lety smrti“. Väzni boli omámení a hodení - často živí - do mora uprostred letu ako forma popravy.

Organizátori múzea dúfajú, že plán a podobné výstavy pomôžu budúcim generáciám pripomenúť si tragédiu, ktorá sa odohrala v ESMA – a zdôraznia dôležitosť demokracie. Práve dnes je pripomínanie si hrôz minulosti dôležitejšie viac ako kedykoľvek predtým. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3367 4209€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
E

Južná Amerika, Argentína


náročnosť

18 dní

Trvanie

7182 7980€
El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: