Nová pamiatka UNESCO v Argentíne

Nová pamiatka UNESCO v Argentíne

Argentína má novú pamiatku UNESCO, hoci s veľmi smutnou nedávnou históriou. Argentínska Námorná Škola Mechaniky (EScuela Mecánica de la Armada - ESMA) – bola bývalá vojenská škola, ktorá sa zmenila na tajné väzenské centrum – centrum tajného zadržiavania, mučenia a vyhladzovania. Teraz Výbor UNESCO vyhlásil Múzeum pamäti ESMA za svetové dedičstvo a zaradil ho medzi pamiatky chránené touto organizáciou so zdôvodnením, aby sa pamäť udržiavala pri živote a zlé skúsenosti sa neopakovali.

Argentínska Námorná Škola Mechaniky ukázala najhoršie aspekty štátom podporovaného terorizmu.

V roku 1976 vojenská skupina zvrhla prezidentku Isabel Perónovú, čím sa začalo obdobie diktatúry, ktoré sa tiahlo až do roku 1983.

Pod jej vedením dochádzalo k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv, keď sa vojenskí vodcovia pokúšali potlačiť nesúhlas, aktivizmus a iné, hlavne ľavicové politické názory. Predpokladá sa, že v období diktatúry prišlo o život až 30 000 ľudí, pričom mnohé z ich osudov sú stále neznáme. Mnohí zmizli vo vojenskej väzbe a už o nich nikto nepočul. Po celej krajine sa objavilo až 340 takýchto mučiacich centier.

ESMA bolo jedno z prvých. Väzňov tam presunuli v prvých dňoch prevratu a stalo sa tiež jedným z najväčších zariadení v Argentíne. Za jeho múrmi zmizlo asi 5000 ľudí, mnohých už nikto nikdy nevidel. Prežilo len asi 200 väzňov. V ESMA sa dokonca nachádzala pôrodnica, kde zadržaným matkám brali deti preč hneď po pôrode. Tieto deti boli často adoptované rodinami, ktoré boli spojené s diktatúrou.

Vojenskí vodcovia sa snažili utajiť zločiny, ktoré sa odohrávali v ESMA počas diktatúry aj po nej. Napríklad, keď v roku 1979 prišli medzinárodní pozorovatelia, aby vyšetrili tvrdenia o ľudských právach, pracovníci ESMA odstránili schodisko vedúce do suterénu, kde sa odohrala veľká časť mučenia. Dokonca postavili stenu, aby dané schodisko zamaskovali.

O niekoľko desaťročí neskôr, v roku 2007, bola ESMA prebudovaná ako ústav pamäti, ktorý sa opäť otvorí verejnosti, aby vyrozprával príbeh o porušovaní ľudských práv, ku ktorému došlo na jeho pôde.

Len tento rok múzeum ESMA získalo lietadlo používané na popravy zadržiavaných osôb,na takzvané „lety smrti“. Väzni boli omámení a hodení - často živí - do mora uprostred letu ako forma popravy.

Organizátori múzea dúfajú, že plán a podobné výstavy pomôžu budúcim generáciám pripomenúť si tragédiu, ktorá sa odohrala v ESMA – a zdôraznia dôležitosť demokracie. Práve dnes je pripomínanie si hrôz minulosti dôležitejšie viac ako kedykoľvek predtým. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4095
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

6895
E

Južná Amerika, Argentína


náročnosť

18 dní

Trvanie

7980
El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 31 min. čítania
TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 21 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: